Η τρομοκρατική επίθεση στο Εφετείο ήρθε να αναζωπυρώσει την σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη, καθώς μετά τη βόμβα και τον πυροβολισμό στην οδό Λουκάρεως, ακολούθησε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

Ο υπουργός απάντησε σε έντονο ύφος στην ανακοίνωση της Ένωσης ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά. 

«Η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια και το δημόσιο έλεγχο, δεν είναι μόνο αποπροσανατολιστική και υποβολιμαία, είναι πρωτίστως προκλητική και ανάξια περαιτέρω σχολιασμού» αναφέρει στη δήλωσή του ο Σταύρος Κοντονής.

Προηγήθηκε ανακοίνωση-κόλαφος από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατά της κυβέρνησης, με την άφησε αιχμές για την κυβέρνηση και τον Στ. Κοντονή, αναφέροντας  χαρακτηριστικά πως «όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους».

Προειδοποιούν μάλιστα, σημειώνοντας πως τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Επιπλέον σημειώνουν πως οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί είναι προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον, δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Τέλος, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί την κυβέρνηση να εγγυηθεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας, ως οφείλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σε βαρύ κλίμα η συνάντηση με την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Σε πολύ βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, καθώς το κλίμα στις τάξεις των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι έκρυθμο αφού θεωρούν ότι έχουν στοχοποιηθεί μετά τις σκληρές δηλώσεις του κ. Κοντονή εναντίον τους, από τη Βουλή και νωρίτερα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Αμέσως μετά την ενημέρωση του υπουργού Δικαιοσύνης στο Εφετείο Αθηνών υπήρξε και ανακοίνωση από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία ήταν σε πιο ήπιο ύφος, αλλά με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης. 

Η Ένωση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Πάντως, η επίθεση στο Εφετείο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε όλα τα μέτωπα. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το χτύπημα αυτό κατά της Δικαιοσύνης που έρχεται λίγες ημέρες μετά τη κόντρα των δικαστικών λειτουργών με το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

 Πού επικεντρώνονται οι έρευνες

Στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας εξετάζεται ο κάλυκας από το πιστόλι με το οποίο πυροβόλησαν εναντίον του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου Αθηνών, στην οδό Λουκάρεως 14, προκειμένου να διαφύγουν μετά την τοποθέτηση του ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού, οι δράστες της επίθεσης, που σημειώθηκε τα ξημερώματα.

Επίσης, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται και το αυτοκίνητο των δραστών, το οποίο βρέθηκε καμένο, στην οδό Κουντουριώτου στα Εξάρχεια. Πρόκειται για ένα μικρό βαν, το οποίο χρησιμοποίησαν για την διαφυγή τους και το έκαψαν προφανώς για να εξαφανίσουν τα ίχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Ιδιαίτερη σημασία για τις έρευνες της αστυνομίας έχει το καμμένο βαν που βρέθηκε στα Εξάρχεια και το οποίο ήδη έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Πάντως, το γεγονός είναι πως οι δράστες ήθελαν τον φρουρό αστυνομικό έξω από το Εφετείο...νεκρό. 

Αυτό επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στρατός Μαυροϊδάκος μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Την έλλειψη ασφάλειας καθώς δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αναδεικνύει η βομβιστική επίθεση στο Εφετείο της Αθήνας επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας.Το σημερινό τραγικό γεγονός τονίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι αναδεικνύει για ακόμη μια φορά, την έλλειψη ασφάλειας των δικαστικών υπηρεσιών, αφού δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για όλους τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται καθημερινά τα δικαστήρια.

Επίσης, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, καταδικάζει την σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών και επισημαίνει ότι παρόμοιες ενέργειες καλλιεργούν κλίμα φόβου και αβεβαιότητας σε ολόκληρη την κοινωνία.Παράλληλα, αναφέρει ότι ο χώρος της Δικαιοσύνης «πρέπει να προστατεύεται, έτσι ώστε να λειτουργεί ανεμπόδιστα από φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας».

Κλειστό το Εφετείο λόγω των σοβαρών υλικών ζημιών

Η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών αναστέλλει τις εργασίες του δικαστηρίου έως και τις 5 Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.