Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δώσει αμέσως τη δυνατότητα και σε άλλες ευρωσκεπτιστικές κυβερνήσεις και λαούς, όπως η Δανία και η Ολλανδία, να προχωρήσουν πιθανόν σε ανάλογα δημοψηφίσματα, εκτιμά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επί σειρά ετών καθηγητής στο Λονδίνο, Κώστας Δουζίνας, ο οποίος ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι έχει προβλέψει εδώ και καιρό επικράτηση του Brexit.

Μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στις 12», ο κ. Ντουζίνας χαρακτήρισε πολύ ανησυχητικό και το γεγονός ότι το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα δώσει ώθηση στις ακροδεξιές δυνάμεις (Αυστρία, Γαλλία, κ.α.) και ενδέχεται να διαμορφωθούν κύκλοι επιρροής και μία ΕΕ δύο ή τριών ταχυτήτων, όπως είπε.

«Οι λόγοι για τους οποίους οι Βρετανοί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφίσουν υπέρ του Brexit είναι πολύπλοκοι και δεν είναι μόνο οικονομικοί», σημείωσε ο κ. Δουζίνας και επεσήμανε ότι ένα μεγάλο μέρος των Βρετανών αισθάνονται απογοητευμένοι και θεωρούν ότι είναι υποταγμένοι οικονομικά στις ΗΠΑ και στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός– όπως επισήμανε– ότι κέρδισαν δύο Παγκόσμιους Πολέμους και στις αρχές του περασμένου αιώνα το 90% της υφηλίου είχε άμεση ή έμεμση σχέση με τη Γηραιά Αλβιόνα.

Αρνητικό για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ χαρακτήρισε, επίσης, και την υποστήριξη του Brexit από τις λεγόμενες λαϊκές, μεγάλης κυκλοφορίας βρετανικές εφημερίδες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι γενικά στα δημοψηφίσματα δίνεται μοναδική ευκαιρία στους πολίτες να ψηφίσουν εναντίον όλων των πραγμάτων που θεωρούν ότι είναι άσχημα, από το πόσο συχνά γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων, μέχρι αν η ομάδα τους πάει καλά στο ποδόσφαιρο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, επέλεξε τη διενέργεια του δημοψηφίσματος σε λάθος χρόνο, με δεδομένο ότι τα ζητήματα που κυριαρχούν στη Βρετανία επικεντρώνονται στους μετανάστες, την τρομοκρατία και την οικονομική κρίση. Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν επικρατήσει το Brexit θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Βρετανία έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικά για τη Βουλή.