Σε δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση εξελίσσεται η προσπάθεια εσωτερικής διαχείρισης του Σκοπιανού εν όψει της συμβιβαστικής λύσης που επιδιώκει η κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν ώστε να μη βρει μπροστά της το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας είναι η απειλή του «συγκυβερνήτη», υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Με δεδομένο πως οι επικρατέστερες από τις προτάσεις που έχουν πέσει διαχρονικά στο τραπέζι και θεωρούνται πιθανές και σήμερα ως βάση συμβιβαστικής λύσης, όπως το «Νέα Μακεδονία» (Nova Makedonija) ή το Ανω Μακεδονία (Gorna Makedonija), έχουν ως συνθετικό το όνομα «Μακεδονία», το ζήτημα που έχει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός είναι προφανές.

Ως μια πρώτη κίνηση διερεύνησης των περιθωρίων που υπάρχουν, πέραν των κατ’ ιδίαν συζητήσεων που έχει με τον κ. Καμμένο και των «συσκέψεων αγωνίας» που γίνονται στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο, σηματοδοτώντας και επισήμως τις ενδοκυβερνητικές διεργασίες για τη διαπραγμάτευση με στόχο να διαμορφώσει συνθήκες εσωτερικής συμφωνίας.

Στην κυβερνητική σύσκεψη θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος και όποιοι άλλοι κριθεί απαραίτητο. Θα γίνει ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία των συζητήσεων των διαπραγματευτών των δύο πλευρών με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς και θα εξεταστούν οι περαιτέρω χειρισμοί.

Ο σκοπιανός τηλεοπτικός σταθμός KANAL 5 μετέδωσε ότι η επόμενη συνάντηση του Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη και επικαλέστηκε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο μεσολαβητής «θα κάνει πιο συγκεκριμένες κινήσεις» χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για κατάθεση πρότασης για την ονομασία, αν και θεωρείται πιθανό.

Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, σε μια απόπειρα να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της ΝΔ, τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η γραμμή που ακολουθεί είναι αυτή που είχε ακολουθήσει ο Κώστας Καραμανλής. Προκειμένου μάλιστα να πιέσει την αντιπολίτευση σε «συναινετικό» πλαίσιο επικαλούμενη ότι το θέμα είναι εθνικό, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου θα μπορούσε να δοθεί η «ευκαιρία» στον κ. Καμμένο να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας.

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός στο τέλος του μήνα, οπότε θα διαφανούν σαφέστερα και οι προθέσεις της άλλης πλευράς σε ένα τετ α τετ κορυφής.

«Μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων»

Η θέση της ΝΔ για τα Σκόπια είναι σταθερή, αλλά η κυβέρνηση εμφανίζεται με δύο γραμμές. Με αυτά τα λόγια, στελέχη της Πειραιώς απαντούν στο ερώτημα τι λέει η ΝΔ για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, που όπως όλα δείχνουν θα φτάσουν κοντά σε σημείο τελικής συμφωνίας. Αν και δεν αποκλείουν το ζήτημα να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.

Μετά την επαναλαμβανόμενη έκκληση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη θέση της, στη ΝΔ διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι να παρουσιάσουν πρόταση και διαπραγματευτική θέση είναι ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο. Η ΝΔ δεν επιθυμεί να μπει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για ένα σοβαρό εθνικό θέμα χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική στάση.

Η εκπρόσωπος του κόμματος Μ. Σπυράκη εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες οφείλουν να παρουσιάσουν κοινή κυβερνητική θέση όσον αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ κι αυτό αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για να συνεχιστεί ο δημόσιος διάλογος ανάμεσα στα κόμματα». Οπως είπε, είναι εξόχως προβληματικό το γεγονός ότι οι Τσίπρας και Καμμένος δεν έχουν κοινή κυβερνητική θέση για το Σκοπιανό και την ίδια στιγμή ζητούν από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί. Ως προς τη θέση της ΝΔ, υπενθύμισε ότι το 2008, επί κυβέρνησης ΝΔ, η χώρα άσκησε «βέτο» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και έτσι δεν έγινε μέλος η ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία».

Ακόμα, τόνισε ότι εκείνη την περίοδο καταρτίστηκε και η εθνική γραμμή για ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, την οποία ψήφισε στη Βουλή και ο Πάνος Καμμένος, βουλευτής τότε της ΝΔ.

Οσο για τη σημερινή στάση του Π. Καμμένου, με την οποία απορρίπτει οποιαδήποτε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», η Μ. Σπυράκη είπε χαρακτηριστικά ότι «οι απόψεις αλλάζουν όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση», εκτιμώντας ότι πρόκειται για στρατηγική αντιπερισπασμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

*Δημοσιεύτηκε στην «Ελευθερία του Τύπου», 4/1/2018