«Δεν υπάρχει συμφωνία, παρά μόνο διερευνητικές επιστολές και επαφές με την πλευρά των Αμερικάνων», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16, ενώ δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των αεροπλάνων που θα αναβαθμιστούν.

«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι υπάρχει μόνο ένα Letter Of Request προς τις ΗΠΑ και ζητήσαμε να μας δώσουν μια τιμή για την αναβάθμιση του στόλου. Με άλλη επιστολή ζητήσαμε και τιμή για νέα αεροσκάφη, όπως τα F35», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας και προσέθεσε ότι η απάντηση αναμένεται στις 3 Νοέμβρη.

Εκτίμησε ότι η τελική τιμή για την αναβάθμιση των F-16 δεν θα ξεπεράσει τα 700-800 εκατομμύρια ευρώ. Επιβεβαίωσε μεν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά αλλά την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν, αν τελικά δεν κριθεί απαραίτητο και συμφέρον από την  πλευρά του υπουργείου.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν.

Σημείωσε ότι η χώρα μας θα ζητήσει η αναβάθμιση να γίνει μέσω της ΕΑΒ, τα υλικά να είναι από ελληνικές εταιρείες, αλλά και να γίνει δωρεάν η αναβάθμιση των κινητήρων των ελικοπτέρων τύπου Sikorsky.