Με μοναδικό συνοµιλητή τον πρωθυπουργό έχει αποµείνει στην κυβέρνηση ο Πάνος Καµµένος, τη στιγµή που αναζητά τρόπους για το πώς θα παραµείνει στην κυβέρνηση, ενώ η Kοινοβουλευτική Oµάδα του θα έχει καταψηφίσει τη λύση που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίµου για το θέµα των Σκοπίων.

Τα περισσότερα κυβερνητικά και κοµµατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζονται ενοχληµένα και δυσαρεστηµένα από τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούν ότι, παρά τους όρκους συµπόρευσης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγµατικότητα ο υπουργός Άµυνας υποθάλπει τις ακραίες δηλώσεις των στελεχών του.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση αντιµετωπίζουν µε σκεπτικισµό τη στάση του υπουργού Άµυνας σε ό,τι αφορά τα συλλαλητήρια, τη στιγµή, µάλιστα, που οι διοργανωτές θέλουν να δώσουν στη συγκέντρωση της Κυριακής αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Εξ αυτού του γεγονότος στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν µε έµφαση ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο το κόµµα που µετέχει στην κυβέρνηση να παίρνει µέρος σε αντικυβερνητική συγκέντρωση!

Όµως, όπως λένε κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες, ούτε η «πίεση» που ασκείται στο κόµµα των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τα συλλαλητήρια ούτε η διφορούµενη στάση της Ν∆ αποτελούν άλλοθι «για όλο αυτό το πανηγύρι για το Σκοπιανό». Οι ίδιοι άνθρωποι επισηµαίνουν ακόµα ότι έπειτα από όσα έχουν ειπωθεί οι ΑΝΕΛ έχουν περιορισµένα περιθώρια ελιγµών για να συναινέσουν σε µια λύση που θα κατατεθεί.

Έτσι, το Μέγαρο Μαξίµου επεξεργάζεται όλα τα ενδεχόµενα, προκειµένου την κρίσιµη στιγµή να έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που χρειάζεται προκειµένου να περάσει η τελική συµφωνία. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κρατά ενήµερο τον κυβερνητικό του εταίρο για όλες τις εξελίξεις, καθώς θέλει να περιορίσει τους αιφνιδιασµούς, υπενθυµίζοντάς του, ωστόσο, ότι το κλίµα όξυνσης από κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν βοηθάει. Κυβερνητικές πηγές σηµείωναν ότι, εάν η συµφωνία φτάσει στη Βουλή, τότε όλα τα ενδεχόµενα είναι ανοιχτά.

Το Μέγαρο Μαξίµου θα προσπαθήσει µε την ψήφο της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, του Ποτάµιου και του ΚΚΕ να περάσει τη συµφωνία µε την ΠΓ∆Μ. Σε αυτή την περίπτωση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ενδέχεται να απέχουν από την ψηφοφορία, προκειµένου να µην καταψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, δείχνοντας έµµεσα τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Φυσικά, σε µια τέτοια εξέλιξη, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Ν∆ δεν αποκλείεται να συνδέσει την ψηφοφορία µε τη δεδηλωµένη και την ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην περίπτωση αυτή, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν αποφασίσει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα συνεχίσουν να θεωρούνται µέρος της «συµπολίτευσης», αλλά δεν θα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις, δηλαδή θα παραιτηθούν από τα κυβερνητικά πόστα που κατέχουν σήµερα, αλλά θα ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νοµοθετήµατα. Επίσης, αν κατατεθεί πρόταση µοµφής, τότε οι ΑΝΕΛ θα δώσουν εµπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά, ακόµα και αν η Ν∆ δεν προχωρήσει σε µια τέτοια κίνηση, κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης.  

Ανησυχία Τσίπρα

Την προηγούμενη Τρίτη, µε σχεδόν πραξικοπηµατικό τρόπο και αφού προκλήθηκε ένταση, µαταιώθηκε στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας του Κοινοβουλίου η ακρόαση εµπλεκόµενων πολιτικών ή µη προσώπων στην υπόθεση πώλησης παλαιού στρατιωτικού στη Σαουδική Αραβία.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου προέταξε το επιχείρηµα ότι η εν λόγω επιτροπή είναι αναρµόδια και παρέπεµψε το ζήτηµα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραµµάτων.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε πάρει «κατεύθυνση» για τη στάση αυτή από το πρωθυπουργικό γραφείο. Και αυτό όχι γιατί υπήρχε κάποιο πρόβληµα µε κάποιον από τους άλλους που είχαν κληθεί προς ακρόαση, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ή και ο φερόµενος ως «µεσάζοντας» Β. Παπαδόπουλος, αλλά για να «προστατευτεί» από τη δηµοσιότητα ο υπουργός Άµυνας Π. Καµµένος. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας είναι ανήσυχος σχετικά, αφού έχουν τεθεί υπόψη του στοιχεία και ντοκουµέντα και από το εξωτερικό που δείχνουν ευθύνες του υπουργού Άµυνας για την όλη εξέλιξη.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018