Γιώργος Τσίπρας: Σημαντικές συμφωνίες με την Κίνα
Θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση
Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας. «Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες» τονίζει και σημειώνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Κίνα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει, όπως προσέθεσε, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Εντάσσει μάλιστα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ' επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση.
Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών». Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.
Αναλυτικά ακολουθεί η δήλωση του γενικού γραμματέα ΔΟΣ Γ. Τσίπρα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον «Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού». Η Κίνα δίνει μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη διασύνδεση, την οικονομική και εμπορική συνεργασία, στην ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων με τις χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού». Σε αυτό το φόρουμ η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη Ν/Α Ασία με την Ευρώπη. Παράλληλα, στη δεύτερη αυτή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, σε διάστημα λιγότερο το έτους, σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό ενώ, κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με την NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά. Προσδοκούμε να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών.
Γενικότερα, θεωρούμε ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων αποτελούν μέρος των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση. Η σημαντική αυτή επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση».