Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέµης Αρτεµίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στη σύσταση off shore εταιρειών, απασχόλησε πρώτη φορά την επικαιρότητα τον Οκτώβριο του 2016, όταν φωτογραφήθηκε στην Ηρώδου Αττικού να µπαίνει στο Μαξίµου. Οπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο κ. Αρτεµίου τον Αύγουστο του 2013 είχε συνταξιδέψει µε τον σηµερινό υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, στη Βενεζουέλα, ενώ τον Ιούλιο του 2015 το γραφείο του δικηγόρου απέκτησε, σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, τη διαχείριση εταιρειών που εµπλέκονταν στο µείζον σκάνδαλο της Proton Bank του οµίλου Λαυρεντιάδη.

Ο κ. Παππάς είχε παραδεχθεί πως είχε ταξιδέψει µαζί του στο Καράκας, επισηµαίνοντας όµως ότι υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος τους, όπως έλεγε, ήταν «να υπάρξει µια διερεύνηση αν θα µπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση µε αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σουπερµάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό». Ο κ. Αρτεµίου, ωστόσο, εξέφρασε άλλη γνώµη, σχολιάζοντας πικρά στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σιγά να µην πήγαµε στα σουπερµάρκετ της Βενεζουέλας για να αγοράσουµε πιπεριές και φασόλια».

Πρόσφατα, το όνοµά του φιγουράριζε σε λίστα 20 προσώπων, φυσικών και νοµικών, εµπλεκοµένων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής. ∆ύο τουλάχιστον από τις εταιρείες του περιέχονται στον κατάλογο των Panama Papers και ελέγχονται για έκνοµες δραστηριότητες. Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, πρόκειται για τις Alicium Limited, µε έδρα τις Σεϋχέλλες, και Pizzazz Limited, µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Και ενώ στην αρχή, το φθινόπωρο του 2016, ανέφερε πως οι off shore λειτουργούσαν για λογαριασµό πελατών του, από τα νεότερα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι είχαν περάσει στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του από το 2015.

Στις αρχές Απριλίου του 2017, όπως επίσης είχε αποκαλυφθεί, o Νίκος Παππάς µαζί µε τον Αρτέµη Αρτεµίου ταξίδεψαν στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής, ανατολικά του Καράκας, µε τζετ του Μαχέντ Χαλίλ, λιβανέζικης καταγωγής επιχειρηµατία, που δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και φέρεται να είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αµερικανικών διωκτικών Αρχών. Από έρευνα του Armando.Info στη Βενεζουέλα -ενός από τα µέσα ενηµέρωσης που συµµετέχουν στις έρευνες για τα Panama Papersεντοπίστηκε ότι ο κ. Χαλίλ συνεργάζεται «έντονα» µε το καθεστώς Μαδούρο και ότι έχουν βρεθεί τουλάχιστον επτά περιπτώσεις εταιρειών του οι οποίες έχουν συνάψει κρατικά συµβόλαια. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, η Distribuidora Agromar είναι, οµοίως, εταιρεία συµφερόντων του κ. Χαλίλ και, ανάµεσα σε άλλα, διανέµει προϊόντα λιπασµάτων.

Στις δαιδαλώδεις εταιρικές διαδροµές εντοπίστηκε µία ακόµη εξωχώρια, η Elazzoulian Limited, µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, µε την οποία συνδεόταν το δικηγορικό γραφείο Αρτεµίου, και σε αυτήν εµφανίζεται ένας Κύπριος µέτοχος. Ο εν λόγω µέτοχος έχει δραστηριότητες και στην Ελλάδα. Tον ∆εκέµβριο του 2016 αγόρασε µετοχές του Λάµπρου Πιερή, συνιδρυτή του δικηγορικού γραφείου του Αρτεµίου, σε διαφηµιστική εταιρεία µε έδρα την Αθήνα, στην οποία µεγάλος πελάτης είναι η ΕΥΔΑΠ. Σηµειώνεται ότι ο Λάµπρος Πιερή ήταν συνέταιρος και στενός συνεργάτης του κ. Αρτεµίου. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε δηµοσίευµα του Protagon. gr, η διαφηµιστική εταιρεία που συστάθηκε αρχές καλοκαιριού του 2015 φέρεται να έχει πάρει αναθέσεις για την παραγωγή εντύπων, καθώς και κάποια δηµιουργικά πρότζεκτ όσον αφορά τις ηλεκτρονικές σελίδες και τους λογαριασµούς της ΕΥ∆ΑΠ. Επιπλέον, έχει αναλάβει δουλειές µε τα ΕΛ.ΤΑ., όπως προκύπτει από το site της εταιρείας.

Ο Λάµπρος Πιερή αποχώρησε, τυπικά τουλάχιστον, το 2015 από το δικηγορικό γραφείο του κ. Αρτεµίου, για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, όντας παράλληλα µέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ. Εκτοτε η εταιρεία τους, AP Law Services Limited, συνεχίζει την παράδοσή της στις off shore, µε µία «στάση» στα εντός του νησιού, καθώς προσφάτως φέρεται να αναµειγνύεται στην υπόθεση αγωγής κατά του τέως Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ∆ηµήτρη Χριστόφια, ο οποίος κατηγορείται από τον µεγαλοεργολάβο της Κύπρου και πρώην πρόεδρο της ποδοσφαιρικής οµάδας, φίλα προσκείµενης στο ΑΚΕΛ, Οµόνοιας, Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου διεκδικεί το ποσό των 22 εκατ. ευρώ από τον κ. Χριστόφια ως αποζηµίωση για εργασίες που έγιναν στην οικία και την εξοχική κατοικία του από την εταιρεία του.

Στις οικονοµικές διαφορές των δύο ανδρών φέρεται, σύµφωνα µε όσα κατέθεσε στο Επαρχιακό ∆ικαστήριο της Λευκωσίας ο κ. Νεοφύτου, να εµπλέκεται η εταιρεία New Winner Investments, η οποία, σύµφωνα πάντα µε τον κ. Νεοφύτου, ανήκει και ελέγχεται από το ΑΚΕΛ και στην οποία µέτοχος είναι συνεργάτης δικηγόρος της AP Law Services Limited.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 15/12/2018