Εξηγήσεις από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στη Βουλή ζητάει η ΝΔ, για τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, την αναβάθμιση των F-16 και τις αιχμές Αμερικανών για ενδεχόμενο διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση του Τζορτζ Παπαδόπουλος που ελέγχεται απο το FBI για σχέσεις με τον Πούτιν. Ζητάει να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει για τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, τα οποία άπτονται και της εικόνας της χώρας.

Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός τα δέχεται όλα από τον κ. Καμμένο για την καρέκλα και μόνο, παρά το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν. Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν και τα έγγραφα που θα κατατεθούν από τον υπουργό Άμυνας, η ΝΔ θα βγάζει ένα-ένα τα κοινοβουλευτικά όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει: επίκαιρη επερώτηση, να κληθεί ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η ΝΔ να ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας και ο αν. τομεάρχης Αναστάσιος Δημοσχάκης κατέθεσαν τη Δευτέρα γραπτή ερώτηση και ζητούν την κατάθεση εγγράφων αναφορικά με τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για την πώληση από την Ελλάδα πολεμικού εξοπλισμού. Την υπόθεση αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτησή τους επισημαίνουν συγκεκριμένα γεγονότα που χρειάζονται διερεύνηση.

Ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι:

«*Στις 13 Ιουνίου 2017, υπεγράφη διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ του γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και του εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου-μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας. Η εν λόγω συμφωνία αφορούσε την πώληση 300.000 βλημάτων, για την οποία είχε ενημερωθεί η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και το υπουργείο είχε δεσμευτεί ότι θα υλοποιηθεί άμεσα, ενώ επακολούθησε συμφωνία πώλησης 1.700 αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82, ΜΚ-83, η οποία δεν υλοποιήθηκε.

*Δύο μήνες αργότερα, στις 29 Αυγούστου, ο αρμόδιος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων της ΓΔΑΕΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διεύθυνσης συμβάσεων και συμφωνιών του υπουργείου Άμυνας Σαουδικής Αραβίας, συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σαουδάραβας αξιωματικός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η ελληνική πλευρά με τον μεσάζοντα και δεν είχε χρηματοδότηση για την αγορά των αεροπορικών βομβών.

*Έλαβε χώρα και σοβαρό επεισόδιο μεταξύ του ΥΕΘΑ και του Ταξιάρχου της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών».

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή:

«*Η συμφωνία που υπεγράφη για την πώληση των βλημάτων του Στρατού Ξηράς στην Σαουδική Αραβία με τον μεσάζοντα.

*Το αποδεικτικό πιστοποίησης της εκπροσώπησης της σαουδαραβικής Αρχής από τον μεσάζοντα.

*Αποδεικτικό ότι η εν λόγω αρχή είναι η επίσημη και αρμόδια αρχή για την υπογραφή και υλοποίηση σχετικών διακρατικών συμφωνιών».

Η Πειραιώς επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από αυτήν την πώληση.    

Αερομαχία για τα F-16

Συνεχίστηκε η κόντρα της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη με τον Πάνο Καμμένο για την αναβάθμιση των F-16. Στη δήλωσή της ότι κάτι «σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» («Βήμα της Κυριακής») ο υπουργός Άμυνας έγραψε στο Twitter ότι «αφού η Ντόρα βλέπει κάτι σάπιο στη διακρατική για τα F-16, σταματώ κάθε διαδικασία έως καταθέσει στην επιτροπή με παρόντα τον πρέσβη των ΗΠΑ». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναρωτήθηκε τι εννοεί; «Θα λογοδοτήσει ο πρέσβης στην εθνική αντιπροσωπεία ή θα εμποδίσει βουλευτή από το να κάνει ερωτήσεις;» τόνισε. «Μου κάνει εντύπωση η λογική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» συνέχισε. «Στη Βουλή είπα ότι κρύβεται πίσω από τα παντελόνια του Τσίπρα.

Μπορεί να κρυφτεί και πίσω από τα παντελόνια του κ. πρέσβη. Υπάρχει έλλειψη σοβαρότητας που είναι άκρως ανησυχητική». Μέσα σε όλα προέκυψε και το θέμα της σχέσης του πρώην συνεργάτη του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπό διερεύνηση ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Ο καθηγητής-δημοσιογράφος Σεθ Έιμπραμσον υπαινίσσεται ότι ο Παπαδόπουλος ίσως συναντήθηκε με τον Πούτιν στην Αθήνα, ενώ σε αυτή την υπόθεση υπογραμμίζει το πόσο κοντινές ήταν οι σχέσεις του με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο και φωτογραφίζει ως «σύμμαχο του Πούτιν». Αφήνει να εννοηθεί ότι ο υπουργός Άμυνας μπορεί να είχε έναν διαμεσολαβητικό ρόλο.

Το FBI έρευνα τον κ. Παπαδόπουλος και θα φωτίσει ή θα διαψεύσει αρκετές πτυχές.