Η παροχολογία που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, παράλληλα με το αφήγημα ότι τελειώνουν τα μνημόνια και η χώρα βγαίνει από την κρίση, αναζωπυρώνει, όπως είναι φυσικό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, αλλά και για τον «εκλογικό» ανασχηματισμό της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε καμία άλλη στιγμή το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα για τέτοιες παροχές, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήδη χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό. Για να μπορέσει μάλιστα να έχει υπερπλεόνασμα, το οποίο θα μοιράσει στους πολίτες, το 3,5% θα πρέπει να υπερκαλυφθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πράγμα που είναι αδύνατον.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, το στενό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται την τρίτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα εμφανίζεται να επιθυμεί να δώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ένα κομμάτι από το κοινωνικό μέρισμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν εξαγγελίες ότι θα επιστρέψει τα ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορές ασθενείας στους συνταξιούχους, ενώ ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας προανήγγειλε «κούρεμα» χρεών και μικρότερες δόσεις σε περισσότερους από 80.000 πολίτες.

Αν όλα αυτά δεν μυρίζουν πρόωρες εκλογές, τότε πρέπει να παραδεχθούμε ότι… «λεφτά υπάρχουν». Πολλοί λοιπόν στο εσωτερικό της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι ο κατάλληλος χρόνος για να στηθούν οι κάλπες είναι η ερχόμενη άνοιξη (του 2018) και δη ο Απρίλιος, καθώς μέχρι τότε θα είναι σχετικά «φρέσκιες» στις μνήμες των πολιτών οι παροχές από το μέρισμα και την επιστροφή των παρακρατήσεων.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για δύο και τρεις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές σχετίζονται άμεσα με τα σχέδια περί πρόωρων εκλογών. Τονίζουν ότι, εάν κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, τελειώνει στην πραγματικότητα και το πρόγραμμα, καθώς, όπως λένε, η τέταρτη αξιολόγηση έχει λίγα θέματα σε εκκρεμότητα (περίπου είκοσι). Έτσι, εάν από τις αλλεπάλληλες εξόδους η Ελλάδα καταφέρει να συγκεντρώσει οικονομικούς πόρους για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, τότε δεν αποκλείεται να βγει νωρίτερα από τα μνημόνια, έστω και αν τυπικά το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. «Εάν τα πράγματα πάρουν αυτό τον δρόμο, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αποκτήσει το βασικό προεκλογικό του αφήγημα», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και εξηγούν ότι αυτό θα συμπυκνώνεται στο εξής: «Σας έβγαλα από τα μνημόνια και μάλιστα νωρίτερα από την ημερομηνία που έληγε η συμφωνία. Μπορεί να μην κατάφερα να εφαρμόσω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, όταν μπόρεσα, μοίρασα χρήματα. Πρέπει να είμαι εγώ αυτός που θα κάνει τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ένταξη της χώρας στην κανονικότητα».      

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Αλλά ακόμα και εάν τα πράγματα δεν πάνε έτσι όπως τα προγραμματίζουν στην κυβέρνηση και τελικά η χώρα βγει τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου μοιάζει να είναι το καταληκτικό σημείο για να στηθούν οι κάλπες. Από εκεί και ύστερα αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν θα υπάρχει μέρισμα για να δοθεί, ενώ, αντίθετα, το 2019 θα γίνουν μειώσεις συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Μέχρι τότε στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά με τη ΝΔ, καθώς το ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η αποτροπή εξασφάλισης της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να μην μπορέσει να κάνει κυβέρνηση. Στο Μαξίμου πάντως είναι έτοιμοι και για τον πόλεμο που θα εξαπολύσουν εναντίον της κεντροαριστεράς στο ενδεχόμενο που ο πρόεδρος της ΝΔ (που θα είναι πρώτο κόμμα) προτείνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Πικραμμένο, για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο.  

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Η εκλογική ετοιμότητα που υπάρχει στην κυβέρνηση συνδυάζεται ωστόσο και με ένα νέο στίγμα στην κυβέρνηση, το οποίο φιλοδοξούν να δώσουν με νέα πρόσωπα. Ένα φιλολαϊκό στίγμα, το οποίο θα κληθούν να υπηρετήσουν νέα, άφθαρτα πρόσωπα, «τα οποία θα έχουν διάθεση για δουλειά, θα βρίσκουν γρήγορες λύσεις και θα είναι ρεαλιστές, δηλαδή δεν θα ξεφεύγουν από τα μνημονιακά πλαίσια με πρωτοβουλίες που μπορεί να ακυρώσουν το αφήγημα της επόμενης μέρας», όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν τις σχετικές συζητήσεις.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πειστεί πλέον ότι η νέα γενιά στην κυβέρνησή του (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Λιάκος, Τζανακόπουλος) όχι μόνο τα έχει καταφέρει καλά, αλλά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να αναζητά ακόμα μια ομάδα πέντε ανθρώπων, όπως, για παράδειγμα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, προκειμένου να τους βάλει στην πρώτη γραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να ανακατέψει την τράπουλα αλλάζοντας υπουργούς και χαρτοφυλάκια. Ο Νίκος Παππάς αναμένεται να οδεύσει προς κάποιο παραγωγικό υπουργείο, όπως το Οικονομικών ή το Ανάπτυξης.

Ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τελικά δεν θεωρείται τόσο συνεννοήσιμος στα ενεργειακά, λέγεται ότι θα φύγει από το Ανάπτυξης για το υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ακούγεται ότι θα πάει προς το Δικαιοσύνης. Ο Χρήστος Σπίρτζης, που εμφανιζόταν ως «πουλέν» για να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, μάλλον δεν θα καταφέρει την αναβάθμισή του καθώς το θέμα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων έχει στοιχίσει πολύ στην κυβέρνηση. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείεται να μπει και ο Νίκος Φίλης, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και από τις δύο πλευρές.    

Οι απαιτήσεις των «κομματικών»

Μια νέα, πιο ενεργή και αντιπροσωπευτική αντιπολίτευση φαίνεται ότι δημιουργείται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους «53» και ό,τι πρεσβεύουν αυτοί. Οι «κομματικοί» είναι αυτοί που πλέον φαίνεται να παίρνουν το πάνω χέρι στην αντιπαράθεση με το Μέγαρο Μαξίμου και τη στενή ομάδα που βρίσκεται γύρω από τον πρωθυπουργό, καθώς εμφανίζονται κάθε τόσο να βάζουν θέματα που έχουν να κάνουν με τον στενό ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την ομάδα, στην οποία ανήκουν ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ανάλογα με τα θέματα προσχωρούν και στελέχη από τους «53», όπως η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Μάκης Μπαλαούρας και άλλοι.

Η ομάδα των «53» για την ώρα εμφανίζεται ακέφαλη και αποσυντονισμένη, ενώ οι «κομματικοί», άσχετα με το εάν μετέχουν ή όχι στην κυβέρνηση, εμφανίζονται να είναι οι θεματοφύλακες της αριστερής ιδεολογίας, καθώς και εκείνοι που τραβούν τις κόκκινες γραμμές στο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς το κέντρο. Ένα άνοιγμα που φαίνεται ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι προερχόμενοι από το 4% του κόμματος της αριστεράς πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα.

Τα στελέχη αυτά και ιδιαίτερα ο Νίκος Φίλης δεν διστάζουν να εκφράζουν τις διαφωνίες τους όταν το θεωρούν αυτοί απαραίτητο, ακόμα και με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία, μάλιστα, ασκήθηκε κριτική στον πρωθυπουργό γιατί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στο πολιτικό στίγμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, αντίθετα, ο Αμερικανός πρόεδρος με αυτά που είπε δημιούργησε εντυπώσεις για κρυφές συμφωνίες, θέμα το οποίο η κυβέρνηση αργότερα έπρεπε να διαψεύσει. Τα ζητήματα στα οποία μέχρι τώρα έχουν διαφοροποιηθεί τα στελέχη αυτά είναι το Ελληνικό, το προσφυγικό, η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ αλλά και η αναβάθμιση των F-16.

Η κυριότερη διαφωνία ωστόσο είναι ότι δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με όσα λέει το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, τα στελέχη αυτά ζητούν επιμόνως να υπάρξει αλλαγή σε κάποια μνημονιακά νομοθετήματα, όπως για παράδειγμα στον νόμο Κατρούγκαλου. «Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καλό μονοπάτι, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς το καλύτερο κάποια δύσκολα θέματα», λένε χαρακτηριστικά στα «Π» στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

«Το πρόγραμμά μας δεν περιελάμβανε μνημόνια και μέτρα, άρα θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό μας αφήγημα». Ο Πάνος Σκουρλέτης συνήθως επιλέγει μια δική του ατζέντα, βάζοντας και θέματα που έχουν να κάνουν με την πολιτική που θέλει αυτός να ακολουθεί στα θέματα που αφορούν τα υπουργεία στα οποία έχει τοποθετηθεί.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ακούει με ιδιαίτερη προσοχή τις ενστάσεις των στελεχών του, αν και δεν συμφωνεί με τις περισσότερες. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι μια νέα κόντρα -αυτήν τη φορά με τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ- θα δημιουργήσει επιπλέον σοβαρά προβλήματα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, προτιμά να σιωπά θεωρώντας ότι οι εξελίξεις θα δώσουν τις απαντήσεις σε όσους διαφωνούν.