Για «αίσθημα πατριωτισμού» στην αναζήτηση λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ -έστω κι αν μέχρι πρότινος ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το «Μακεδονία του Ίλιντεν», που ουσιαστικά επιβεβαίωνε τα αλυτρωτικά αισθήματα της γειτονικής χώρας, ένα όνομα που δεν πέρασε τελευταία στιγμή.

Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως η κυβέρνηση «χειρίστηκε και συνεχίζει να την χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης».

Στο κάδρο μπαίνει το τηλεφώνηµά του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓ∆Μ, Ζόραν Ζάεφ, που δεν είχε δημοσιοποιηθεί, κατά το οποίο τον ενηµέρωσε ότι το όνοµα «Republika Ilidenska Makedonija» δεν περνάει στην ελληνική πλευρά, οπότε θα πρέπει να επανέλθουν στο «βόρεια» ή το «νέα».

Και ο Ζάεφ αυτήν τη φορά δεν ήταν διαλλακτικός, όπως συνήθως. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της στήλης, του είπε ότι δέχεται για πρώτη φορά στα χρονικά του Σκοπιανού το erga omnes, αλλά αυτό µπορεί να το κάνει µόνο για το συγκεκριµένο όνοµα, γιατί µε αυτό µπορεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.

Ακόμη και οι ονομασίες που παραμένουν στο τραπέζι δεν ταιριάζουν με τις θέσεις που είχαν εκφράσει τα πατριωτικά συλλαλητήρια προ μηνών για το ζήτημα.