Με δηκτικότητα και ειρωνεία απάντησαν κύκλοι του Μαξίμου στις απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα: "Η κυβέρνηση θα έκοβε κατά 40% τις συντάξεις, η ΕΕ θα έβγαζε τη χώρα από τη Σένγκεν, και οι Χουλιαράκης, Τσακαλώτος δεν μιλιούνται. Σήμερα γράφουν ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα από 2,4 δισ. έως 7 δισ. Είμαστε περίεργοι για το τι θα γράφουν μεθαύριο".

Νέα μέτρα σοκ ζητούν οι δανειστές.

Το κουαρτέτο, ζητάει να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2018. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε άρον-άρον να αποσύρει το "παράλληλο" πρόγραμμα, ο ESM, δεν έχει συνεδριάζει για να δώσει την έγκριση για την καταβολή της δόσης, ενώ περιμένει να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες από το "μέτωπο" των δανειστών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νέου προϋπολογισμού χωρίς ωστόσο να έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Κουαρτέτου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των εταίρων εντοπίζουν ότι υπάρχει «τρύπα» της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ).Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα, αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016. Ακόμη πρέπει να σημειώσουμε ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2016 έως 2019.

Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές θέτουν υπό αμφισβήτηση την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεωρούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό συνεπάγεται ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δισ. για το 2016.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο άλλωστε έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα «κρυφά» μέτρα («απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία) ύψους 2,9 δισ. ευρώ έως το 2018.

Όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε ένα νέο εμπόδιο εμφανίστηκε στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς μέχρι την Δευτέρα. Το εμπόδιο αυτό φαίνεται αν είναι οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων του στα διαγνωστικά κέντρα.

Το εμπόδιο αυτό αναγκάζει την κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μέχρι τη Δευτέρα πριν το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Από την πλευρά στελεχών της κυβέρνησης εκφράζεται η σιγουριά ότι το θέμα θα λήξει αφού η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με την έκδοση της σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ και η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει είναι η απόφαση για την μείωση των τιμών διαγνωστικών εξετάσεων από ιδιώτες παρόχους η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα υπογραφεί.

Η υπογραφή της βέβαια ήταν ένας από τους αστερίσκους στην απόφαση του EuroWorking Group της περασμένης Πέμπτης.