Για τα βήματα και το στόχο του εγχειρήματος αναγέννησης της Κεντροαριστεράς μίλησε στην εφημερίδα «στο Καρφί» και στον Χρήστο Δρούζια, η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι η Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία προκειμένου να απεμπλακεί η Ελλάδα από τη μέγγενη του εθνολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σημειώνει ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι ένας θολός σχηματισμός του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» αλλά ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό και υπογραμμίζει ότι η μετάβαση από τον πολυκομματικό στον ενιαίο μέσω του Ιδρυτικού Συνεδρίου θα πρέπει να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018. Σε ό,τι αφορά τα «ανοίγματα» κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, η κα. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό.

Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ενοποίησης των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα και οι βασικοί στόχοι του νέου φορέα μετά την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της ηγεσίας;

Η Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να γίνει ξανά πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία, οφείλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο οδηγώντας τη χώρα στην πρόοδο και σε νέες αλλαγές! Αυτός είναι ο στόχος του εγχειρήματος αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Μόνο έτσι θα μπει τέρμα στον φαύλο κύκλο του μικρού δικομματισμού, μόνο έτσι θα απεμπλακεί η Ελλάδα από τη μέγγενη του εθνολαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Η διεξαγωγή Ιδρυτικού Συνεδρίου είναι το πιο σημαντικό βήμα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής αρχηγού. Εκεί θα αποφασίσουμε την πολιτική πλατφόρμα αλλά και την οργανωτική μορφή του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι σύνεδροι θα πρέπει να προκύψουν από το πρωτογενές υλικό των ψηφισάντων στην εκλογή αρχηγού. Είναι αυτονόητο ότι όσοι ψηφίσουν θα είναι μέλη ή φίλοι του νέου φορέα. Τι λόγο θα έχει κανείς να συμμετέχει σε αντίθετη περίπτωση;

ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Κάποιοι υποψήφιοι μιλούν για το «προοδευτικό κέντρο» και κάποιοι άλλοι για «Κεντροαριστερά». Για εσάς στον άξονα Αριστεράς – Δεξιάς που θα πρέπει να βρίσκεται ο νέος φορέας;

Το κάλεσμα αφορά όλους τους πολίτες που ανήκουν στον χώρο που εκτείνεται από το προοδευτικό κέντρο ώς και τις παρυφές της Ανανεωτικής Αριστεράς. Θέλουμε να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στην εκλογική διαδικασία του Νοεμβρίου, ώστε όλοι μαζί να συνδιαμορφώσουμε έναν νέο φορέα!

Όμως, ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι ένας θολός σχηματισμός του λεγόμενου «μεσαίου χώρου» αλλά ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, η προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη, η παραγωγή και η δίκαιη αναδιανομή πλούτου, και το ισχυρό κράτος πρόνοιας είναι στον πυρήνα των αξιών μας. Αναγνωρίζουμε το επιχειρείν και δεν επιθυμούμε ένα κράτος βαρίδι. Πιστεύουμε σ’ ένα κράτος ευέλικτο που θέτει κανόνες για υγιή ανταγωνισμό στην οικονομία και επενδύει στην Παιδεία, την Υγεία, την Ασφάλεια για όλους.

Πώς κρίνετε την πρόταση του πρωθυπουργού περί προοδευτικής διακυβέρνησης, καθώς και τα ανοίγματα κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς;

Ως ένα από τα γνωστά του τερτίπια! Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει τις επιλογές του και ως προς τον κυβερνητικό του εταίρο και ως προς τον τρόπο που πολιτεύεται.

Έχει μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς σε έναν εθνολαϊκιστικό «αχταρμά», όπου συνυπάρχουν παλαιομαρξιστικές ιδεοληψίες, πελατοκεντρικός κρατισμός και απόλυτη παράδοση στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα των δανειστών.

Πώς να συνεννοηθεί κανείς, πόσω μάλλον να συνεργαστεί, όταν οι διχαστικές πρακτικές και η ιδεολογία του μίσους των αντιπάλων επικρατούν στον ΣΥΡΙΖΑ, «ντυμένες» με δήθεν αριστερό λόγο; Όταν μάλιστα την ίδια στιγμή υλοποιούν τις πιο ακραίες πολιτικές λιτότητας με το 3ο και 4ο μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου;

Τι σχέση έχουμε όσοι ταχθήκαμε και υπηρετήσαμε την παράταξη στις πιο δύσκολες στιγμές της, με τους κάθε λογής «Σπίρτζηδες» και «Κουρουμπλήδες» που μετοίκησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ προς άγραν καρέκλας;

Σε ό,τι μας αφορά η προσπάθεια «ανοίγματος» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ πέφτει και θα συνεχίζει να πέφτει στο κενό.

Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ

Πολύς λόγος γίνεται για τη μορφή που θα πάρει ο νέος φορέας. Είστε υπέρ στη δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα ή ενός πολυκομματικού;

Εδώ και πολύ καιρό έχω ταχθεί δημόσια υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φορέα. Οι περίπλοκες διαδικασίες ενός πολυκομματικού οργάνου θα βαλτώσουν τις διεργασίες, την ώρα που επιβάλλεται η συνέγερση και η συστράτευση.

Αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού θα πρέπει να συνεργάζονται πιο στενά οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ώστε να λειτουργούν ενιαία.

Η μετάβαση από τον πολυκομματικό στον ενιαίο φορέα μέσω του Ιδρυτικού Συνεδρίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Πώς βλέπετε τις μετεκλογικές συνεργασίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική;

Αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να την απευθύνετε επίσης και σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ!

Διότι οι επόμενες εκλογές θα είναι μια αναμέτρηση για τρεις: η άνοδος της Κεντροαριστεράς επιδιώκουμε να βάλει τέλος στον μικρό δικομματισμό. Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Η Δημοκρατική Παράταξη είχε και θα έχει ως πρώτη αξία την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Επιδιώκουμε την εθνική συνεννόηση, -την οποία στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον επιζητούμε από το 2012-, στη βάση ενός ολοκληρωμένου, ρεαλιστικού σχεδίου για την ανάπτυξη με επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, σοβαρές θεσμικές αλλαγές, ενέσεις ρευστότητας ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις της παραγωγής και της καινοτομίας.

Επειδή από αυτή τη Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συνεννόηση, είναι ανάγκη σήμερα στην κοινωνία και αύριο στο κοινοβούλιο να υπάρξει νέος συσχετισμός δυνάμεων.