«Νέο Παππά» αποκαλούν οι παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ τον ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο. Η πραγµατικότητα είναι πως το τελευταίο διάστηµα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκεντρώνει τα βέλη ουκ ολίγων στελεχών του κυβερνώντος κόµµατος για τον τρόπο που διαχειρίζεται µια σειρά από ζητήµατα, ενώ παραλλήλως του καταλογίζουν πως έχει αποκτήσει προσωπική ατζέντα.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κυκλοφορεί στους παροικούντες τη ΣΥΡΙΖΑϊκή Ιερουσαλήµ πως ο κ. Τζανακόπουλος θέλει «να γίνει Παππάς στη θέση του Παππά», συγκεντρώνοντας περισσότερες αρµοδιότητες από αυτές που του αναλογούν, αλλά και δραστηριοποιούµενος στο παρασκήνιο.

Ο πρώτος που έχει πάρει αποστάσεις και αντιµετωπίζει µε καχυποψία την υπερδραστηριότητα του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου είναι ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος βλέπει τις µετοχές του νεαρού συντρόφου του να ανεβαίνουν επικίνδυνα και να συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που θα διαδραµατίσουν κεντρικό ρόλο την εποµένη των εκλογών στα εσωτερικά δρώµενα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρίσκεται στο στόχαστρο των λεγόµενων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολωτική ρητορική του αλλά και η, κατά πολλούς, αλαζονική συµπεριφορά του φαίνεται πως έχουν ενοχλήσει πρόσωπα όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης ∆ραγασάκης, αλλά και ο βουλευτής Νίκος Φίλης... Στελέχη µε µακρά πορεία στην Αριστερά, αλλά πάντα µετρηµένα στην πολιτική αντιπαράθεση και συνήθως χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισµούς και χτυπήµατα κάτω από ζώνη. Επιπλέον, φαίνεται πως δεν τους είναι καθόλου οικείο το ύφος και το επίπεδο των ανακοινώσεων που εκδίδονται από το Μέγαρο Μαξίµου, χωρίς, επίσης, να αφήνουν ασχολίαστες και κάποιες εξωθεσµικές παρεµβάσεις.  

ΑΡΝΗΤΙΚΗ

Η περιρρέουσα κοµµατική ατµόσφαιρα είναι αρκούντως αρνητική για τον κ. Τζανακοπούλο, παρότι προσώρας απολαµβάνει την εµπιστοσύνη του κ. Τσίπρα. Ιδιαίτερες συµµαχίες δεν έχει, µε εξαίρεση την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό Αθλητισµού, Γιώργο Βασιλειάδη και τον -αρκετά ισχυρόγενικό γραµµατέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου.

Το ρεπορτάζ λέει ότι ο κ. Τζανακόπουλος έχει απλώσει τα πολιτικά του δίχτυα σε βουλευτές και µέλη της Κεντρικής Επιτροπής που προέρχονται κυρίως από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, µιας και ο ίδιος έχει διατελέσει γραµµατέας της Νεολαίας. Μεταξύ αυτών είναι ο βουλευτής Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης, καθώς και τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Κώστας Αµπατζάς, Μαρία Βαµβουρέλη και άλλοι. Στον αντίποδα, µε εξαίρεση, ίσως, τον Αλέκο Φλαµπουράρη, ο οποίος λόγω ιδιοσυγκρασίας δεν ανακατεύεται στην «κοµµατική κουζίνα», βρίσκεται όλη η παλαιά φουρνιά του κόµµατος. Αυτό που ενόχλησε σφόδρα είναι το δηµόσιο άδειασµα που έκανε ο κ. Τζανακόπουλος στον κ. ∆ραγασάκη, όταν ο τελευταίος από το βήµα του συνεδρίου του Κινήµατος Αλλαγής απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας στη βάση της διαµόρφωσης προοδευτικών πλειοψηφιών. Πριν περάσουν λίγα 24ωρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος µίλησε απαξιωτικά για το Κίνηµα Αλλαγής, αναφέρθηκε στο «µαύρο µέτωπο» και επιτέθηκε προσωπικά στον «απολίτικο τεχνοκράτη» Νίκο Αλιβιζάτο, από τους πρωτεργάτες του εγχειρήµατος.

∆εν είναι σαφές αν ο κ. Τζανακόπουλος είχε το «πράσινο φως» του πρωθυπουργού για την επίθεση που έκανε στο Κίνηµα Αλλαγής, πάντως οι απαντήσεις του ενόχλησαν σφόδρα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν ότι πρέπει να απαλλαγούν από το άγος της συνεργασίας µε τον Πάνο Καµµένο. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι ο κ. Τζανακόπουλος ακολουθεί προσωπική τακτική και πως δεν είναι σύµφωνος ο κ. Τσίπρας µε το πνεύµα των δηλώσεών του. Επιπλέον, πολλά στελέχη χρεώνουν στον κ. Τζανακόπουλο και την υπόθεση της Νovartis, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε φιάσκο για την κυβέρνηση και η οποία αποµόνωσε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια πρόσωπα θυµίζουν ότι η κυβέρνηση άνοιξε το θέµα τις ηµέρες των συλλαλητηρίων για το «Μακεδονικό», υπενθυµίζοντας ότι το θέµα της ονοµασίας της FYROM είχε φέρει αρκετά κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ µε τη ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη και το Ποτάµι. Με τους χειρισµούς στην υπόθεση της Novartis είχαν µάλιστα διαφωνήσει όχι µόνον όσοι επιθυµούν τη συνεργασία µε την Κεντροαριστερά, αλλά και τα πρόσωπα (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Πιτσιόρλας κ.ά.) που χειρίζονται τα θέµατα της οικονοµίας και των επενδύσεων. Συν τοις άλλοις, ιστορικά στελέχη επικρίνουν τον κ. Τζανακόπουλο για το γεγονός ότι δεν στηρίζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο «Μακεδονικό» και τις προσπάθειες που γίνονται για να λυθεί αυτή η διπλωµατική εκκρεµότητα.

Από την άλλη, ο κ. Τζανακόπουλος φαίνεται πως έχει προσβληθεί από τον «ιό της εξουσίας», όπως συνέβαινε και µε τους περισσότερους από τους προκατόχους του. ∆εν είναι τυχαίο ότι στελέχη της παλιάς φουρνιάς της Αριστεράς λένε σε συζητήσεις τους ότι θα ήταν χρήσιµο για τον ίδιο να ρωτήσει κάποιον από τους προκατόχους του για να καταλάβει πόσο εφήµερα είναι κάποια πράγµατα...

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 18 Μαίου 2018