Συντάξεις, εργασιακά και Σκοπιανό μπαίνουν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης που είναι ήδη σε εξέλιξη μετά την ΔΕΘ. Χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού με σχετικό νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους θεσμούς ότι το μέτρο της μείωσης των συντάξεων δεν είναι ούτε απαραίτητο, ούτε αναγκαίο.

Στον αντίποδα η ΝΔ ναι μεν σημειώνει ότι για τις συντάξεις δεν πρέπει να κοπούν, ωστόσο αλλά έχει υποσχεθεί στους δανειστές η κυβέρνηση και άλλα έχει ψηφίσει στη Βουλή και κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες των συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί με την μείωση των συντάξεων, στην οποία θα υπάρξει ένας αστερίσκος μέχρι να αποφανθούν οι θεσμοί.

Το μέτρο της μείωσης των συντάξεων είναι ένα άδικο και εξοντωτικό μέτρο για την ελληνική κοινωνία και παρ’ ότι αποτελεί κοινό συμπέρασμα, για πρώτη φορά ίσως, και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση για κοινή εθνική γραμμή. Κι αυτό η γιατί; Όπως αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, η συζήτηση και η εξέλιξη της συζήτησης αυτής παράγει ήδη πολιτικά αποτελέσματα στην κυβέρνηση.

Ήδη κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές είτε μέσα στο Νοέμβριο, είτε αρχές Ιανουαρίου. Την ίδια στιγμή ο Αλέξης  Τσίπρας έχει και την «διευκόλυνση» της απειλής του Πάνου Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό προκαλώντας πρόωρες εκλογές, κάτι που δίνει την δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να πιέσει τους δανειστές προκειμένου να πάρει «αντάλλαγμα» τις συντάξεις πριν πάει στις κάλπες.

Το σενάριο να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, αποδυναμώνεται μεν αλλά κορυφαία στελέχη του Μαξίμου και της κυβέρνησης εξακολουθούν να το «έχουν» στο τραπέζι, την ώρα ωστόσο που «παιανίζουν» ακόμη την έξοδο από τα μνημόνια. Η διαπραγμάτευση όπως και να έχει θα είναι σκληρή και θα πρέπει να την κάνει η κυβέρνηση, η οποία βασιζόμενη σε μια ακόμη αυταπάτη της, βιάστηκε επικοινωνιακά να χαϊδέψει τα αυτιά των συνταξιούχων, τους οποίους ένα χρόνο τώρα κρατάει σε… ομηρία.  

Δημοσκοπικός πανικός από Καμμένο

Το Σκοπιανό είναι το θέμα που θα δράσει καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις. Τα διαλυτικά φαινόμενα που προκαλεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ φαίνεται ότι θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση συνασπισμού πριν ακόμη έρθει η συμφωνία των Πρεσπών της Βουλής.

Ο Πάνος Καμμένος παρουσιάζοντας στην ουσία τον πολιτικό οδικό χάρτη έθεσε υπό προθεσμία τον συγκεκριμένο πολιτικό σχηματισμό. Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση ερμηνεύει τις κινήσεις του Πάνου Καμμένου και τις απειλές του ότι θα ρίξει την κυβέρνηση ως αντίδραση μετά τον δημοσκοπικό πανικό στον οποίο βρίσκεται.

Παράλληλα, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης ότι Τσίπρας και Καμμένος λειτουργούν συντονισμένα. Ωστόσο, η αναταραχή στους ΑΝΕΛ είναι δεδομένη μετά και την τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου να άρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με το κόμμα του να εμφανίζεται… τριχοτομημένο.

Από την γραμμή του Πάνου Καμμένου διαφοροποιήθηκε άμεσα ο «παγωμένος» πια με τους ΑΝΕΛ, όπως δήλωσε και ο ίδιος, Γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ενώ ο κ. Κατσίκης, βουλευτής του κόμματος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πέσει πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Άλλωστε, αποκάλυψε και ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας τον Δημήτρη Καμμένο, ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τσίπρα –Καμμένου να ρίξουν την κυβέρνηση.

Να σημειωθεί τέλος, ότι στη  γραμμή των διαφοροποιήσεων εμφανίζονται κι άλλοι μεμονωμένοι βουλευτές.