Τσίπρας: Αν ο Καμμένος δεν στηρίξει τότε ψήφο εμπιστοσύνης
Τον Ιανουάριο η Συμφωνία στη Βουλή - «Την Παρασκευή θα ζητήσω από τον Καμμένο να πάρει σαφή θέση» - Πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση δεν έχει 151 βουλευτές
Με το ενδεχόμενο ενός διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ να διαγράφεται στον ορίζοντα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το μέλλον των σχέσεών του με τον κυβερνητικό του εταίρο.
«Είναι πατριωτικό καθήκον μας η Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την «συμφωνία» που είχε με τον Πάνο Καμμένο ότι η συμφωνία θα έρθει το Μάρτιο στη Βουλή. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «αν δεν περάσει η Συμφωνία θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς», είπε .
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι παρά την διαφωνία μεταξύ του ίδιου και του κυβερνητικού του εταίρου για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συμφωνία θα περάσει κι ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Σε περίπτωση όμως που το κάνει "θα μετρηθούμε στη Βουλή" προειδοποίησε τον κυβερνητικό του εταίρο. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, αναθεώρησε την θέση του σχετικά με την κυβέρνηση ανοχής, κάνοντας λόγο για πρώτη φορά για πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας πως "αν δεν θα έχω τους 151 εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα θα πάω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες".
«Την Παρασκευή θα ζητήσω από τον Καμμένο να πάρει σαφή θέση»
Αναφορικά για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο, την Παρασκευή ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν είναι δα και μεγάλη κυβερνητική κρίση, όπως το περιγράφετε.
»Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί σε κάποιο νομοσχέδιό μας. Δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά απέναντι σε εθνικά θέματα, καλούμαστε να παίρνουμε θέση.
»Ο Πάνος Καμμένος, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών που έχει ο καθένας, αγάπησε και αγαπά αυτό που κάνει. Έχει μία διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκοπιανό.
»Είχε διαφωνήσει και για το Βουκουρέστι. Από το 1992 μέχρι το 2007, οι διπλωματικές διεργασίες δεν δούλευαν. Μάλιστα, είχε διατυπωθεί ώς Μακεδονία. Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό, είχε πει ότι καταγράφει τη διαφωνία του, αλλά με βάση το 1992, τότε που δεν έπρεπε να συμπεριληφθεί το όνομα της Μακεδονίας.
»Ο Πάνος Καμμένος έχει πει δημόσια, οι ΑΝΕΛ καταγράφουν τη διαφωνία τους - η θέση του είναι ότι έπρεπε να είχαμε μείνει στο '92, να μην είχαμε πάει στο 2007. Εχει πει δεν θέτω ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει έτσι καμία κυβερνητική κρίση. Υπάρχει αν αλλάξει θέση. Πιστεύω ότι δεν θα το κάνει.
»Δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, δεν θα ρίξει νερό στο μύλο του κ.Μητσοτάκη. Δεν θα συναινέσει και αυτό θα του ζητήσω και στη συνάντησή μας, την Παρασκευή. Θα έρθει μεθαύριο στο Μαξίμου και θα πάρει σαφή στάση και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε θα αναμετρηθούμε στη Βουλή. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν πιστευω ότι θα το κάνει».
Συμφωνία Πρεσπών
Mε πρώτο ερώτημα για τη Συμφωνία των Πρεσπών ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Ελλη Στάη.
Οπως είπε μάλιστα, η Συμφωνία αποτελεί πατριωτικό καθήκον και τη χαρακτήρισε ως το δεύτερο σημαντικότερο επίτευγμα της κυβέρνησής του, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Δεν είναι ένα θέμα που έχει διχάσει το τελευταίο διάστημα, αλλά ένα πρόβλημα άλυτο, εδώ και 27 χρόνια, που αποτελεί βαρίδι και στερεί από τη χώρα την δυνατότητα να παίξει ηγετικό ρόλο στο Βαλκάνια. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμα μετά την έξοδο από τα μνημόνια είναι η ανάκτηση του ηγετικού ρόλου στην περιοχή. Έχουμε χρέος ν' αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η Συμφωνία.
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον από τη διάλυση της χώρας αυτής και της δημιουργίας μιας μεγάλης Αλβανίας στην περιοχή αυτή. Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα είναι θέματα ανύπαρκτα και δημιουργήθηκαν από την ανάγκη της αντιπολίτευσης να δει τη συμφωνία υπό το πρίσμα του πρόσκαιρου κομματικού συμφέροντος. Η συμφωνία είναι πατριωτικό μας καθήκον. Έχετε την αίσθηση ότι αν συγκαλούσαμε συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα έβγαινε κάτι;
Είναι μία ειλικρινής απάντηση αυτή που δίνω. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έχει συνδέσει το όνομα της οικογένειάς του με την επίλυση του μακεδονικού, να έχει αυτήν την αντιφατική συμπεριφορά, με μοναδικό γνώμονα το πολιτικό όφελος. Είναι μία διαρκής προσπάθεια να βρει λόγους διαφοροποίησης».
Εκλογές τον Οκτώβριο, εκτός αν...
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι εκλογές θα γίνουν Οκτώβριο καθώς εκτιμά ότι ο κυβερνητικός του συνέταιρος τελικά θα πεισθεί να αλλάξει και πάλι γνώμη και να μην άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. «Οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Αυτός είναι ο στόχος μου και είναι στοιχείο σταθερότητας μίας χώρας.
Ο Οκτώβριος είναι ο στόχος μου και κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο κ.Τσίπρας μάλιστα, χαρακτήρισε «αντιφατική» τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το Σκοπιανό, την οποία μάλιστα απέδωσε σε «μικροκομματικό όφελος».
«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε τίποτα από όλα αυτά, αλλά είναι η προσπάθεια του κ.Μητσοτάκη προκειμένου να κερδοσκοπήσει πολιτικά. Με δεδομένο ότι θα έπρεπε να είχε γίνει δημόσια συζήτηση και σε διάλογο αρχηγών...
Ενα χρόνο συζητάμε. Ολοι θα πάρουν τις ευθύνες τους, απέναντι στην Ιστορία. Τα κοινοβούλια αποφασίζουν, αλλά όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους. Τα οφέλη για τη χώρα είναι εμφανή, αλλά η ζημία για τη χώρα στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα -όλοι θα τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία- αν μετά από όλα αυτά, που βγάζουν τις αλυτρωτικές υπόνοιες από το σύνταγμά τους, αν εμείς επειδή δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ο κ.Σαμαράς ή αν ο κ.Καμμένος έχει κάποια ζητήματα, θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς».
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, αναθεώρησε την θέση του σχετικά με κυβέρνηση ανοχής, κάνοντας λόγο πρώτη φορά για πρόωρες εκλογές: «Η δεδηλωμένη δίδεται άπαξ, με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Είναι αληθές ότι στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 12 κυβερνήσεις μειοψηφίας. δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι από το '12 και μετά. Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Τότε, εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα θα πάω σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν δεν θα έχω τους 151. Οταν όμως, αντιμετωπισθούν εκκρεμότητες θα πάμε σε πρόωρες εκλογές».
«Εντός δέκα ημερών»
Αναφερόμενος στο θέμα της πρότασης δυσπιστίας ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει τελικά πρόταση δυσπιστίας. «Δεν πιστεύω ότι θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης πρόταση δυσπιστίας, από άγχος. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάει σε εκλογές πριν ψηφιστεί η Συμφωνία. Αυτά που λέει εδώ, δεν μπορεί να τα πει έξω. Ψηφοθηρεί με λαϊκίστικο τρόπο».
Ερωηθείς για το χρόνο που προβλέπει να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή και το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν οι προαναφερόμενες πολιτικές εξελίξεις, απάντησε «εντός δέκα ημερών».