Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ του διεθνή Τύπου για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN, με τον «αιχμηρό» τίτλο «Ο Τράμπ συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό που κάποτε προειδοποιούσε για το "κακό"», αναφέρεται στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ κατα την προεκλογική περίοδο. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «ο πρόεδρος Τράμπ θα αντικρίσει έναν άνθρωπο που τον τελευταίο χρόνο προειδοποίησε τους Έλληνες πολίτες για το "κακό" που θα τους βρει με τον Τράμπ και ότι αντιπροσωπεύει ιδέες που δεν έχουν καμία θέση στη δυτική δημοκρατία».


Ο ανταποκριτής του CNN στον Λευκό Οίκο κάνει λόγο για προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αφήσει πίσω την προεκλογική κριτική για τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ο οποίος, όπως λέει, είναι μνησίκακος και θυμάται ακόμα και τα πιο ασήμαντα.

Στο πρόσωπο του Τσίπρα ο Τραμπ βλέπει έναν σοσιαλιστή ηγέτη, του οποίου η χώρα έχει την διεθνή οικονομική στήριξη εδώ και χρόνια, όντας αντιμέτωπη με μια ασφυκτική κρίση χρέους - κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι χώρες πρέπει να φέρουν την ευθύνη για τις δικές τους υποθέσεις.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, σε μία περίοδο κρίσης με την Τουρκία είναι ο πρόθυμος συνεργάτης στον τομέα της ασφάλειας. Και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα μέλη του ΝΑΤΟ που παραμένει πιστό στις αμυντικές δαπάνες της συμμαχίας - ένα ζήτημα που ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πριν από την επίσκεψη ότι ο Τραμπ και ο Τσίπρας θα συζητήσουν θέματα άμυνας και οικονομίας, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια και τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων. Θα δεχτούν επίσης ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους, όπου θα μπορούσαν να έρθουν στο προσκήνιο τα σχόλια που είχε κάνει στο παραλθόν ο Αλέξης Τσίπρας για τον σημερινό ομόλογό του. Στο δημοσίευμα αναφέρει μάλιστα ότι «κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας τον Μάρτιο του 2016 ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσπιστία του ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αναδειχθεί ακόμη και ως ο υποψήφιος του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Πείτε μου ποιος από σας θα πίστευε πριν από λίγους μήνες ότι στις ΗΠΑ σήμερα, ο υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα -για λογαριασμό των Ρεπουμπλικάνων- θα ήταν ο κ. Τραμπ; Και, φυσικά, αυτό που χαρακτηρίζει αυτή η υποψηφιότητα, οι ιδέες που αντιπροσωπεύει, και η απειλή να γίνει καν πρόεδρος - ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του τον Μάρτιο του 2016.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στο τελικό του ταξίδι ως προέδρου στο εξωτερικό τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τσίπρας έκανε μία πιο φιλική δήλωση για τον Τραμπ: «Για να είμαι ειλικρινής, γνωρίζω ελάχιστα τον Ντ. Τραμπ, γνωρίζω τον επιθετικό του τρόπο και τον τρόπο με τον οποίο υπερασπιζόταν κάποιες ασυνήθιστες απόψεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες μετά τη νίκη του προέδρου των ΗΠΑ.