Εκνευρισμό αλλά και πολλές απορίες δημιούργησε στο Μέγαρο Μαξίμου το πολυσέλιδο κείμενο των «53» το οποίο δόθηκε πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιότητα, όπου καταγράφονται όλες οι διαφωνίες τους με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι ενστάσεις τους για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ.

Μια επισήμανση η οποία έφερε την οργή του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Δημήτρη Καμμένου προβλημάτισε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι επ’ ουδενί πρέπει να κλονιστεί η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη συγκεκριμένη στιγμή. Καθώς, μάλιστα, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. συχνά-πυκνά διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές θέσεις, το Μέγαρο Μαξίμου καλοδέχθηκε το δώρο που τους έκανε η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία ψήφισε τον Προϋπολογισμό λέγοντας ότι πείστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το επίμαχο κείμενο των «53», κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος έλεγαν ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική στην κυβέρνηση όταν επικεφαλής της ομάδας αυτής είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αποφασίζει και εφαρμόζει ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος. Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιοι άνθρωποι, δεν γίνεται από τη μια ο επικεφαλής της ομάδας να συμφωνεί με το πρόγραμμα που εφαρμόζεται και από την άλλη η ομάδα της οποίας ηγείται να εμφανίζεται επικριτική.

ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ

Ελεγαν, ακόμα, ότι, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πάψει να είναι επικεφαλής αυτής της ομάδας, γιατί αλλιώς εμφανίζονται να τον αμφισβητούν δημόσια, ενώ θα έπρεπε να τον στηρίζουν. Κάποιοι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι το κείμενο των «53» έχει επιμεληθεί ο Νίκος Φίλης, καθώς στα περισσότερα θέματα υπάρχει η επιχειρηματολογία του πρώην υπουργού Παιδείας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κείμενο υπάρχει αναφορά και στο θέμα της Εκκλησίας, θέμα που αφορά άμεσα τον πρώην υπουργό Παιδείας. Το στίγμα των προθέσεων των «53» δίνεται, ωστόσο, με την εξής αναφορά: «Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά».

Η αναφορά που εξόργισε τους ΑΝ.ΕΛ., και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Καμμένο, είναι η εξής: «Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛ. -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα».

Το Προσφυγικό επίσης περιλαμβάνεται μέσα στο κείμενο, με σαφείς αναφορές για το πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να το χειριστεί. «Στη νέα φάση το ποιοτικά νέο στοιχείο που πρέπει να έχει η πολιτική μας είναι η κατεύθυνση της ένταξης των ανθρώπων αυτών, μακριά από λογικές καμπ και κέντρων κράτησης».

Οι «53» αναφέρονται, ακόμα, στο θέμα των συνεργασιών, επισημαίνοντας με αιχμηρό τρόπο: «Σε αυτήν τη φάση υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος. Να φλερτάρουμε με την ιδέα να δραπετεύσουμε από τη λογική των τάξεων, των κοινωνικών στρωμάτων, των κινηματικών συλλογικοτήτων και να εστιάσουμε το ενδιαφέρον και την προσοχή μας στις ατομικές παραγοντικές “συμμαχίες” (...)».