Ξεκάθαρο δίληµµα για την προσφυγή στις κάλπες βάζει στον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που ο ίδιος ξεδιπλώνει το κυβερνητικό του πρόγραµµα και πυκνώνει το πρόγραµµα των περιοδειών του ανά την Ελλάδα µε το βλέµµα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και µε σκοπό κυρίως τη στήριξη των υποψήφιων περιφερειαρχών που κατεβάζει η Νέα ∆ηµοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση, στα ηγετικά κλιµάκια της Πειραιώς υπάρχει η πεποίθηση ότι η «κυβέρνηση-κουρελού», όπως τη χαρακτηρίζουν, έχει ορίζοντα το πολύ µέχρι τον Μάιο και εκεί τοποθετούν και το απώτατο όριο για τις εθνικές εκλογές και την πολιτική αλλαγή.

Η αρχή των νέων περιοδειών του κ. Μητσοτάκη θα γίνει από τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφθεί µεταξύ άλλων για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου. Στη συνέχεια, από την Παρασκευή 18 µέχρι και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ν.∆. θα περιοδεύσει στην Κρήτη, στηρίζοντας ενεργά την καµπάνια του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη απέναντι στον Σταύρο Αρναουτάκη για την περιφέρεια Κρήτης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΝΟ∆Ε Ηρακλείου, µαζί µε τους Λευτέρη Αυγενάκη, Κώστα Τσιάρα και Μανώλη Κεφαλογιάνννη, ενώ θα µιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού στο Ηράκλειο οι τέσσερις ΝΟ∆Ε του νησιού.

Ο Ιανουάριος θα κλείσει και µε τρίτη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη, στη Λέσβο, όπου θα δώσει το «παρών» σε άλλη µια δύσκολη εκλογική µάχη των περιφερειακών εκλογών, αυτή της Χριστιάνας Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο πρόεδρος της Ν.∆. θα µιλήσει επίσης σε ηµερίδα για τη νησιωτικότητα και τη γαλάζια ανάπτυξη στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, µετά την παρουσίαση της πρότασης της Νέας ∆ηµοκρατίας για την Παιδεία τον ∆εκέµβριο, θα συνεχιστεί η δηµοσιοποίηση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράµµατος, που δίνει έµφαση συνολικά στη βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη και στην ποιότητα ζωής.

∆ύο µεγάλες εκδηλώσεις έχουν προγραµµατιστεί για το προσεχές διάστηµα, για την ανακοίνωση των προγραµµατικών θέσεων για την Υγεία και κατόπιν για τις υποδοµές, µαζί µε τους αρµόδιους τοµεάρχες, Βασίλη Οικονόµου και Κώστα Αχ. Καραµανλή, αντίστοιχα. Στο ενδιάµεσο και συγκεκριµένα στις 24 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει εκ νέου τους βασικούς άξονες της οικονοµικής του πολιτικής, στην ηµερίδα («The World in 2019 - Athens Gala Dinner»), που διοργανώνει ο «Economist» στο Μέγαρο Μουσικής.

Την ίδια ώρα, απέναντι στις «παγίδες» που επιχειρεί να στήσει το Μαξίµου στη Ν.∆. σε σχέση µε τη Συµφωνία των Πρεσπών και τη διατήρηση της δεδηλωµένης, ο κ. Μητσοτάκης έχει στείλει το µήνυµα ότι ο «παραπαίων πρωθυπουργός» έχει δύο δρόµους µπροστά του: Ή να προσέλθει στη Βουλή και να ζητήσει νέα ψήφο εµπιστοσύνης -όπως εξάλλου υπενθυµίζουν από την Πειραιώς ότι είχε δεσµευθεί από πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα πράξει- ή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «όπως επιβάλλει η δηµοκρατική νοµιµότητα».

Η Ν.∆., όπως διαµηνύουν κορυφαία στελέχη της, διατηρεί πάντα στο «οπλοστάσιό» της την πρόταση δυσπιστίας, αλλά τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εµπιστοσύνης από τη Βουλή, εφόσον αποχωρήσει ο κυβερνητικός του εταίρος, αλλά και να εξηγήσει στη συνέχεια πώς πείστηκαν οι όποιοι βουλευτές πέραν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ να του δώσουν ξαφνικά, ύστερα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία, ψήφο εµπιστοσύνης.

Στη δε «παγίδα» του «σπασίµατος» της Συµφωνίας των Πρεσπών και της ψήφισης του πρωτοκόλλου ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως θα ονοµάζεται στη συνέχεια) στο ΝΑΤΟ, η Ν.∆. ξεκαθαρίζει ότι θα πει και θα ψηφίσει «όχι» και στα δύο, επισηµαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα ακόµα παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο οποίος όφειλε να τα φέρει µαζί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 13/1/2019