ΣΑΦΕΙΣ υπόνοιες για απόπειρα διατήρησης του προνοµίου του επιδόµατος διαµονής στα εξωκοινοβουλευτικά µέλη της κυβέρνησης προκαλεί η αδράνεια της κυβέρνησης. Σχεδόν δεκαπέντε ηµέρες πέρασαν από τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη για την παροχή επιδόµατος διαµονής στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, ωστόσο η ρύθµιση για το σχετικό προνόµιο παραµένει ενεργή.

Στις 26 Φεβρουαρίου και αφού το ζήτηµα είχε λάβει διαστάσεις, µε το ζεύγος Παπαδηµητρίου - Αντωνοπούλου να παραιτείται από την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίµου, µε το σύνηθες ύφος και το σήµα κατατεθέν «µε εντολή πρωθυπουργού», εξήγγειλε ότι η ρύθµιση η οποία έδινε δυνατότητα σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς να λαµβάνουν επίδοµα διαµονής καταργείται.

∆εδοµένου, ωστόσο, του ότι η συγκεκριµένη ρύθµιση θεσπίστηκε µε νόµο, η κατάργησή της απαιτεί επίσης νοµοθετική πρωτοβουλία, έστω κι αν αυτή ήταν τροπολογία της µιας γραµµής, η οποία θα όριζε ότι η σχετική διάταξη του νόµου του 2015 καταργείται. Παρά το γεγονός ότι στο µεσοδιάστηµα η κυβέρνηση είχε αρκετές ευκαιρίες να καταργήσει τη ρύθµιση, καθώς πέρασε από την Ολοµέλεια τέσσερα νοµοσχέδια, αυτό δεν συνέβη και τελικά η κυβερνητική εξαγγελία για κατάργηση του προνοµίου µένει προς το παρόν στα λόγια.  

ΠΡΟΝΟΜΙΟ

Υπενθυµίζεται ότι η σχετική ρύθµιση προϋπήρχε και εξακολουθεί να ισχύει για τους βουλευτές οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα ή στον τόπο εκλογής τους ήδη από το 1994, προβλέποντας ποσό από 1.000 µέχρι και 1.200 ευρώ για την κάλυψη ενοικίου ή ξενοδοχείου. Τον Αύγουστο του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής, το υπουργείο Οικονοµικών και ο τότε -εξωκοινοβουλευτικός, µάλιστα- αναπληρωτής υπουργός ∆ηµήτρης Μάρδας ενέταξε τη συγκεκριµένη ρύθµιση στο τρίτο μνηµόνιο, επεκτείνοντας το προνόµιο και στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Σήµερα πια, κατόπιν εορτής, στελέχη της τότε Γραµµατείας της Κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι είχαν εκφράσει στον κ. Μάρδα τις επιφυλάξεις τους για τις συνέπειες µιας τέτοιας ρύθµισης, ωστόσο το υπουργείο είχε προχωρήσει κανονικά στη νοµοθέτησή της. Την ίδια ώρα, δεν έχει γίνει γνωστό µε ποια διαδικασία η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου θα επιστρέψει τα 23.000 ευρώ που είχε δεχθεί για δύο χρόνια ως συνολικό ποσό του επιδόµατος των 1.000 ευρώ που λάµβανε µηνιαίως, όπως εξάλλου έχει δεσµευτεί η ίδια, µετά τον σάλο που προκλήθηκε και την παραίτησή της από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας.  

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Στο µεταξύ, άλλο ένα πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε ότι λάµβανε το επίδοµα ενοικίου, δηµιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» στο Μαξίµου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αποκάλυψε πως συγκαταλέγεται σε εκείνους που, ως εξωκοινοβουλευτικοί, έχουν λάβει το επίδοµα ενοικίου, επιβεβαιώνοντας δηµοσίευµα κυριακάτικης εφηµερίδας. «Όπως όλοι, έτσι το έπαιρνα κι εγώ», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, δηλώνοντας ότι έκανε χρήση του νόµου για το ζήτηµα αυτό, ενώ, κατόπιν εορτής, ζήτησε να αλλάξει η νοµοθεσία και να µπουν εισοδηµατικά κριτήρια για όσους λαµβάνουν το επίδοµα ενοικίου.

Έτσι, ο Νίκος Παρασκευόπουλος προστίθεται στη λίστα µετά τα ονόµατα των Ράνιας Αντωνοπούλου, ∆ηµήτρη Μάρδα, Κώστα Φωτάκη, Παναγιώτη Σγουρίδη, Σωκράτη Φάµελλου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη, που λάµβαναν το επίδοµα ενοικίου.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 10 Μαρτίου 2018