Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις Αθήνας - Σκοπίων στο κεφάλαιο «ονοµατολογία», καθώς η υπόθεση περιπλέκεται σε αυτήν τη φάση, κυρίως εξαιτίας προβληµάτων που αντιµετωπίζει η κυβέρνηση Ζάεφ στο εσωτερικό µέτωπο. Στη Βιέννη προ ηµερών αποφασίστηκε στην «τριµερή» Κοτζιά - ∆ηµητρόφ - Νίµιτς να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειµένου να µη διακοπεί ο διάλογος για το όνοµα. Οι τετ-α-τετ συζητήσεις θα έχουν συνέχεια και σήµερα στη Σόφια.

Η Αθήνα έχει έτοιµες δικές της προτάσεις. Στόχος είναι η σύνταξη οριστικού σχεδίου συµφωνίας έως το τέλος του Φεβρουαρίου, αλλά και να βρεθεί µια «φόρµουλα» που να καλύπτει ένα κενό: την αδυναµία της πλευράς Ζάεφ να προβεί στις συνταγµατικές αλλαγές που ζητά η Αθήνα για απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων και κατοχύρωση της χρήσης του νέου ονόµατος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε στη Βιέννη, την Τρίτη, µια φάση συνοµιλιών µε επίσηµη ελληνική παραδοχή -και διά στόµατος πρωθυπουργού- της σύνθετης ονοµασίας.

Αλλά αυτό µε την προσθήκη για όνοµα ισχυρό για κάθε χρήση µε την «προϋπόθεση και συνταγµατικής αλλαγής».

Αναζητούνται τώρα λύσεις µε απευθείας συνεννοήσεις των δύο πλευρών και µε «ανοχή» από την Αθήνα του διαµεσολαβητή Μ. Νίµιτς, που κατάφερε, πάντως, να διατηρήσει, τυπικά τουλάχιστον, τον ρόλο του, µε ανακοίνωση στη Βιέννη ότι οι συνοµιλίες γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Το «Άνω (Gorna) Μακεδονία» παραµένει στο τραπέζι (µε τη Βουλγαρία να δυσφορεί µε τον γεωγραφικό προσδιορισµό στο νέο όνοµα), όµως µετέωρη παρέµειναν η erga omnes χρήση και τα «αλυτρωτικά», µε τον χρόνο να τρέχει προς την ιουλιανή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς ξέρει ότι ο κ. Ζάεφ αντιµετωπίζει τώρα και την αντίρρηση της αλβανικής πολιτικής πτέρυγας στα Σκόπια, η οποία διαφωνεί µε τη γραφή του νέου ονόµατος στη «σλαβοµακεδονική» γλώσσα, που κατά την άποψή της ενισχύει τον σλαβικό χαρακτήρα του κράτους.

ΚΑΛΗ ΘΕΛΗΣΗ

Η ελληνική διπλωµατία διατηρεί τώρα υπέρ αυτής, απέναντι στην ευρω-ατλαντική κοινότητα, την «απόδειξη» της καλής θέλησης της Αθήνας, που, παρά τις έντονες εσωτερικές αντιδράσεις στη χώρα για σύνθετο όνοµα, εντούτοις τολµά να το αποδεχθεί µε πνεύµα ρεαλισµού για διασφάλιση «σταθερότητας» στα ∆. Βαλκάνια. Μένει να γίνει το επόµενο «µεγάλο βήµα» από τα Σκόπια.

Μένει, όµως, να διαµορφωθεί και ένα σκηνικό «µη διαφωνίας» στην περίπτωση ενός αδιεξόδου, που, όµως, δεν θα ακύρωνε τον «βηµατισµό» της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, το οποίο οργανώνει µια νέα κατάσταση «ασφαλείας» στα ∆υτικά Βαλκάνια. Όπως ανέφεραν τα «Π» στις 10 Φεβρουαρίου, υπάρχει στα παρασκήνια η εκδοχή της ανάδειξης µιας στενότερης σχέσης των Σκοπίων µε το ΝΑΤΟ στη βάση µιας θέσης «παρατηρητή» της εν λόγω ∆ηµοκρατίας στη Συµµαχία, αν δεν καταλήξει σε µια συµφωνία η διεξαγόµενη σήµερα διαπραγµάτευση για το «όνοµα».

Σε αυτή την περίπτωση, η «ειδική σχέση» των Σκοπίων µε το ΝΑΤΟ θα αποφασιζόταν µε δύο «ονοµατολογικές» εκδοχές:

α) Με νέο, κοινά αποδεκτό όνοµα και µε συµφωνία που θα δέσµευε τα Σκόπια για απάλειψη των «αλυτρωτικών» στοιχείων σε επόµενη φάση (σ.σ.: είναι η άποψη της Ουάσινγκτον και του κ. Νίµιτς).

β) Με τη διατήρηση της «προσωρινής» ονοµασίας FYROM στη συµφωνία για τον «παρατηρητή» που δεν θα µπορούσε να αρνηθεί η Αθήνα.

Τις επόµενες ηµέρες του Φεβρουαρίου αναµένεται να διαπιστωθεί στην πράξη πώς η ελληνική πλευρά θα διαχειριστεί τις εξής θέσεις Κοτζιά: «Οποιαδήποτε συµφωνία πρέπει να συνοδεύεται από συνταγµατικές αλλαγές» (30 Ιανουαρίου), αλλά και «Ο κ. Ζάεφ διαθέτει επάρκεια πλειοψηφίας ώστε να επικυρώσει µια διεθνή συµφωνία» και «Οι συνταγµατικές αλλαγές θα γίνουν στην ώρα τους» (5/2).

Στις 12 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι κάθε συµφωνία για το όνοµα «προϋποθέτει και συνταγµατική αλλαγή», ενώ και ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας Π. Παυλόπουλος σε κάθε ευκαιρία αναφέρει σε οµιλίες του ότι πρέπει «να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικές θέσεις».

Από τις παραπάνω διατυπώσεις, σε συνδυασµό µε την καθαρή άρνηση του κ. Ζάεφ να προχωρήσει σε συνταγµατικές αλλαγές, προκύπτει ότι η συµφωνία για το «όνοµα» είναι πλέον µια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, το ίδιο και η συζητούµενη «διεθνής συµφωνία», που θα υπερείχε ή όχι του συντάγµατος της ΠΓ∆Μ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018