Κάτι φαίνεται να κινείται γύρω από την διαπραγμάτευση καθώς χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη και την Έφη Αχτσιόγλου αναχωρούν για τις Βρυξέλλες κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να κλείσει το θέμα πριν το έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής.


Οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για την συνέχιση των συνομιλιών που είχαν γίνει από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου στην Βελγική πρωτεύουσα . Πρόθεση της κυβέρνησης είναι στην Μάλτα να υπάρξει μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό θέμα παρα τα στενά περιθώρια του χρόνου.


Φυσικά για να υπάρξει μια καλή εξέλιξη στο ελληνικό θέμα θα πρέπει να καμφθούν οι ενστάσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ο οποίος εμφανίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως ο υπεύθυνος της παράτασης της διαπραγμάτευσης και της πρόσφατης εμπλοκής.

Όπως φαίνεται πάντως το πρώτο βήμα έγινε μετά την ηχηρή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκαρντ η οποία εμφανίστηκε να κρατά αποστάσεις από τις θέσεις που εκφράζει ο Β. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ διαχώρισε την θέση της για το θέμα του χρέους από τον Γερμανό αξιωματούχο δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στην διαπραγμάτευση και φέρνοντας εξελίξεις σε μια στιγμή που όλα έμοιαζαν να είναι μετέωρα. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση της έγινε μετά από προτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον, τόνισε πως διαφωνεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση της παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση του χρέους.

Η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερώτηση του mignatiou.com, για τις εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση επεσήμανε ότι «φυσικά η Ελλάδα έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα της οικονομίας της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα χρειάζεται αύξηση παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση χρέους. Εμείς στο ΔΝΤ θεωρούμε πως χρειάζεται λιγότερο χρέος».