Σκοπιανό: Το βλέμμα στραμμένο στο Νταβός και τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Κάτω από τη σκιά που άφησε το συλλαλητήριο της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναμένεται αύριο στο Νταβός της Ελβετίας να έχει την πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ζόραν Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφραζαν οι προκάτοχοι του. Αυτή η στάση κρίνεται ως θετική από την ελληνική πλευρά, μένει όμως να φανεί και στην πράξη φυσικά, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ κ. Νίμιτς.
Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, πέραν από τις συναντήσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος που θα έχει με ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, καίριας σημασίας, να συναντηθεί τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον Πιέρ Μοσκοβισί.
Με δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και με τη σφραγίδα του Eurogroup, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επί των κρίσιμων θεμάτων για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και είναι σημαντικό ότι, με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το σημερινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο, αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί. Με εκπεφρασμένη τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους την ικανοποίηση των Βρυξελλών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η συζήτηση πλέον προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση κ. Χαν αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Έχει ιδιαίτερο βάρος η θέση και η στάση της Ελλάδας στα ζητήματα της διεύρυνσης, καθώς και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον Αλβανό ομόλογο του, για να συζητήσουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, λίγες μέρες μάλιστα μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη γειτονική χώρα. Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει τόσο με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και με τον Κροάτη πρωθυπουργό, σε διμερείς συναντήσεις, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ. Στο οικονομικό φόρουμ οι συμμετέχοντες φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 3.000, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.