Στη "γραμμή" Παυλόπουλου για Παναγία Σουμελά και Γενοκτονία των Ποντίων ο Ξυδάκης
<p>Σκλήρυνση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών</p>
Σκλήρυνση της πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι των μειονοτήτων στην Τουρκία, διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αναφερόμενος στην απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου και σε άλλες κινήσεις όπως η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία και η στάση του έναντι των Κούρδων.
Κληθείς να σχολιάσει στον Σκάι, την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τις οποίες ο Προκόπης Παυλόπουλος ζητούσε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και επέκρινε την απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, ο Νίκος Ξυδάκης υπερασπίστηκε πλήρως τον Προκόπη Παυλόπουλο. Σημείωσε ότι η Τουρκία, παγίως και διαρκώς αρνείται και, μάλιστα εξοργίζεται και δημιουργεί διπλωματικές εντάσεις οσάκις τίθεται θέμα, είτε γενοκτονίας των Αρμενίων, είτε των Ποντίων. Εμείς, πρόσθεσε, ορθώς επισημαίνουμε αυτά τα θέματα που έχουν καταγραφεί ιστορικά.
Αυτό που έπρεπε να κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος το κάνει, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπρεπε να απαντήσει στην παράδοξη, εκ πρώτης όψεως, αλλά εξηγήσιμη απαγόρευση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, η οποία εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον εξισλαμισμό του πολιτεύματος και το οποίο είναι ανησυχητικό, γιατί παραβιάζει και θρησκευτικές ελευθερίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία υπάρχουν, ότι σε κάποια ζητήματα υπάρχει συνεννόηση και σε άλλα υπάρχουν διαφορές.
Ο Νίκος Ξυδάκης σημείωσε ότι παρατηρείται μια όξυνση στην στάση της Τουρκίας επικαλούμενος την απόφαση για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, την υπόθεση της Παναγίας Σουμελά, την σκλήρυνση στο κουρδικό, τονίζοντας ότι όλα αυτά έχουν προφανώς σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Σε ερώτηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοσή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου θα ακολουθήσει την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.