Νέος πόλεμος ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης με αφορμή την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας Νικόλαου Σακελλαρίου. «Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη» δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή.

«Είναι ωστόσο απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον» τόνισε, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Η παραίτηση Σακελλαρίου και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στη Δικαιοσύνη αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και να προκαλέσουν εντάσεις και στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τα πορίσματα των κομμάτων για την Προανακριτική που ζήτησε η κυβέρνηση για 10 πολιτικά πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και δύο πρώην πρωθυπουργοί, για την Novartis. Ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει στην Ολομέλεια.

Η ΝΔ όπως έκανε και όταν στήθηκαν 10 κάλπες για την παραπομπή, θα αποχωρήσει και από την διαδικασία με τις 10 κάλπες που θα ξαναστήσει η κυβέρνηση, για να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη. Οι αιχμές που αφήνει η Πειραιώς είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη για να προκαλέσει μεταξύ άλλων και την πολιτική εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει και πάλι εκλογές. Το βαρόμετρο της Public Ιssue, για πρώτη φορά έδειξε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (56%) τάσσεται υπέρ της άμεσης διενέργειας εθνικών εκλογών, υιοθετώντας έτσι το αίτημα της ΝΔ, ενώ το 74% του συνόλου των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων πιστεύει συντρηπτικάνότι αυτές θα τις κερδίσει σίγουρα η ΝΔ.

Μεγάλη είναι η υπεροχή του Κυρ.Μητσοτάκη έναντι του Αλ.Τσίπρα και της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας» το 34% απαντά η ΝΔ και μόνον το 16% ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται ως καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 42% του εκλογικού σώματος με τον κ. Τσίπρα να υπολείπεται κατά 16 μονάδες, καθώς μόνον το 26% εξακολουθεί και τον χαρακτηρίζει κατάλληλο για την θέση του. Η δημοφιλία του προέδρου της ΝΔ αυξήθηκε κατά 5% το τελευταίο πεντάμηνο με την αντίστοιχη του κ. Τσίπρα να υποχωρεί κατά 2%. Οι θετικές κρίσεις για τον κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται πλέον από το βαρόμετρο της Public Issue στο 45% των εκλογέων, ενώ για τον κ. Τσίπρα αυτές έχουν υποχωρήσει στο 25%, μετά τον κ. Καμμένο και τον κ. Μιχαλολιάκο.

Αποκαλυπτικά είναι και τα δεδομένα της εικόνας που έχουν οι ψηφοφόροι για τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (34%) θεωρεί ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, μόνον το 13% απαντά το ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 33% αποφαίνεται ότι το κυβερνών κόμμα δοκιμάζεται από κρίση. Πριν από τρία χρόνια οι απαντήσει των πολιτών στο ίδιο ερώτημα ήταν πλήρως αντεστραμμένες. Τότε μόνον το 12% απαντούσε ότι η ΝΔ έχει μέλλον και προοπτική, ενώ στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ πίστευε το 52%.

Το 29% θεωρεί ότι η ΝΔ είναι πιο κοντά στα συμφέροντα της μεσαίας τάξης (έναντι 15% ο ΣΥΡΙΖΑ), ενώ το 31% απαντά ότι η ΝΔ έχει πιο ικανά στελέχη, έναντι μόνον του 12% των πολιτών που θεωρούν κάτι ανάλογο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σκοπιανό

Την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ ότι η επίλυση του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων πρέπει να είναι συνολική και ενιαία, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ στη Σόφια. Η λύση έχει «ως απαραίτητη προϋπόθεση, όχι μόνο το erga omnes, αλλά και τη συνταγματική αλλαγή στη γειτονική χώρα» τόνισε. «Και αυτή η συνταγματική αλλαγή είναι μια προϋπόθεση για την επίλυση, από την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό».

Η ΝΔ εφόσον έρθει στη Βουλή μία συμφωνία με «σαλαμοποίηση» της λύσης, δεν θα την ψηφίσει. Θεωρεί ότι τα Σκόπια θα εισπράξουν συγκεκριμένα οφέλη, στο τέλος μπορεί να υπαναχωρήσουν και να μην εφαρμόσουν ποτέ τις δικές τους δεσμεύσεις. Γι αυτο και επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων πριν η ελληνική πλευρά συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση της πΓΔΜπρος το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Σχετικά με τη στάση του κ. Καμμένου, από την αρχή έχει αφήσει αιχμές ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, διότι οι ΑΝΕΛ, διαφωνούν. Γι αυτο και θέτει θέμα κυβερνητικής συνοχής.

Τετ-α-τετ στη Σόφια

Το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και διμερή θέματα. Ειδικά για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη οι χώρες της περιοχής να γίνουν μέλη και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ εφόσον, όμως, εκπληρώσουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει μια τέτοια εξέλιξη, με έμφαση στους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Καθώς η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που έχουν σύνορα με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον κ. Μπορίσοφ και το θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται παρανόμως στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία. Σύντομη συνάντηση είχε και με την Επίτροπο για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά  Μαρίγια Γκαμπριέλ την οποία ενημέρωσε ότι η ΝΔ έχει ετοιμάσει μια φιλόδοξη πρόταση για τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή την οποία θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει και από κοινοτικά κονδύλια του προϋπολογισμού 2020-2027 τα οποία εννεαπλασιάστηκαν.