Με έγκριση του χαρακτήρα του επείγοντος από την κυβερνητική πλειοψηφία άρχισε στις επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης. Αιτιολογώντας τον χαρακτήρα του επείγοντος ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο ο νόμος να έχει πάρει ΦΕΚ πριν από τις 15 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Γιούρογκρουπ προκειμένου εκεί να αποφασιστεί πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέου. “Κατανοώ την επιθυμία της Ολομέλειας να συζητηθεί το νομοσχέδιο όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

«Η καθυστέρηση της νομοθετικής διαδικασίας όμως συνεπάγεται αναβολή της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. Πρέπει να γίνει η συζήτηση αυτή στο Γιούρογκρουπ της 21ης Ιουνίου και να μη δοθεί σε κανένα κράτος μέλος το δικαίωμα να πατήσει εκεί για την αναβολή της» είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Οι εισηγητές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ συμφώνησαν με τον κ. Χουλιαράκη, σύσσωμη ωστόσο η αντιπολίτευση διαφώνησε .«Στο ίδιο έργο θεατές. Για πολλοστή φορά συζητούμε νομοσχέδια με διαδικασίες εξπρές. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση επικαλείται πιεστικά χρονικά διαστήματα. Η κοινωνία βιώνει την ανικανότητα και την αβελτηρία της κυβέρνησης. Αρνείστε τρια χρόνια να μας υποβάλετε τις επικαιροποιήσεις του Μνημονίου» είπε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Ζήτημα συνταγματικής τάξης για το άρθρο 109 το οποίο εκχωρεί δημόσια περιουσία έθεσε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος ζητώντας την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια. Πρόσθεσε δε ότι η συζήτηση του μεσοπροθέσμου χρειάζεται ξεχωριστή συζήτηση.

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Με κατεπείγουσες διαδικασίες έρχονται νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ψεκάστε, σκουπίστε τελειώσατε.Εμείς προτείνουμε με τη διαδικασία κατεπείγοντος η κυβέρνηση να αλλάξει τα φώτα σε όποιον αναπνέει» είπε δηκτικά ο αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ενώ ο αγορητής της Ένωσης Κεντρώων παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ με κακό μαθητή που ετοιμάζει τελευταία στιγμή τα μαθήματά του.

Ιδιαίτερη ένταση προκάλεσε η ένσταση της Αντιπολίτευσης ότι το συμπληρωματικό Μνημόνιο έχει κατατεθεί στη Βουλή μόνο στην αγγλική γλώσσα. Η Αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα όμως ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε στο παρελθόν. Αίσθηση προκάλεσε πως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε κομμάτι δίκιου στην αντιπολίτευση μιλώντας για αστοχία και ζητώντας από τη Βουλή να μεταφράσει το κείμενο μέχρι την Ολομέλεια.