Σε συμφωνία στο όνομα, η οποία περιλαμβάνει το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, κατέληξαν Σκόπια και Αθήνα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο προεδρικό μέγαρο μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ το απόγευμα της Τρίτης. 

Συγκλίνουσες αναφορές υποστηρίζουν πως η ονομασία που κλείνει είναι το «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija). 

Ο Τσίπρας πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 18:00 ώστε να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο Σκοπιανό. 

Ήδη μετά το τηλεφώνημα, οι κυβερνητικές διαρροές έδειχναν προς συμφωνία, κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε και ο Τσίπρας περπατώντας από το Μαξίμου προς το προεδρικό, που όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συμφωνία απάντησε: «Μα δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε στον Πρόεδρο». 

Πρώτα συνταγματική αναθεώρηση - Μετά κύρωση από Ελλάδα

«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με αυτήν την συμφωνία διασφαλίζεται η ιστορική κληρονομιά και η πολιτιστική παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας» είπε στον Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας μπροστά στις κάμερες.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως η συμφωνία θα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο αφού η πλευρά της ΠΓΔΜ κυρώσει την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία περιλαμβάνεται στην συμφωνία.

Αν ευσταθούν τα όσα έχουν θελήσει να δείξουν τις τελευταίες ώρες τόσο το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα όσο και εκείνο του Ζόραν Ζάεφ, το τηλεφώνημα μπορεί να γίνει ένα από τα τελευταία βήματα προς κλείσιμο της συμφωνίας - με ανακοίνωση του ονόματος- έστω κι αν απέχουμε αρκετά από την οριστικοποίησή της. 

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε πως το κεντρικό για την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική πλευρά θα είναι οι κινήσεις των Σκοπίων, ειδικά στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

-Τι είπαν μπροστά στις κάμερες Πρόεδρος και πρωθυπουργός

Προηγουμένως, υπενθυμίζεται, η ελληνική πλευρά είχε προαναγγείλει πως εάν υπάρξουν εξελίξεις από το τηλεφώνημα, ο κ. Τσίπρας θα μετέβαινε στο Προεδρικό Μέγαρο για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο πριν ενημερώσει, στη συνέχεια, τους πολιτικούς αρχηγούς και θα κάνει διάγγελμα. 

Σε διάγγελμα αναμενόταν επίσης να προχωρήσει και ο Ζόραν Ζάεφ μετά τις 19:30 ώρα Αθήνας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

Μακρύς ο δρόμος οριστικοποίησης

Από τότε και μετά αρχίζουν τα δύσκολα. Η συμφωνία θα δοκιμαστεί στα δύο Κοινοβούλια, ενώ το φθινόπωρο θα οργανωθεί το δημοψήφισμα στα Σκόπια και μέχρι τότε ο Ζάεφ θα πρέπει να πείσει το λαό του ότι είναι ένας έντιμος συμβιβασμός τον οποίον πρέπει να αποδεχθούν και να σφραγίσουν.


Πέραν των όσων συμβαίνουν στην Αθήνα -και κυρίως το παιχνίδι του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε πως δεν θα ψηφίσει όνομα «Μακεδονία» αλλά πόνταρε στο ότι η συμφωνία θα ναυαγήσει στην άλλη πλευρά, χωρίς βεβαίως να αποχωρήσει ο ίδιος από  την κυβέρνηση- τα προβλήματα είναι αρκετά και στα Σκόπια. 

Η επιμονή του προέδρου της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ είναι χαρακτηριστική των εμποδίων και των προθέσεων της αντιπολίτευσης στην άλλη πλευρά των συνόρων, και ο συνδυασμός με την χρονικά παρατεταμένη περίοδο από την οποία θα περάσει η ενδεχόμενη έγκριση της όποιας συμφωνίας προσθέτει στην αβεβαιότητα.