Tο Brexit προκαλεί αναταράξεις και στην Νέα Δημοκρατία
<p>"Ευρωσκεπτικιστικές" δηλώσεις από κορυφαία στελέχη </p>
Του Σταύρου Παπαντωνίου
Έντονος είναι ο προβληματισμός στο εσωτερικό της ΝΔ, την κατ’ εξοχήν ευρωπαική πολιτική δύναμη της χώρας, μετά το χτεσινό αποτέλεσμα και το ηχηρό Brexit, που αλλάζει το δεδομένα στον ευρωπαικό χάρτη.
Τον «χορό» του προβληματισμού άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου με μία μακροσκελή δήλωση έκανε – για πρώτη φορά- λόγο για «γενναία αυτοκριτική» και για ένα νέο ευρωπαικό σχέδιο.
Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφού διασφάλισε για δεκαετίες την ειρήνη και τη σταθερότητα, οφείλει μια ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική.Να επισημάνουμε τι δεν πήγε καλά και να αποφασίσουμε πως θα το θεραπεύσουμε. Με ειλικρίνεια και ψυχραιμία. Και με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.Χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης».
Πρόκειται για μία πολύ προσεκτική δήλωση, όπου ασκεί για πρώτη φορά κριτική στην ΕΕ και αναζητά ανάμεσα στις λέξεις μία ισορροπία, αφού για πρώτη φορά κάνει λόγο για «έμπνευση των λαών».
Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Με δήλωση του ασκεί κριτική στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών.
«Το 2016, η δική μας αποστολή, όλων όσων πιστεύουμε στην Ευρώπη είναι δυσκολότερη: Αφενός να εμποδίσουμε την εξάπλωση του λαϊκισμού και του διχασμού αφετέρου να ξαναγράψουμε με αλληλεγγύη και ενότητα μια “Νέα Ιδρυτική Συνθήκη”.Για μια Ευρώπη που θα παράγει πολιτική και όχι γραφειοκρατία, που θα δίνει λύσεις και όχι προβλήματα, που θα γεμίζει τους πολίτες με ελπίδα και όχι με φόβο. Μια Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους πολίτες».
Ανησυχία στο καραμανλικό στρατόπεδο
Iδιαίτερη σημειολογία έχει το γεγονός της παρέμβασης του βουλευτή Σερρών Καραμανλή. Ο ανιψιός του κατ εξοχήν ευρωπαιστή πολιτικού της μεταπολίτευσης, εξέπεμψε ουσιαστικά SOS για το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης. Με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο facebook έκανε λόγο ακόμα και για πιθανή διάλυση της ΕΕ:
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όμως δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ενωμένης Ευρώπης. Ας ελπίσουμε ότι έστω και τώρα θα καταλάβουν όλοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει. Γιατί αν δεν αλλάξει θα διαλυθεί.Και οι Έλληνες πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια, με αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας και πίστη στην ευρωπαϊκή ιδέα. Ας γίνει το BREXIT αφορμή για την αναδιάταξη και όχι για την αποσύνθεση της Ευρώπης».
H ανησυχία για την πορεία της Ευρωπαικής Ένωσης υπήρχε έτσι και αλλιώς έκδηλη στο καραμανλικό στρατόπεδο ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι.
«Η τάση αυτή είχε αποτυπωθεί στα λόγια του Κώστα Καραμανλή πέρυσι στο δημοψήφισμα» λέει στα parapolitika.gr συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού αναφερόμενος σε μία φράση – κλειδί του πρώην πρωθυπουργού στο περσινό του διάγγελμα: «Η Ευρωπαική Ένωση έχει πολλές αδυναμίες στην λειτουργία της και προφανώς οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης» είχε πει τότε ο Κώστας Καραμανλής, ασκώντας με αυτό τον τρόπο κριτική στην πολιτική της ΕΕ.
Την ίδια ώρα ο έμπειρος Νικήτας Κακλαμάνης, που είχε ασκήσει έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους έκανε μία ακόμα πιο καυστική ανάρτηση αποκαλώντας «ηγετίσκους» τους σημερινούς επικεφαλής της Ένωσης. Ο πρώην υπουργός θυμήθηκε την στάση που είχε κρατήσει το 1998 για μία Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η καυστική ανάρτηση του κ. Κακλαμάνη: «Αρνούμαι θετική ψήφο, ως ευρωβουλευτής, δηλώνοντας: "Η κοινωνική Ευρώπη πέθανε...Ζήτω η Ευρώπη των τραπεζών".Την επόμενη μέρα, δίπλα στο όνομα μου υπήρχε ο προσδιορισμός, "εθνικιστής" ή "αντιευρωπαιστής". Τίποτα από τα δύο δεν ίσχυε, ήμουν ένας ρομαντικός ευρωσκεπτικιστής.Από τότε ως σήμερα, υπερασπίζομαι αυτή την άποψη, που ήταν και η άποψη των μεγάλων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Τώρα, οι σημερινοί ηγετίσκοι της Ε.Ε. "κλαίνε" επί των ερειπίων που προκάλεσαν.Η άμεση επιστροφή στην ιδρυτική αρχή της Ευρώπης (της αλληλεγγύης, της εργασίας, των δικαιωμάτων, του πολιτισμού) είναι το ΜΟΝΟ φάρμακο»
«Ευρωσκεπτικιστές» και οι Μειμαράκης- Πλακιωτάκης
Παρέμβαση με ευρωσκεπτικιστικό χαρακτήρα έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης, που ζήτησε να επιστρέψει η ΕΕ στις πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Την ίδια ώρα ο κ. Πλακιωτάκης είναι στο ίδιο μήκος κύματος δηλώνοντας στα parapolitika.gr πως «πρόκειται για μία ιστορική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει και αναδεικνύει το πρόβλημα της Ευρώπης».
Το βέβαιο είναι πως τα νέα δεδομένα μετά το Brexit προκαλούν μετασεισμούς και στην ελληνική κεντροδεξιά, που ως η κατ εξοχήν ευρωπαική δύναμη, οφείλει να βρει το νέο ευρωπαικό αφήγημα σε μία Ευρώπη που αλλάζει ριζικά και επιδιώκει να σπάσει τα δεσμά με τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.