Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

  Διχασμένη εμφανίζεται και πάλι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά με αφορμή το θέμα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Κυβερνητικά στελέχη επιχειρηματολογούν δημόσια για την αναγκαιότητα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης, τη στιγμή που άλλα ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο φοβούμενα τα χειρότερα. Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να μην επιθυμεί την εμπλοκή σε μια τέτοια συζήτηση και επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2019, πυροδοτώντας έτσι ακόμα περισσότερο την αγωνία της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως εκλογές.

Το θέμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες προέκυψε μες στο κατακαλόκαιρο και ενώ όλα έδειχναν ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα θύμιζε σε τίποτα την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Λίγο οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις, λίγο ο ΕΝΦΙΑ και λίγο οι κυβερνητικές κορδέλες, έφεραν και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων το θέμα των πρόωρων εκλογών. Οι υποστηρικτές των δύο απόψεων εμφανίζονται να έχουν ωστόσο πειστικά επιχειρήματα, ενώ η κάθε πλευρά αξιολογεί τους κινδύνους αλλά και τις εναλλακτικές που υπάρχουν στην περίπτωση που δεν υπάρξουν θεαματικές διορθωτικές κινήσεις ενώ, αντίθετα, θα έρθουν από το φθινόπωρο και νέα επώδυνα μέτρα.

Οσοι θέλουν εκλογές τον… Σεπτέμβριο θεωρούν ότι τα πράγματα είναι οριακά στην κοινωνία και θα γίνουν ακόμα χειρότερα από τη στιγμή που ο κόσμος θα επιστρέψει από τις διακοπές του και θα βρει τα ραβασάκια της Εφορίας αλλά και νέες οικονομικές υποχρεώσεις. Οι καλοκαιρινές διακοπές πιστοποίησαν άλλωστε την εικόνα που είχαν οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ότι δηλαδή το κλίμα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο, ενώ από τις… επιτόπιες «δημοσκοπήσεις» πρόεκυψε το συμπέρασμα ότι η αντιστροφή του κλίματος τη συγκεκριμένη στιγμή μοιάζει με άπιαστο όνειρο.

Ο περισσότερος κόσμος εμφανίζεται απογοητευμένος και εξοργισμένος, αφού άλλα περίμενε και άλλα τού ήρθαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα ανακούφισης γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες με μεγάλη επιφυλακτικότητα και μάλλον με ειρωνική διάθεση. Οι υποστηρικτές της άποψης αυτής λένε ακόμα ότι και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές δεν σημαίνει ότι θα τις κερδίσει η Ν.Δ., καθώς από τις συνομιλίες που έχουν με τους πολίτες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και επιφυλακτικότητα για τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως υποστηρίζουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει μετατοπιστεί το μεγάλο κομμάτι των δυσαρεστημένων προς τη Ν.Δ., αφού το παρελθόν από τη διακυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου είναι ακόμα νωπό. Τα στελέχη αυτά θεωρούν πάντως ότι ακόμα και εάν στηριχτεί μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γρήγορα θα πάρει την κατιούσα -αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ., ως ακραιφνής νεοφιλελεύθερος θα φέρει απολύσεις στον δημόσιο τομέα και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις- και έτσι θα επιβεβαιωθεί το σενάριο της δεξιάς παρένθεσης στο οποίο φαίνεται να επενδύουν πολλοί.

ΕΠΙΠΟΛΑΙΟ. Από την άλλη, μια μεγάλη μερίδα στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα ήταν μάλλον επιπόλαιο να μπουν τη συγκεκριμένη στιγμή στην κρίση του ελληνικού λαού. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη περίοδος είναι η χειρότερη, αφού η χώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο των μεγάλων αλλαγών και οι πολίτες μέχρι στιγμής έχουν εισπράξει μόνο τις συνέπειες των οικονομικών μέτρων, χωρίς να έχουν δει τις θετικές αλλαγές από τις δομικές αλλαγές που κάνει η κυβέρνηση σε πολλά θέματα. Οσοι απεύχονται τις εκλογές τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή λένε ότι η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει μπροστά της μια σειρά από σημαντικά θέματα τα οποία θα αλλάξουν το κλίμα στη χώρα και θα δώσουν ελπίδα στους Ελληνες πολίτες.

Οι ίδιοι άνθρωποι θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2017 θα έχει δοθεί μια λύση στο χρέος, η οποία θα λειτουργήσει κατευναστικά για την ελληνική αγορά, ενώ παράλληλα θα ανάψει το πράσινο φως για ξένες επενδύσεις στη χώρα. Υποστηρίζουν ακόμα ότι μέσα στο 2017 οι συμφωνίες που έχουν γίνει για τις ιδιωτικοποιήσεις θα πάρουν σάρκα και οστά και έτσι θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά το ποσοστό της ανεργίας. Μιλούν για μεγάλη ένεση στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς αναμένεται να γίνουν χιλιάδες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι τα όσα γίνονται στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας θα φέρουν γρήγορα καρπούς, με αποτέλεσμα να ανακουφίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ οι νέες ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα θα δώσουν μια νέα πνοή στον τομέα αυτό, ο οποίος εμφανίζεται να έχει πληγεί περισσότερο απ’ όλους.

Ρελάνς με γερμανικές αποζημιώσεις

Η κατάρρευση του κόμματος της Αγκελα Μέρκελ και η διαφαινόμενη εξαφάνιση του Β. Σόιμπλε από τα πολιτικά δρώμενα, με την ταυτόχρονη διαμόρφωση πολιτικού άξονα του νότου -στη δημιουργία του οποίου πρωτοστατεί ο Αλέξης Τσίπρας- θα παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στην αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι μέσα στο 2017 οι όποιες ενστάσεις για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα υπάρχουν στους Ελληνες ψηφοφόρους θα έχουν καμφθεί, αφού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί ότι και τη διαπλοκή χτύπησε και τη διαφθορά κυνήγησε αποτελεσματικά. Ακόμα θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να επανασυσπειρώσει την Αριστερά, η οποία μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου αισθάνθηκε προδομένη και τον εγκατέλειψε. Αποδομώντας τα επιχειρήματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και των πρώην συντρόφων του της ΛΑΕ, θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων -το οποίο ήδη επανέφερε στην ατζέντα των συνομιλιών- ενώ αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες και για το θέμα της Siemens.