Το περιεχόμενο της οµιλίας του υπουργού Αµυνας, κ. Καµµένου, σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το ΓΕΕΘΑ, υπό την επωνυµία «Αθηνά», στις 15 Νοεµβρίου, δεν αιφνιδίασε και προβληµάτισε µόνον το υψηλού επιπέδου ακροατήριό του -αποτελούµενο κατά κύριο λόγο από υψηλόβαθµους διπλωµάτες και στρατιωτικούς-, αλλά πολλούς αξιωµατούχους στην Ελλάδα και στις σηµαντικότερες δυτικές πρωτεύουσες.

Ο κ. Καµµένος, χωρίς κάποια εµφανή αιτία, επιτέθηκε στην ΕΥΠ, ισχυριζόµενος ότι δεν µοιράζεται πληροφορίες που διαθέτει µε τις Ενοπλες ∆υνάµεις, ειδικά σε θέµατα αντιτροµοκρατίας και οργανωµένου εγκλήµατος. Υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη δεν έχουν προετοιµαστεί να αντιµετωπίσουν τροµοκρατικά χτυπήµατα, προβλέποντας, µάλιστα, κάποιο πολύ σηµαντικό το επόµενο χρονικό διάστηµα. Υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για την «εµµονή», όπως τη χαρακτήρισε, του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας και κάλεσε σε συνεργασία για θέµατα τροµοκρατίας που θα καλύπτει και τις περιοχές του Καυκάσου.

Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ενωση καλή µόνο για δεξιώσεις και οικονοµικές συµφωνίες. Υποστήριξε, µάλιστα, ότι η διεθνής κοινότητα παραµένει άπραγη µπροστά στην τροµοκρατική απειλή, εκτιµώντας ως απολύτως λανθασµένη τη λογοδοσία των µυστικών υπηρεσιών πληροφοριών στις ηγεσίες των χωρών και όχι στις Ενοπλες ∆υνάµεις. Ολα αυτά σε µάλλον δραµατικούς τόνους, αφού, µεταξύ των άλλων, ο υπουργός Αµυνας και επικεφαλής του συµπολιτευόµενου κόµµατος των ΑΝ.ΕΛ. προέβλεψε το πολιτικό του τέλος -κάτι που δεν απέχει πολύ από την πραγµατικότητα, αν δεχθούµε ως ορθά τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων-, προσδίδοντας στα λεγόµενά του χαρακτήρα παρακαταθήκης.  

ΟΜΙΛΙΑ  

Με δεδοµένο ότι η οµιλία του έγινε στο τέλος της προηγούµενης εβδοµάδας, πολλές ήταν, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π», οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και από χώρες του εξωτερικού και της Μεσογείου, µε έµπειρα στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών να ζητούν από Ελληνες συνοµιλητές να τους δώσουν µια ερµηνεία για τις θέσεις του υπουργού Αµυνας της χώρας. Πολλοί, φυσικά, θυµήθηκαν το φορτισµένο παρελθόν του κ. Καµµένου, που από την αρχή της κοινής διακυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2015-2016, είχε εκφράσει περίεργες απόψεις για τον πλήρη έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας από τον ίδιο ως υπουργό Αµυνας, οργανώνοντας µια δοµή στο πρότυπο των γαλλικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών (DGSE).  

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ελάχιστα πάντως 24ωρα µετά, δόθηκαν κάποιες πιο πλήρεις απαντήσεις ως προς τους λόγους που ώθησαν τον υπουργό στις συγκεκριµένες διακηρύξεις, όταν στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico γινόταν γνωστό από τις Βρυξέλλες ότι στις τελευταίες αποφάσεις υπουργών Αµύνης του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για 17 νέες κοινές δράσεις -στο πλαίσιο της PESCO- είχε αποφασισθεί να συγκροτηθεί στην Ελλάδα µια «Ακαδηµία Κατασκόπων» όπου θα εκπαιδεύονταν αξιωµατούχοι των µυστικών υπηρεσιών των κρατών-µελών. Αυτό, έπειτα από µια ιδιότυπη µετάφραση στα ελληνικά, ειδικά από µίντια στα οποία φέρεται ότι ασκεί «εκλεκτική επιρροή» ο υπουργός Αµυνας, είχε ως αποτέλεσµα να εξελιχθεί σε κυρίαρχο θέµα στα ελληνικά µίντια, να αποκτήσει µυθώδεις διαστάσεις και να δηµιουργηθεί η ανάγκη να δοθούν κάποιες διασαφηνίσεις σχετικά.

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η παρέµβαση σχετικά στην εφηµερίδα «Καθηµερινή», όπου ο επίτιµος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, που από το 2016 έχει αναλάβει την προεδρία της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., θέτει τα ζητήµατα στην ορθή τους διάσταση.

Αναφέρεται, µεταξύ των άλλων, σε αυτήν: «...ένα από τα προγράµµατα που πρότεινε η Ελλάδα (από τον Μάρτιο 2017) είναι και η δηµιουργία στην Ελλάδα και µε ευθύνη των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων ενός “∆ιακλαδικού Ευρωπαϊκού Σχολείου Πληροφοριών”, στο οποίο θα εκπαιδεύεται στρατιωτικό αλλά και µη στρατιωτικό προσωπικό σε θέµατα διακλαδικών πληροφοριών (Joint EU Intelligence School to train military and non military personnel in Intelligence discipline). Oπως γίνεται αντιληπτό, τίποτα το µυθιστορηµατικό δεν υπάρχει στην πρόταση αυτή και τίποτα το καινούργιο». Και σηµειώνει στην κατάληξη του σχολίου του: «Η πρόταση έγινε δεκτή και το Σχολείο θα αρχίσει σύντοµα πιστεύω να λειτουργεί στον νέο, αναβαθµισµένο του ρόλο, σαν η κοιτίδα της εκπαίδευσης διακλαδικών πληροφοριών για την Ε.Ε. Στην πρότασή της αυτή η Ελλάδα υποστηρίχτηκε από την Κύπρο, ενώ παρατηρητές του προγράµµατος (µε δικαίωµα συµµετοχής αν και όταν το αποφασίσουν) είναι η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Τσεχία».

Η ιδέα για τη συγκρότηση µιας «Ευρωπαϊκής Ακαδηµίας» προκειµένου οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ενωσης να αποκτήσουν κοινή κουλτούρα µέσα από ανταλλαγή εµπειριών και κοινές ασκήσεις, σύµφωνα µε τις πληροφορίες των «Π», εκφράσθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο, Εµ. Μακρόν, σε οµιλία του στη Σορβόννη για την Ευρώπη, στις 27 Σεπτεµβρίου 2017. Τον Νοέµβριο της ίδιας χρονιάς, κατά τη διάρκεια διάσκεψης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Πορτογαλία για πρώτη φορά έθεσε προς συζήτηση το ζήτηµα µιας Ακαδηµίας Πληροφοριών (Intelligence) του ΝΑΤΟ για την εκπαίδευση στελεχών πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών.

Τον Μάρτιο του 2018, περιέλαβαν στις προτάσεις τους το σχέδιο η Ελλάδα και η Κύπρος. Στις 19 Νοεµβρίου 2018, την προηγούµενη ∆ευτέρα, κατά την εφαρµογή της Μόνιµης ∆οµηµένης Συνεργασίας (CRESPO, µέρος της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άµυνας, στην οποία µετέχουν εκπρόσωποι των Ενόπλων ∆υνάµεων των κρατών-µελών), αποφασίσθηκε η δηµιουργία µιας Κοινής Ευρωπαϊκής Σχολής Πληροφοριών (Joint Eu Intelligence School - JEIS).

Αυτή, σε συνεργασία µε τα κράτη-µέλη, τα Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ και τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας, θα παρέχει εκπαίδευση και εξάσκηση σε αρχές πληροφοριακής δράσης και σχετικά µε αυτήν πεδία στο προσωπικό των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών-µελών της Ε.Ε.