Σαφείς αποστάσεις από τον Υπουργό Προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα και την άποψη περί αυτοδικίας όταν 88χρονος πυροβόλησε ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του τήρησε σήμερα από τη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστηρίζοντας ότι η άμυνα είναι δικαίωμα κάθε πολίτη. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο ο κ. Κοντονής υποστήριξε ότι τέτοιος λόγος δεν υπάρχει καθώς η άμυνα είναι δικαίωμα κάθε πολίτη πολύ δε περισσότερο όταν κάποιος εισβάλλει στο σπίτι του τη νύχτα.

“Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην άμυνα αλλά βάζει και τα όρια. Στο 23 του Π.Κ που αναφέρεται στην υπέρβαση ο νομοθέτης λέει ότι ο δράστης μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται υπερβαση αν ενήργησε λόγω φόβου ή ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση. Η πράξη μένει ατιμώρητη αν έχουμε κατάσταση φόβου και ταραχής. Αν συνιστά ιδαίτερη ψυχική πίεση στο θύμα. Ο αμυνόμενος απαλλάσσεται οποιασδήποτε ευθύνης εξαιτίας της βίαιης ενέργειας που δέχεται και μάλιστα υπό όρους απόλυτης ηρεμίας αν κοιμάται μέσα στο σπίτι του το βράδυ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτή του κ. Τόσκα ο κ. Κοντονής δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για ενέργειες εισαγγελικών λειτουργών αλλά και αστυνομικών οργάνων τόσο στην περίπτωση του 88χρονου ο οποίος αμύνθηκε κατά την εισβολή ληστών όσο και σε ανάλογες περιπτώσεις. “Όσον αφορά στην αντίδραση του συγκεκριμένου πολίτη είναι φανερό ότι είχαμε αντίδραση στο πλαίσιο του νόμου.

Όταν κάποιος βλέπει εναν άνθρωπο στο σπίτι του, βρίσκεται ακραία ψυχική πίεση η οποία του απαγορεύει να πράξει κάτι ως συνετός άνθρωπος ώστε να σταθμίσει μέχρι ποιου στοιχείου η άμυνά του μπορεί να φτάσει. Ακόμα και αν είχαμε υπέρβαση εξαιτίας αυτού που περιγράψατε έπρεπε να μείνει ατιμώρητη.Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ δεν έχουμε άλλα παρεπόμενα αδικήματα όπως παράνομη οπλοκατοχή οι εισαγγελικοί λειτουργοί δείχνουν ευθυνοφοβία και ασκούν ποινικές διώξεις οι οποίες στο ακροατήριο οδηγούν σε απαλλαγή του δράστη

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του κ. Κρεμαστινού για απαράδεκτο τρόπο με τον οποίον οι αστυνομικοί μεταχειρίστηκαν τον 88χρονο περνώντας του χειροπέδες ο κ. Κοντονής συμφώνησε λέγοντας χαρακτηριστικά : “Μου έκαναν κι εμένα εντύπωση οι εικόνες της σύλληψης. Η σύλληψη και οι χειροπέδες.Όταν έχουμε έναν άνθρωπο υπέργηρο και κρίνουν τα αστυνομικά όργανα ότι πρέπει να του περάσουν χειροπέδες επειδή είναι ύποπτος φυγής έχουμε ξεπεράσει το προσήκον μέτρο. Η Ελληνική Αστυνομία ΛΑΣ κατά λογική αναγκαιότητα θα πρεπει να προσεγγίζει τα ζητήματα.

Είναι παντελώς άδικη η εικόνα που παρήχθη για το δίκαιό μας”.

Κλείνοντας πάντως, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν περαιτέρω αδικήματα τα οποία συνίσταντο στην παράνομη οπλοκατοχή προσθέτοντας ότι εκεί πάλι θα είχαμε αυτόφωρο αδίκημα.