Εκστρατεία µε κωδικό «Μεταρρυθµιστές vs λαϊκιστών» ή «∆υνάµεις της κοινής λογικής vs δυνάµεων του αριστεροδεξιού λαϊκισµού», που είναι πάνω από ιδεολογικές ταµπέλες, είναι σε εξέλιξη από την Πειραιώς, ιδιαίτερα µετά τη νίκη του Εµανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των γαλλικών εκλογών. «∆εν σας κρύβω ότι προσωπικά χαίροµαι διπλά για την πρωτιά του Μακρόν, παρά τη διαφορετική µας ιδεολογική αφετηρία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόµενος στον πρώην υπουργό Οικονοµίας, επί Φρανσουά Ολάντ. Η ατζέντα τους έχει πολλά κοινά, όπως επισήµανε: Λιγότερους φόρους, µεταρρυθµίσεις στο κράτος, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτοµίας και της επιχειρηµατικότητας, καθώς και ρητορική περί ενός νέου πατριωτισµού. Η συµφωνία που φέρνει η κυβέρνηση Τσίπρα πάει πίσω τις εκλογές τουλάχιστον κατά έναν-ενάµιση χρόνο.

Γι’ αυτό και είναι σηµαντικό το στίγµα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα κινηθεί µε βασικό άξονα το νέο δίπολο που διαµορφώνεται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική κοινωνία. Τα διλήµµατα δεν είναι πλέον «Αριστερά ή ∆εξιά», αλλά «ψέµα ή αλήθεια», «φυγή προς τα εµπρός ή οπισθοδρόµηση», «ευρώ ή εθνικό νόµισµα», όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος της Ν.∆. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδίωξε να συναντηθεί µε τον Εµανουέλ Μακρόν στο πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι µε την ιδιότητά του ως προέδρου της Ν.∆., στις 17 Μαΐου 2016. Μετά τη συνάντησή τους, ο Κυρ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Κοινός τόπος ότι µόνο µε τολµηρές µεταρρυθµίσεις µπορεί να έρθει η ανάπτυξη». ∆ύο εβδοµάδες πριν από τη συνάντησή τους, το περιοδικό «Politico» έγραφε ότι «δεν πρέπει να υποτιµήσει κάποιος την επιρροή που µπορεί να έχουν νέοι και φιλόδοξοι πολιτικοί στην Ευρώπη». Ανάµεσα στους πολιτικούς που ανέφερε ότι θα παίξουν ρόλο στο µέλλον στην Ευρώπη ήταν ο Εµανουέλ Μακρόν στη Γαλλία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.∆. µετά τη νίκη Μακρόν έγραψε στο Twitter ότι είναι «η απάντηση των φιλελεύθερων δυνάµεων της λογικής στην επίθεση του αριστεροδεξιού λαϊκισµού».  

ΘΑ ΗΤΤΗΘΕΙ

 Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε όλες τις επαφές του µε ξένους ηγέτες και αξιωµατούχους ταυτίζει την κυβέρνηση Τσίπρα µε τον λαϊκισµό και διαµηνύει ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα όπου κέρδισε ο λαϊκισµός και η πρώτη όπου θα ηττηθεί». Η Πειραιώς εξαπολύει νέα επίθεση στον πρωθυπουργό για το τελευταίο του «παραµύθι», όπως χαρακτηρίζει τα όσα υποστηρίζει εκείνος για τη συµφωνία, την οποία συνοδεύουν νέα επώδυνα µέτρα. «Του ζητούσαν οι δανειστές, λέει, 42 φορές πάνω τα µέτρα που παίρνει τώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ν.∆., Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στον ΑΝΤ1. «Αλλά τα 3,6 δισ. µέτρα που φέρνει επί 42 φορές είναι ίσον µε 151,2 δισ. µέτρα», συνέχισε. «Η επιστήµη και οι Ελληνες σηκώνουν τα χέρια ψηλά! Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τον εαυτό του σε γραφικότητα». Στην ίδια γραµµή κινήθηκε και ο τοµεάρχης Υποδοµών και Μεταφορών της Ν.∆., βουλευτής Σερρών, Κώστας Αχ. Καραµανλής. Σχολιάζοντας τα οικονοµικά στοιχεία για τις αστικές συγκοινωνίες, ανέφερε ότι το 20132014 η κυβέρνηση της Ν.∆. «όχι µόνο κατάφερε να µειώσει το κόστος του εισιτηρίου από το 1,40 στο 1,20 ευρώ, αλλά πέτυχε και κάτι πρωτόγνωρο: οι εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ να έχουν λειτουργικό πλεόνασµα, γεγονός που τις απάλλαξε από την ανάγκη κρατικής χρηµατοδότησης».

«Σήµερα, µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το εισιτήριο έχει ξαναπάει στο 1,40 ευρώ και οι ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ προϋπολογίζουν το έλλειµµά τους στα 58,2 εκατοµµύρια ευρώ για το 2017. Κύριοι της κυβέρνησης, ο λαϊκισµός πληρώνεται και το εισιτήριό του είναι ακριβό», κατέληξε. Οσον αφορά στα αντίµετρα, η Πειραιώς δηλώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «λέει ψέµατα» και «ξανακοροϊδεύει τον κόσµο». Λαϊκισµός, σύµφωνα µε την Πειραιώς, είναι και όταν ο Αλέξης Τσίπρας, εκεί που έλεγε «Go back, κ. Μέρκελ», σήµερα τη χαρακτηρίζει «ανοιχτόµυαλη ηγέτιδα».  

ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ  

Η εκτίµηση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι σήµερα στην ελληνική κοινωνία συγκρούονται δύο κυρίαρχες τάσεις: Η µία εκφράζεται από τις «δυνάµεις της δηµιουργικής αναγέννησης», αυτούς που επιζητούν µια τολµηρή φυγή προς τα εµπρός, µε υπέρβαση των αδυναµιών µας, µε συλλογική αυτογνωσία, αλλά και µε πίστη στις δυνατότητές µας. Η άλλη «τρέφεται από τις σκοτεινές πλευρές της Ιστορίας µας, αναπαράγει αρχαϊκά στερεότυπα, επενδύει στη διαρκή θυµατοποίηση, φαντασιώνεται ηρωικές εξόδους», όπως λέει, «φωτογραφίζοντας» την κυβέρνηση Τσίπρα Καµµένου. Στην οµιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στη Μάλτα (29-30 Μαρτίου), ο πρόεδρος της Ν.∆. επισήµανε την ανάγκη «ο λαϊκισµός να ηττηθεί στις αυλές των σπιτιών µας». «Τα ηµίµετρα δεν αποτελούν επιλογή», τόνισε. Στο µεταξύ, το θέµα της δηµοκρατικής λειτουργίας της Βουλής, µε την άρνηση υπουργών να απαντούν σε επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, τη «βροχή» τροπολογιών για άσχετα θέµατα και πολλές άλλες παθογένειες, έθεσε ο πρόεδρος της Ν.∆., Κ. Μητσοτάκης, στον πρόεδρο του Σώµατος, Ν. Βούτση, µε τον οποίο συναντήθηκε χθες το πρωί.

«Οι πρακτικές αυτές αντιβαίνουν στο Σύνταγµα. Η βλάβη είναι γενικευµένη», τόνισε. «Η κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δηµοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωµές παρεµβάσεις και στη ∆ικαιοσύνη. Είµαστε εδώ και είµαστε αποφασισµένοι να προστατεύσουµε τους θεσµούς και να µην αφήσουµε τη ∆ηµοκρατία να λιγοστέψει». Ο Κ. Μητσοτάκης παρέδωσε νέα επιστολή στον Ν. Βούτση µε στοιχεία, στην οποία αναφέρει ότι η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2016, όταν είχε αποστείλει ανάλογη επιστολή στον ίδιο. Στη συνάντησή τους επεσήµανε «την υποβάθµιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, την άρνηση των υπουργών να ανταποκρίνονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις ευθύνες της κυβέρνησης». Αναφορικά µε τις προτάσεις νόµου της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Ν.∆. κατήγγειλε ότι «δεν συζητούνται για περισσότερους από 12 µήνες». «Αναµένω να προχωρήσετε στις δέουσες συστάσεις προς την κυβέρνηση και να θωρακίσετε τη Βουλή από τις επικίνδυνα διαβρωτικές αντικοινοβουλευτικές πρακτικές της», δήλωσε.      

Όχι σε χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

ΣΟΒΑΡΕΣ αιχµές κατά του Αλέξη Τσίπρα, που ενώ δηλώνει άθεος, επισκέφθηκε δύο φορές τους Αγίους Τόπους, έκανε Ανάσταση και είπε ότι έκανε τον σταυρό του όταν είδε το υψηλό πρωτογενές πλεόνασµα που πέτυχε η κυβέρνηση, άφησε ο πρόεδρος της Ν.∆. κατά την επίσκεψή του στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αποστολή», όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος. Βέλη έριξε και κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης κ.ά.). «Υποκρισία και Εκκλησία δεν συµβαδίζουν», τόνισε. «Το να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν προοδευτικό άλλοθι και να µπορούν µετά να ψηφίζουν µέτρα σκληρής λιτότητας, ελαφρά τη καρδία. Ή πάλι το να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει µόνο και µόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι». Η προσέγγιση αυτή σαφώς έχει και εκλογική στόχευση σε ένα συντηρητικό κοινό ικανοποιεί και το λεγόµενο ποίµνιο. Την ίδια στιγµή, όµως, η θέση που ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε κατά του διαχωρισµού κράτους Εκκλησίας προβληµάτισε το λεγόµενο φιλελεύθερο και κεντροαριστερό εκλογικό κοινό, στο οποίο στοχεύει για την αυτοδυναµία. «Ενόψει της συνταγµατικής αναθεώρησης, η Ν.∆. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγµατος που αφορούν στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας», τόνισε απευθυνόµενος στον Αρχιεπίσκοπο.