Το σχέδιο του Μητσοτάκη για τους 130.000 νέους ψηφοφόρους
Πρότζεκτ για όσους θα προσέλθουν στην κάλπη για πρώτη φορά
Ένα καινοτόµο για πολιτικό κόµµα στην Ελλάδα πρότζεκτ ξεκίνησε την προηγούµενη εβδοµάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας έναν δοµηµένο ανοιχτό διάλογο µε νέους. Πρώτος σταθµός του «γαλάζιου» αυτού εγχειρήµατος ήταν η συζήτηση που είχε, την περασµένη Τρίτη, µε πρωτοετείς φοιτητές στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, όπως σημειώνεται στο «Secret», ένθετο της εφημερίδας «Παραπολιτικά», εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της νέας γενιάς να προοδεύσει και να διαµορφώσει µια καλύτερη ελληνική κοινωνία, ενώ περιέγραψε τους βασικούς στόχους µιας µελλοντικής κυβέρνησής του για την εκπαίδευση και γενικά την παιδεία. «Το πανεπιστήµιο χάνει -µετά και τις πρόσφατες νοµοθετικές ρυθµίσεις- αρκετούς βαθµούς αυτονοµίας. ∆εν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτά που θέλει. Ελέγχεται πολύ αυστηρά από το υπουργείο Παιδείας. Και δεν έχει τη διασύνδεση µε την πραγµατική οικονοµία, µε την αγορά» ανέφερε, µεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως «πρέπει να συνδέσουµε την αγορά µε τα πανεπιστήµια. Να ανοίξουµε τα ιδρύµατα, ώστε να έχουν µεγαλύτερη ευελιξία στη διαµόρφωση των προγραµµάτων τους. Και να σας δώσουµε τη δυνατότητα να κάνετε πρακτική, ενώ µέσα από την έρευνα στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τη δηµιουργία start-up».
Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθµιση του πανεπιστηµίου, ενώ ανέφερε ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστηµίων, πάντοτε µε αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης και έλεγχο. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα µπορεί «να γίνει περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» και συνέχισε λέγοντας πως «όχι µόνο δεν θα εξάγουµε φοιτητές, αλλά θα εισάγουµε. Θα αξιοποιήσουµε τα συγκριτικά µας πλεονεκτήµατα. ∆εν βλέπω τον λόγο γιατί η Ελλάδα δεν µπορεί να έχει την καλύτερη σχολή τουριστικών επαγγελµάτων στον κόσµο».
Η παραπάνω εκδήλωση δεν θα είναι η µοναδική, καθώς στους σχεδιασµούς της Πειραιώς είναι να πραγµατοποιηθούν αντίστοιχες µε άλλες κατηγορίες νέων, όπως µαθητές, µεταπτυχιακούς φοιτητές και εκπροσώπους νεολαιίστικων οργανώσεων και φορέων, κάτι που αξίζει να σηµειωθεί ότι θα συµβεί πρώτη φορά. Στόχος της Ν∆ είναι να αποκτήσει προνοµιακή σχέση µε τη νέα γενιά της χώρας και να αποτελέσει τον εκπρόσωπό της, δεδοµένου ότι µε βάση τον νέο εκλογικό νόµο που ψήφισε η κυβέρνηση πριν από έναν περίπου χρόνο στις επόµενες εκλογές 130.000 δεκαεφτάρηδες απέκτησαν το δικαίωµα του εκλέγειν. «Από τους πολιτικούς που κυβέρνησαν τη χώρα δεν υπήρξε ποτέ µεγαλύτερος εχθρός της νέας γενιάς από τον κ. Τσίπρα. Που είναι και ο νεότερος πρωθυπουργός. Με την πιο γερασµένη νοοτροπία όµως», αναφέρουν στελέχη της Ν∆ στις συζητήσεις τους.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης µιλώντας πριν από λίγο καιρό στο συνέδριο της ΟΝΝΕ∆ είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας µε νόηµα πως «η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλους φυγόπονους "επαναστάτες" της κουκούλας και των μολότοφ, ούτε άλλα άβατα ανοµίας. Την Ελλάδα δεν θα την αλλάξουν οι "δήθεν" και οι αλαζόνες».