Υπόθεση WikiLeaks: Στο στόχαστρο Μέρκελ - Λαγκάρντ
<p>Αρνητικός ο διεθνής αντίκτυπος από την διαρροή για την Ελλάδα</p>
Αρνητικός είναι για την χώρα μας ο διεθνής αντίκτυπος για την διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου στο WikiLeaks καθώς τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου δείχνουν τις ελληνικές υπηρεσίες κάτι που επιβαρύνει έτι περαιτέρω την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, κατονόμασε τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη ως πιθανή πηγή της διαρροής, σημειώνοντας ότι είναι άνθρωπος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στις αιτιάσεις του διεθνούς Τύπου ο κ. Ρουμπάτης απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «Αποστολή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι η προστασία της Εθνικής μας Ασφάλειας και της Εθνικής μας Κυριαρχίας.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών λειτουργεί με βάση την ελληνική νομοθεσία, η οποία απαιτεί πάντα Εισαγγελική Παραγγελία για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων ή άλλων απειλών». Είναι σαφές ότι απέφυγε να πει ότι η ΕΥΠ δεν έκανε την υποκλοπή.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών λέγοντας ότι για το Βερολίνο δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές εμπιστευτικών συνομιλιών και κατόπιν να δημοσιεύεται το περιεχόμενό τους. "Κάποιοι νομίζουν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Όχι για εμάς. Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν”, ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι Γερμανία και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα "διχαστούν" αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα και πρόσθεσε ότι "το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δεν είναι προς συζήτηση", είπε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος Καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ, από την πλευρά του είπε πως "δεν σχολιάζουμε περιεχόμενα εμπιστευτικών συνομιλιών”.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο η προγραμματισμένη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η διαρροή της συνομιλίας ανέδειξε τον ρόλο του Ταμείου και συντελεί στο να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του στο ελληνικό πρόγραμμα και οι σχέσεις του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Ταμείο πιέζει στο κούρεμα του χρέους κάτι όμως που όπως έχει ξεκαθαρίσει το Βερολίνο έχει αποκλειστεί. Από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και από τις συμπληρωματικές πληροφορίες προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάλειψη του στόχου του κουρέματος, ενώ παράλληλα μέσω των Ευρωπαίων που ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο επιζητεί συμβιβασμό με το ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση. Προς τούτο οι αρμόδιοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν ετοιμάσει δέσμη προτάσεων που ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις του Ταμείου.
Μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Και στις δύο επικοινωνίες τόνισε την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου στην επικοινωνία με τον Μπαϊντεν, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.