Αποκαλυπτικός και κατηγορηματικός ήταν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος, μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ξεκαθάρισε πως: «Μπορεί να αρθεί το μέτρο της πολιτικής προστασίας ενός μάρτυρα.

Αυτό σημαίνει πως αν σε μια υπόθεση έχουμε μόνο προστατευόμενους ανώνυμους μάρτυρες, όπως στη δικογραφία της Novartis, τότε η μαρτυρία τους δεν λαμβάνεται υπόψη».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM και στην εκπομπή «Secret» με τους Παναγιώτη Τζένο, Θανάση Φουσκίδη και Δημήτρη Κουνιά εκτίμησε ότι η υπόθεση Novartis καθυστέρησε πάρα πολύ από την πλευρά της Εισαγγελίας να σταλεί στη Βουλή και αναρωτήθηκε γιατί, από τη στιγμή που από τον Νοέμβριο υπήρξαν οι μαρτυρίες για πολιτικά ονόματα, η δικογραφία εστάλη μόλις προχθές στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή ο κ. Αθανασίου σχολιάζοντας την «γκάφα» από την πλευρά του Παύλου Πολάκη που μίλησε για τους μάρτυρες της υπόθεσης υπογράμμισε ότι «εάν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα είπε ο κ. Πολάκης, ότι δηλαδή οι μάρτυρες είχαν κατηγορηθεί από την εταιρεία στο παρελθόν για παράνομο πλουτισμό, τότε εδώ υπάρχει θέμα. Οι μάρτυρες ήταν συγκατηγορούμενοι και ξαφνικά έγιναν… προστατευόμενοι μάρτυρες».  

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασίου μίλησε για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων και διευκρίνισε πως σύμφωνα με τον νόμο που ο ίδιος έφερε το 2014 (επέκτεινε με ρύθμιση τον νόμο του 2001 για τους προστατευόμενους μάρτυρες και σε εγκλήματα διαφθοράς και καταθέσεις κατά πολιτικών προσώπων) υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τα πρόσωπα που θα ζητήσουν την πολιτική προστασία ως μάρτυρες.

«Μπορεί να αρθεί το μέτρο της πολιτικής προστασίας ενός μάρτυρα. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια υπόθεση έχουμε μόνο προστατευόμενους ανώνυμους μάρτυρες, τότε η μαρτυρία τους δεν λαμβάνεται υπόψη». Όσο για το πώς μπορεί να αρθεί η ανωνυμία των μαρτύρων, ο κ. Αθανασίου εκτίμησε πως: «Για τα μη πολιτικά πρόσωπα η ανωνυμία μπορεί να αρθεί είτε εάν το ζητήσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή κάποιο από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα».

Σχετικά με το τι θα γίνει στη Βουλή με τους μάρτυρες, ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως: «Από την στιγμή που η Εισαγγελία σκόνταψε πάνω σε ονόματα πολιτικών, έπρεπε να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Ωστόσο όφειλε η Εισαγγελία, αφού είχε από τον Νοέμβριο αυτές τις καταθέσεις, να στείλει τότε τη δικογραφία στη Βουλή. Γιατί καθυστέρησε τόσο;». Ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε «αστεία» τα όσα αναφέρουν οι μάρτυρες στις καταθέσεις τους και τα οποία αναφέρονται ως στοιχεία στη δικογραφία, καθώς αποτελούν στοιχεία που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. «Είτε το γνωρίζουν είτε το αγνοούν, δυστυχώς αυτό προκαλεί ερωτήματα».  

Επισημαίνει ωστόσο ότι «η Βουλή θα ξεκινήσει από μηδενική βάση την έρευνά της».  

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ήταν κατηγορηματικός ωστόσο και στο θέμα της διαρροής των στοιχείων της δικογραφίας, μιλώντας για υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να μιλήσει για μέγα σκάνδαλο.

«Πώς γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος ότι πρόκειται για σκάνδαλο ή ο κ. Πολάκης πώς γνωρίζει λεπτομέρειες για τους μάρτυρες; Πού πάει το τεκμήριο της αθωότητας; Ενώ στην περίπτωση του κ. Πολάκη, αν είναι έτσι όπως τα λέει, ότι κατηγορήθηκαν οι μάρτυρες για παράνομο πλουτισμό, τότε οι μάρτυρες είναι… συγκατηγορούμενοι. Και ξαφνικά από κατηγορούμενοι γίνονται… προστατευόμενοι μάρτυρες. Πριν κάνουν τέτοιες φοβερά λάθος κινήσεις από την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχαν συμβουλευτεί κάποιον νομικό. Λυπάμαι για την ηθική τους κατάπτωση», κατέληξε ο κ. Αθανασίου.