Τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τις πυρκαγιές που έκαψαν την Αττική, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφές.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση καταγραφή ζημιών, καθώς από τις 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών. Επίσης, θα χορηγηθεί αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες, καθώς και στους ιδιοκτήτες παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.

Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε επίσης, φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής, αποφασίστηκαν άμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα, η άμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων), καθώς και η ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.

Ακόμα, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις και την κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.

Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία, καθώς και για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε.