Οι σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι πλέον οριακές για μία σειρά λόγων οι οποίοι βάζουν ουσιαστικά και την ατζέντα των αιτημάτων της κάθε πλευράς κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνάντησης Τσίπρα-Καμμένου. Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις Τζανακόπουλου («Άριστες οι σχέσεις Τσίπρα-Καμμένου με παρόν και μέλλο») και Καμμένου («Η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος») υπάρχουν σοβαρά «αγκάθια» αλλά και εκατέρωθεν αιτήματα από την κάθε πλευρά.

Έλληνες στρατιωτικοί

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πάνο Καμμένο να ρίξει τους τόνους και να προσέχει τις δηλώσεις του για τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιμένει να τους αποκαλεί «ομήρους», κάτι που έκανε και χθες από τη Θεσσαλονίκη, δηλώσεις που εκτιμάται ότι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την άλλη,, ο Πάνος Καμμένος θα ζητήσει από την πλευρά του να έχει συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κρούση στην τουρκική πλευρά έγινε υπό άκρα εμπιστευτικότητα από γνωστό Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία προς κορυφαίο διπλωματικό παράγοντα της Τουρκίας που υπηρέτησε στο παρελθόν στην Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις «υπόγειες» συνομιλίες γνώριζε και κορυφαίο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων. Από το ρεπορτάζ ωστόσο προκύπτει ότι για αυτές τις μυστικές επαφές δεν γνώριζε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, γεγονός που προκάλεσε την οργή του.

Σαββίδης

Ανοιχτό παραμένει το τι στάση θα τηρήσουν οι δύο συγκυβερνήτες απέναντι στον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη καθώς από την πλευρά της κυβέρνησης τηρούν προς το παρόν μία ουδέτερη στάση στις δημόσιες παρεμβάσεις τους, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσειθς του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι «Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία» όταν ρωτήθηκε για τον Ιβάν Σαββίδη ενώ χθες, ερωτηθείς για τον Ιβάν Σαββίδη είπε ότι οι υπουργοί συναντούν όποιον επιχειρηματία μπορεί να βοηθήσει στις επενδύσεις και δεν έχει προνομιακές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ ωστόσο δεν έχουν δείξει διάθεση να πάρουν αποστάσεις από τον ομογενή επιχειρηματία. Αντιθέτως δεν κρύβουν τις φιλικές τους σχέσεις, κάτι που είχε αποτυπωθεί και στις δηλώσεις Παπαχριστόπουλου και Λαζαρίδη.

Σκοπιανό

Το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και δεν πρόκειται, σύμφωνα με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, να υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή είναι η ονομασία της πΓΔΜ και η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επιμένει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί τον όρο «Μακεδονία» σε οποιαδήποτε λύση τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, διαπραγματεύεται την ονομασία «Gornamakedonja».