Αποστολή στην Ουάσιγκτον για τα «Παραπολιτικά»

Πέρα από κάθε προσδοκία ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα. Και αυτό γιατί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο τα είχε όλα. Άγημα πεζοναυτών, ελαφρύ μεσημεριανό, συνέντευξη στους ροζ κήπους αλλά και συζήτηση για την αναβάθμιση των F16, θέμα που απ' ό, τι φάνηκε ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Ήταν μάλιστα τόσο έντονο το ενδιαφέρον του Αμερικανού προέδρου για τα μαχητικά αεροσκάφη, που τα ανέφερε με το καλωσόρισες στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις διευρυμένες συζητήσεις έβαλε το θέμα στο τραπέζι με νούμερα και αριθμούς.

Η σπουδή του Αμερικανού προέδρου ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αναγκάστηκε να διευκρινίσει στους δημοσιογράφους ότι από τα 2,4 δισεκατομμύρια, στα οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος για το κόστος της αναβάθμισης των F16, «η οροφή για την Ελλάδα είναι το 1,1 δισ.» που και αυτά θα δοθούν σε ορίζοντα 15ετίας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για την αγορά 85 αεροσκαφών, κίνηση η οποία συνδέεται με παλαιότερη συμφωνία. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στο σημερινό ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για το «military agreement».

Εντωμεταξύ, από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναδεικνύονται τρία στοιχεία σχετικά με τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αποστολή στον Λευκό Οίκο.

- Ο σεβασμός από την πλευρά των ΗΠΑ στις θυσίες και τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη.
- Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναγνώριση του κρίσιμου γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή, ως πόλου σταθερότητας και σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνώς περιοχή.
- Το τρίτο σημείο που επισημαίνουν είναι η έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και στην οικονομία με δυο πτυχές:
1. Συνέχιση της σταθερής θέσης της αμερικανικής πλευράς που εκφράζεται και απο το ΔΝΤ στο ζήτημα του χρεους.
2. Στήριξη σε επίπεδο επενδύσεων και εισροής αμερικανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, στις τοποθετήσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία με τους ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2% το 2017, αλλά και στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδυσεων στο οποίο το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας και το 2017 δεν αποκλείεται να είναι ακόμα καλύτερη η εικόνα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συμπλήρωνουν πως ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στις αγορές χρήματος, τονίζοντας πως και οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην απρόσκοπτη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές, που είναι ο στόχος για μετά τον Αύγουστο του 2018.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας, σημειώνοντας πως συγκροτεί έναν ισχυρό πόλο σταθερότητας που μπορεί να γίνει ισχυρότερος στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της χώρας και γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι φανερό πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παραθέσει αυτή τη θέση στην αμερικανική πλευρά προκειμένου να γίνει γνωστό πως είναι αδύνατον να γίνει ανεκτή η παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο.

Ειδική αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, για την ανάγκη προσήλωσης σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.



Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι από την αμερικανική πλευρά έγινε δεκτή η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας ως follow up των επαφών στην Ουάσινγκτον. Από τη μια πλευρά θα είναι ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συναινεί.

Το ενδιαφέρον στοιχείο προέκυψε από μια αναφορά του κ. Ρος για την πιθανότητα επιχειρηματική αποστολή να μεταβεί στην Ελλάδα εντός του επόμενου μήνα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που απασχολούνται στους τομείς του εμπορίου και της μεταποίησης.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ακόμα πως διαρκής φέρεται να ήταν η αναφορά από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ στο πόσο σπουδαίοι άνθρωποι είναι οι Έλληνες, επαινώντας παράλληλα τη χώρα. Αναφέρθηκε, μάλιστα στη στήριξη και τη δυναμική παρουσία της ομογένειας στις ΗΠΑ. Ο κ. Τραμπ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία που ήρθαν στα χέρια του σχετικά με τον τουρισμό. Υπογράμμισε πως και εκεί είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε η Ελλάδα να αναζητήσει επενδύσεις, με τον πρωθυπουργό να τον ενημερώνει πως υπάρχουν project ανοιχτά.

Από τις συνομιλίες πάντως δεν έλειψε το Ελληνικό, καθώς ο νέος πλανητάρχης αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα ότι στο παρελθόν είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να επενδύσει στην περιοχή, αλλά λόγω τω γραφειοκρατικών προβλημάτων δεν τα κατάφερε. Ο πρωθυπουργός του απάντησε πως η επένδυση του Ελληνικού προχωράει και αναφέρθηκε στις αναγκαίες αλλαγές που έχουν γίνει στο πλαίσιο ίδρυσης των νέων επιχειρήσεων, στα κίνητρα που υπάρχουν πια με τον αναπτυξιακό νόμο για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο.