Καταψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση Novartis για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη. 

Η πρόταση, όπως αναμενόταν, καταψηφίστηκε χάρη στην κυβερνητική πλειοψηφία. To KKE είχε αποχωρήσει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προαναγγείλει πως θα «έσπαγε» την γραμμή της Φ.Γεννηματά για «άκυρο» ή «παρών», ψηφίζοντας κατά συνείδηση «υπέρ». 

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα από τις τρεις κάλπες που στήθηκαν ήταν ως εξής:

Για τον υπουργό Π.Κουρουμπλή ψήφισαν συνολικά 267, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 238 και άκυρα 29. Υπέρ ψήφισαν 86, Κατά ψήφισαν 151, «παρών» ψήφισε 1.
Για τον υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν συνολικά 267, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 234 και άκυρα 33. Υπέρ ψήφισαν 88, κατά ψήφισαν 145, «παρών» ψήφισε 1.
Για τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ψήφισαν συνολικά 267, εκ των οποίων έγκυρα ήταν 236 και άκυρα 32. Υπέρ ψήφισαν 86, κατά ψήφισαν 149, «παρών» ψήφισε 1.



Κατά την σφοδρή σύγκρουση που προηγήθηκε, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους για το σύνολο της ατζέντας, επικεντρωνομένοι ωστόσο -πέραν των κυβερνητικών χειρισμών της υπόθεσης Novartis- στη δύσκολη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα, επιπολαιότητα και διγλωσσία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων που υπονομεύει την ελληνική θέση. Για την ίδαι την υπόθεση της Novartis, επανέλαβε την κατηγορία πως η κυβέρνηση επιχειρεί μόνο να ρίξει λάσπη και δεν ενδιαφέρεται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απέρριψε ως κίνηση αντιπερισπασμού την πρόταση για προανακριτική για τους τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τη ΝΔ για «παιδιάστικη λογική». Όσον αφορά τα εθνικά ζητήματα, υπερασπίστηκε την μέχρι τώρα στάση της, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι «η χώρα έχει ανακτήσει τον ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». 

Τσίπρας: Κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού 

Απορρίπτοντας ως «αντιπερισπασμό» την πρόταση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός αντέδρασε οργισμένα στις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ ειδικά στην στάση του στα εθνικά ζήτηματα και κυρίως τη δύσκολη συγκυρία στα ελληνοτουρκικά. Κατά τη δευτερολογία του δε, είπε: «Θα πάρω τον κ. Ερντογάν τηλέφωνο όταν κρίνω εγώ σε συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία, όχι όποτε το ζητήσετε εσείς», ενώ απάντησε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του '19, και τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία επειδή οι ένοιχοι θα πληρώσουν τις ευθύνες τους». 

Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε, αναφερόμενος στα περί «ηθικού πλεονεκτήματος», να υποβαθμίσει την υπόθεση Αντωνοπούλου -η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «παραιτήθηκε»: Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «κάνατε χαμό για μία επιδότηση ενοικίου». 

Μητσοτάκης: Μετατρέπετε τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο για το χθες

Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση ανευθυνότητα σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα: «Στην οικονομία, μας φορτώσατε μνημόνια, αλλά στα εθνικά η αδυναμία σας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά. «Υποτιμήσατε τη σύλληψη των δύο αξιωματικών, όπως είχατε υποτιμήσει και τον εμβολισμό του "Γαύδος", ήσασταν απόντες, εξαφανισμένοι» ανέφερε.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την υπόθεση της Novartis, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια και η απόδοση ευθυνών, θέλετε πόλεμο λάσπης αγνοώντας το πολιτκό ρίσκο και συντηρώντας την τοξικότητα». Υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα ψήφιζε υπέρ της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά «δεν θα το κάνετε, γιατί είναι σαφές ότι έχετε πάρει τις αποφάσεις σας». 

Γεννηματά: Σλόγκαν για αφελείς το ηθικό πλεονέκτημα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Η κυρία Γεννηματά χαρακτήρισε «σλόγκαν για αφελείς» τα περί ηθικού πλεονεκτήματος, και ανέφερε ότι το κόμμα της δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η πολιτική ζωή του τόπου σε ρωμαϊκή αρένα και πρόσθεσε πως κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη λάσπη, την συκοφαντία, την συνωμοσιολογία και τις τακτικές που σημείωσαν πολλές φορές στη χώρα.

«Πώς αισθάνεστε κ. Τσίπρα που κάθεστε στην καρέκλα του πρωθυπουργού ενώ έχετε ζημιώσει την χώρα με 200 δις και μάλιστα με εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και όχι δικούς μας υπολογισμούς;» διερωτήθηκε.

Θεοδωράκης: Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής τρελαίνει του πολίτες

Ο διχαστικός και συγκρουσιακός λόγος απειλεί τη χώρα και την οικονομία, ανέφερε μεταξύ άλλων στη παρέμβασή του ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μοιάσουμε στο τέρας που πολεμάμε». Συμπλήρωσε ακόμη ότι το λέει ο ίδιος που εισέπραξε τη λάσπη των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο διάστημα. «Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής τρελαίνει τους πολίτες και οδηγεί σε ψεκασμένους και ακροδεξιούς και δείτε τι έγινε στην Ιταλία».

«Το διχαστικό δίλημμα του κ. Τσίπρα: «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», δεν πρέπει να βρίσκει μιμητές», τόνισε.