Πέντε σημεία για τον εκλογικό νόμο παρουσίασε ο Τσίπρας στη Γεννηματά
<p>Όταν καταλήξουν σε πρόταση το συζητάμε ήταν η απόκριση της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης </p>
Μετά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν η τρίτη πολιτική αρχηγός που πέρασε το κατώφλι του Μέγαρου Μαξίμου μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Ο λόγος της επίσκεψής της ήταν η διερευνητική συζήτηση αναφορικά με τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι ο κ. Τσίπρας, δεν καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση αλλά βολιδοσκοπεί προθέσεις. Ο επιθυμητός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει σημεία σύγκλισης για να μπορέσει να περάσει ο εκλογικός νόμος με πλειοψηφία 200 βουλευτών, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες κιόλας εκλογές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει στους συνομιλητές του 5 σημεία:
- Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος, όπως είπε και στην Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: Από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.
- Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%
- Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
- Η θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17
- Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.
- Ως προς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στην Φώφη Γεννηματά ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν πρέπει να είναι αποτέλεσμα ευρέως διαλόγου, να καταστεί υπόθεση όλης της κοινωνίας και όχι μόνο των συνταγματολόγων και των πολιτικών προκειμένου να καταλήξουν εντός του 2017.
Πάντως περισσότερο διερευνητική παρά συγκεκριμένη ήταν η συζήτηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα.
«Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτα», είπε η κ. Γεννηματά κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνοντας: «Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε τις απόψεις του, δεν παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα έλεγα ότι η συζήτησή μας ήταν περισσότερο διερευνητική. Εμείς έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι έχει εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο και τόνισε: «Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια και επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση, τότε θα τοποθετηθούμε. Τμηματικά, με δόσεις, εκλογικό νόμο εμείς δεν θα ψηφίσουμε».
Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας, προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».
Η γενική εντύπωση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ότι ο κ. Τσίπρας αναζητεί κοινά σημεία που μπορεί να ψηφιστούν από 200 βουλευτές. Η συζήτηση των δύο αρχηγών επικεντρώθηκε σε πέντε σημεία. Σχετικά με το μπόνους η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν αποσαφήνισε αν θα καταργηθεί ή θα μειωθεί και πόσο. Όσο για το όριο του 3% φαίνεται να διατηρείται, ενώ για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών ο κ. Τσίπρας φέρεται να το άφησε εν αμφιβόλω ενώ δεν είναι ξεκάθαρη η θέση για την ψήφο των αποδήμων.
Το μόνο σημείο το οποίο διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ήταν το ενδεχόμενο να υπάρξει ψήφος από τα 17. Όσο για τη συνταγματική αναθεώρηση η κ. Γεννηματά έμεινε με την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί διάλογο με την κοινωνία μέχρι το τέλος του 2016 και από τις αρχές του 2017 να προχωρήσει η διαδικασία στη Βουλή.