Ραντεβού τον Σεπτέµβριο δίνουν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές στο «σίριαλ» της Κεντροαριστεράς, χωρίς αυτό να σηµαίνει πως µέχρι τότε οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι µυστικές συνεννοήσεις για τη σύναψη συµφωνιών και συµµαχιών στο πλαίσιο της προετοιµασίας τους για την εκλογή νέας ηγεσίας στον χώρο της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης θα εκλείψουν εξαιτίας της θερινής ραστώνης. Ηδη ο δήµαρχος Αθηναίων, Γ. Καµίνης, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την αρχηγία της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία µε στελέχη και προσωπικότητες απ’ όλο το φάσµα της Κεντροαριστεράς σε µια προσπάθεια να διαµορφώσει σε όλα τα µέτωπα πυρήνες υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, χωρίς φυσικά να υποτιµά τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχτεί από τη Χαριλάου Τρικούπη το επόµενο διάστηµα.

Παρά το γεγονός ότι οι πιο στενοί συνεργάτες της Φ. Γεννηµατά, όπως οι Μ. Οθωνας και Π. Χρηστίδης, µε δηµόσιες τοποθετήσεις τους επέδειξαν πνεύµα άµιλλας, καλωσορίζοντας δηµοσίως την εκδήλωση ενδιαφέροντος του δηµάρχου Αθηναίων να συµµετάσχει και αυτός στην εκλογική διαδικασία, εντούτοις, από τους επικοινωνιακούς µηχανισµούς της Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία 24ωρα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες ριπές εναντίον του, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το προσεχές διάστηµα θα πολλαπλασιαστούν µε αιχµή την ανάδειξη δύο ζητηµάτων. Το πρώτο, η άσκηση κριτικής προς το πρόσωπό του, επειδή σκοπεύει να διεκδικήσει την αρχηγία της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης παραµένοντας δήµαρχος Αθηναίων. Και το δεύτερο, που επίσης εντάσσεται στον πόλεµο φθοράς που θα κηρύξουν εναντίον του οι «κοµµατικοί» της Χαριλάου Τρικούπη, σχετίζεται µε τη διασπορά φηµών ότι η υποβολή της υποψηφιότητάς του είναι αποτέλεσµα παρασκηνιακών παρεµβάσεων του «εκσυγχρονιστικού» µπλοκ και του τέως πρωθυπουργού Κ. Σηµίτη, ο οποίος διά του Γ. Καµίνη θέλει να «αλώσει» το ΠΑΣΟΚ και να το στρέψει στην «αγκαλιά» της Νέας ∆ηµοκρατίας όταν χρειαστεί να αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο. Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον του Γ. Καµίνη είναι προετοιµασµένοι να δεχτούν τέτοιου είδους επιθέσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο δήµαρχος της Αθήνας αµέσως µετά τον ∆εκαπενταύγουστο στη συνάντηση που θα έχει µε την επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Φ. Γεννηµατά, θα ζητήσει η όλη διαδικασία να γίνει µε καθαρά χαρτιά και πολιτική τιµιότητα.

Από την άλλη πλευρά, η Φ. Γεννηµατά καλείται να ξεπεράσει µε επιτυχία τα εσωτερικά προβλήµατα που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά µε τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στον χώρο της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, καθώς κορυφαία στελέχη που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία, όπως ο Π. Γερουλάνος και ο Ν. Ανδρουλάκης, θεωρούν ως αναγκαία προϋπόθεση πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο εντός του κόµµατος και µετά να στηθούν κάλπες για τον επικεφαλής της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Ηδη ο Π. Γερουλάνος, σε µια κίνηση αποδοκιµασίας και µη αναγνώρισης του σχεδιασµού που εκπονείται, ανακοίνωσε πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Ν. Ανδρουλάκης έχουν ταυτόσηµη άποψη σε ένα κοµβικής σηµασίας θέµα: στην ανάγκη το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που δεν αποκλείεται να το απασχολήσει και το θέµα της ηγεσίας, να προηγηθεί της διαδικασίας εκλογής αρχηγού της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης. Κάτι τέτοιο η Φ. Γεννηµατά και οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν το επιθυµούν, θεωρώντας ότι θα ανακόψει τη δυναµική που έχει δηµιουργηθεί στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Τον Σεπτέµβριο θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος επίσης δέχεται εσωτερικές πιέσεις για να συµβάλει στο όλο εγχείρηµα και να µην κρατήσει το κόµµα εκτός διεργασιών. Από εκεί και πέρα, άλλα στελέχη, που µε τον έναν ή µε τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι µπορεί να δοκιµάσουν την ηγετική τους περπατησιά στην κάλπη της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, όπως ο επικεφαλής της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θ. Θεοχαρόπουλος, ή ο βουλευτής Γ. Μανιάτης, επίσης θα ανακοινώσουν τις τελικές τους αποφάσεις µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου. Ασφαλώς µέχρι τότε, και παρά τις φιλότιµες προσπάθειες που καταβάλλει ο επικεφαλής των διαδικασιών κ. Ν. Αλιβιζάτος, ενδέχεται να συµβούν πολλές αλλαγές σε στάσεις και συµπεριφορές και οι εξελίξεις να πάρουν αρνητική τροπή. Και αυτό διότι πολλοί εκ των ενδιαφεροµένων να εµπλακούν στο παιχνίδι της ηγεσίας θα ζυγίσουν τι τους συµφέρει, έχοντας κατά νου και τις δηµοσκοπήσεις που θα διενεργηθούν τον Σεπτέµβριο για να µετρηθεί η απήχησή τους.