Σε απόλυτο γρίφο αναδεικνύεται τελικά ο Πάνος Καμμένος καθώς οι αντικρουόμενες θέσεις του για το εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση στην περίπτωση που έρθει μία λύση με τον όρο Μακεδονία για το θέμα των Σκοπίων έχουν μπερδέψει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο γενικά κινήθηκε σε χαμηλούς τόνους, το μοναδικό θέμα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων ήταν εάν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού των ΑΝΕΛ ότι «θα παραμείνει με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους» μπέρδεψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου χωρίς να μπορούν να ερμηνεύσουν τη στάση του Πάνου Καμμένου.  

Εκεί δηλαδή που όλοι είχαν πιστέψει -με βάση τη δημόσια συμπεριφορά του και όχι μόνο- ότι ο υπουργός Άμυνας θα επέλεγε να ανοίξει την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα αντιδρώντας στη λύση για το Σκοπιανό, τώρα εμφανίζεται να δίνει όρκους πίστης στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι μαζί θα πορευτούν μέχρι το τέλος.  

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση δεν έκρυβε κάποια αγωνία για το μέλλον της συγκυβέρνησης παρά μόνο απορία για το πού θα καταλήξει το επόμενο διάστημα ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.  

Πέρα πάντως από το θέμα Καμμένου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν από τον υπουργό μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα -που συμμετείχε στη συνεδρίαση, παρά το γεγονός πως δεν είναι μέλος του Π.Σ.- για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βόρειου Αιγαίου εξαιτίας του προσφυγικού και  αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το υπουργείο για την αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες θα αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών, και τη βελτίωση του πολιτικού πλαισίου για τα ασυνόδευτα τέκνα.  

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου για τις επαφές του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια και επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν, όμως παραμένει το «αγκάθι» των συνταγματικών αλλαγών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στο σημείο αυτό εκφράστηκε η βούληση από τα μέλη του Οργάνου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.  

Τέλος, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση σε αντιδιαστολή με τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, σχολιάστηκε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να αποφύγει τη συζήτηση ενόψει της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού «μπλοκ».  

Η διαδικασία αυτή αναμένεται πάντως να ξεκινήσει στη Βουλή μετά τον Αύγουστο.