Στις Βρυξέλλες συναντώνται σήμερα και αύριο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στην ατζέντα των συζητήσεων των 28, θα τεθούν επίω τάπητος, τα σχέδια σχετικά με τη σύσταση ισχυρής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, με τη δυνατότητα επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς ωστόσο πριν να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα κράτους-μέλους.

Εν τω μεταξύ το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μίνι Σύνοδο στην οποία έλαβαν μέρος οι ηγέτες Γερμανίας, Ελλάδας, Αυστρίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Σουηδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου. Παράλληλα, συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε η πρόταση για το εθελοντικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη της ΕΕ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά, το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Μάλιστα την ώρα που ο πρωθυπουργός μιλούσε με τους δημοσιογράφους, ήταν παρών και ο Τούρκος πρωθυπουργός. 

Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες 

Λύση από κοινού για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ να βρουν ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος παράλληλα  υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.

Κάποιες από τις προτάσεις της Βρετανίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζουν «απαράδεκτες» αλλά υπάρχει «πραγματική πιθανότητα» επίτευξης μιας συμφωνίας τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι διαβουλεύσεις, των οποίων έχω ηγηθεί, με όλα τα κράτη μέλη επιδεικνύουν καλή διάθεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κάποια σημεία της βρετανικής πρότασης φαίνονται απαράδεκτα», δήλωσε ο Τουσκ ενόψει του δείπνου αργότερα σήμερα, κατά το οποίο οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τα αιτήματα της Βρετανίας για αλλαγές στην ΕΕ.

«Ωστόσο, εάν ο πρωθυπουργός Κάμερον πείσει σήμερα το βράδυ τους ηγέτες ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την εξεύρεση λύσεων αναφορικά και με τις τέσσερις δέσμες (προτάσεων), τότε θα έχουμε μια πραγματική πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο Τουσκ, που είναι αυτός που συγκάλεσε τη σύνοδο.