Μετά το σόου της παραίτησης Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να δηλώσει ότι χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι βέβαιο ότι για να το πει, έχει προεξοφλήσει τους ελάχιστους πρόθυμους που απαιτούνται για να συμπληρωθεί το 151. Ακόμα και ο Νίκος Βούτσης -ο πρόεδρος της Βουλής- σπεύδει να προχωρήσει τη διαδικασία της συζήτησης εντός 36 ωρών.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μπετόν» και θα δώσουν στο σύνολό τους ψήφο εμπιστοσύνης. Το ίδιο θα πράξουν, ανεξάρτητα από τη στάση Καμμένου αλλά και το αιτιολογικό με το οποίο θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης, τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.

Ο λόγος για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Βασίλη Κόκκαλη, Κώστα Ζουράρι και Ελενα Κουντουρά.

Η τελευταία, σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες των Παραπολιτικών, βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τους υπουργούς Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Στη συνάντηση κατέστη απολύτως σαφής η στήριξή της στην κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η κ. Κουντουρά θα παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι σε προχωρημένο επίπεδο οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ίδια με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθει η διαγραφή από τους ΑΝΕΛ μέσω Twitter Καμμένου.

Αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αν και επανέλαβε ότι θα παραδώσει την έδρα του, άφησε ανοικτό το ενδεχομένο -ως πολίτης πλέον- να πάει σε άλλο κόμμα στις εκλογές. Σαφής.

Ο Κ.Κόκκαλης επίσης θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του στο υφυπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Nωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Κόκκαλης δήλωσε στο onlarissa.gr ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Κώστας Ζουράρις, που υπήρξε υφυπουργός Παιδείας, αλλά παραιτήθηκε τον Ιανουάριο, λόγω προσβλητικών δηλώσεων για τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, ενδεχομένως να πάει στο Μακεδονίας-Θράκης, τώρα που η κ. Νοτοπούλου διεκδικεί τον Δήμο.

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, είπε ανοικτά στον ΣΚΑΙ ότι «έχουν πάρει πολιτικά ανταλλάγματα από τη στιγμή που παραμένουν στις υπουργικές τους θέσεις και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, είναι αυτοί που έχουν κάνει το χειρότερο αδίκημα, για την καρέκλα».

Αν κάποιοι παίζουν προσωπικά παιχνίδια εμείς ως ΑΝΕΛ θα τους διαγράψουμε. Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κας Κουντουρά στο ΑΠΕ, ότι στηρίζει ξεκάθαρα την κυβέρνηση, είπε ότι έτσι θέτει τον εαυτό της έκτος κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα προαναφερθέντα, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ φτάνουν στον αριθμό των 149.

Σε αυτούς θεωρείται αυτονόητο πως θα προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, αγγίζοντας, έτσι, το 150. Η ίδια μπήκε στην κυβέρνηση, αφού καταψήφισε την πρόταση μομφής της ΝΔ, τον Ιούνιο του 2018, και δεν αποκλείεται να βρεθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στην δύσκολη Β' Αθήνας.

Από εκεί και πέρα, ρόλο-«κλειδί» διαδραματίζει ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο κ. Δανέλλης θα είναι αυτός που θα δώσει το «κλειδί» της πλειοψηφίας των 151 βουλευτών. Δεν έχει κρύψει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση -ζητά το ίδιο και από το Ποτάμι- και ήταν «παρών» στην εκδήλωση για την κεντροαριστερά με ομιλητή τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Υπάρχει και ένας ναύαρχος: Ο Ευάγγελος Αποστολάκης μπορεί να μην ψηφίσει, αλλά έχει ενδιαφέρον γιατί είπε το «ναι» στην υπουργοποίησή του. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχε συνομιλήσει και συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον του. Είναι 62 ετών, έφτασε στο ανώτατο στρατιωτικό αξίωμα του Α/ΓΕΕΘΑ, είναι λογικό να σκέφτεται τη μεταπήδηση στην πολιτική. Θα μπορούσε επομένως να απαιτήσει από τον Τσίπρα μια θέση στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.