Με νέα κεντρική κοµµατική δοµή, ριζικά ανανεωµένη, µπαίνει σε διάταξη εκλογικής µάχης η Νέα ∆ηµοκρατία. Ο «ανασχηµατισµός» του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δοµικός, καθώς έφυγαν από τις θέσεις τους στην Πειραιώς όλοι όσοι θα πολιτευθούν στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές και πέραν από τους αντικαταστάτες τους προστέθηκαν και νέες θέσεις αναπληρωτών σε αρκετές από τις γραµµατείες του κόµµατος. Η ανανέωση είναι εµφανής και από το γεγονός ότι το 73% των γραµµατέων και αναπληρωτών γραµµατέων (155 στο σύνολο) δεν έχει αναλάβει ποτέ ανάλογη θέση, ενώ συνολικά το 20% εξ αυτών δεν είχε ποτέ στο παρελθόν ενεργό ανάµειξη στα κοµµατικά δρώµενα της Ν.∆. Σχεδόν όλοι (το 95%) έχουν πτυχία ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης, το 97% προέρχεται από τον ιδιωτικό τοµέα και ο µέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη.

Εκτεταµένες ήταν οι αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο: Νίκος Ρωµανός και Κώστας Κυρανάκης αποχώρησαν από αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου και πλέον αναπληρωτές της Μαρίας Σπυράκη είναι η Σοφία Ζαχαράκη και ο Γιάννης Μαστρογεωργίου, διευθυντής του Επιστηµονικού Συµβουλίου του Ινστιτούτου ∆ηµοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραµανλής» και πρώην επικεφαλής του think tank «∆ίκτυο για τη Μεταρρύθµιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που είχε ιδρύσει η Αννα ∆ιαµαντοπούλου. Τέλος, τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή γραφείου Τύπου, υπεύθυνου για τα περιφερειακά ΜΜΕ, που κατείχε ο Γιώργος Κοντογιάννης, αναλαµβάνει ο Κωνσταντίνος Οικονοµόπουλος (γιος του γνωστού δηµοσιογράφου Θάνου Οικονοµόπουλου), απόφοιτος της Νοµικής Αθηνών, µε µεταπτυχιακό στην Επικοινωνία στο Πανεπιστήµιο της Βαλένθια.

Στο νέο σχήµα που ανακοινώθηκε προχθές, το όνοµα-έκπληξη ήταν αυτό της Ξένιας Παπασταύρου, η οποία έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια ως ιδρύτρια της ΜΚΟ «Μπορούµε», που δηµιούργησε τα χρόνια της µεγάλης κρίσης ένα κοινωνικό κίνηµα µείωσης της σπατάλης φαγητού και ταυτόχρονα αύξησης της επισιτιστικής στήριξης ανθρώπων που το είχαν ανάγκη. Στο αποκορύφωµα της δράσης της, η οργάνωση «Μπορούµε» διένειµε 20.000 µερίδες φαγητού καθηµερινά. Με µακρά θητεία στο εθελοντικό κίνηµα, αλλά χωρίς πρότερη πολιτική εµπλοκή, η κ. Παπασταύρου παίρνει πλέον το πολιτικό βάπτισµα του πυρός στη Ν.∆., όπου ανέλαβε γραµµατέας Ποιότητας Ζωής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γιάννη Μπρατάκου ως γραµµατέα Παραγωγικών Τοµέων. Ενα εξάµηνο µετά τη διαγραφή από τη Ν.∆. του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κώστα Μίχαλου, η ένταξη στον στενό κοµµατικό πυρήνα του κ. Μπρατάκου, β’ αντιπροέδρου του ΕΒΕΑ, εµπεριέχει και ένα σαφές µήνυµα από την πλευρά της ηγεσίας της Ν.∆. Ο γιος του παλιού βουλευτή και υπουργού της Νέας ∆ηµοκρατίας Αγγελου Μπρατάκου είναι ιδρυτής και διευθύνων σύµβουλος εταιρείας πληροφορικής, ενώ από το 2006 εκλέγεται συνεχώς µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Αθηνών.

Εμπειρία

Στο σχήµα των αναπληρωτών γραµµατέων ξεχωρίζει ο ∆ηµήτρης Ντζανάτος, που συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι έπειτα από 46 χρόνια διαρκούς επαγγελµατικής απασχόλησης ως ορκωτός ελεγκτής. Εχει διατελέσει µάλιστα για 11 χρόνια πρόεδρος της γνωστής ελεγκτικής εταιρείας Grant Thornton Α.Ε., ενώ έχει διδάξει στο Πανεπιστήµιο Αιγαίου, στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας και στο ΟΠΑ τα γνωστικά αντικείµενα της Λογιστικής, της Ελεγκτικής και της Φορολογίας.

Νέος γραµµατέας Ειδικών Κοµµατικών Οργανώσεων είναι ο θεολόγος Νίκος Παγώνης, µε καταγωγή από την Αρκαδία, επί χρόνια στέλεχος της ΟΝΝΕ∆ και της Νέας ∆ηµοκρατίας. Με σηµαντική εµπειρία στον ιδιωτικό τοµέα, µε αντικείµενο το µάρκετινγκ, ο κ. Παγώνης είναι σήµερα διοικητικός υπάλληλος στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι έχει ταυτόχρονα την ελληνική και την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Στη γραµµατεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας έµπειρος του χώρου ανέλαβε επικεφαλής: ο Νίκος Χαρδαλιάς, γέννηµα-θρέµµα του Βύρωνα, ήταν δήµαρχος της πόλης για δύο τετραετίες, ενώ έχει θητεύσει στη συνέχεια γραµµατέας του ∆ήµου Μεταµόρφωσης και γραµµατέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με επίσης µεγάλη εµπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και ο νέος αναπληρωτής γραµµατέας, Κούλης Βρεττάκος, που έχει διατελέσει για δύο τετραετίες δηµοτικός σύµβουλος Νίκαιας, για τρεις τετραετίες νοµαρχιακός σύµβουλος Πειραιά, αναπληρωτής νοµάρχης και σήµερα είναι δηµοτικός σύµβουλος στον ∆ήµο Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη. Γραµµατέας Επιστηµονικών Φορέων ανέλαβε ο φιλόλογος Νάσος Μπαλέρµπας, µε διδακτορικό στην Αρχιτεκτονική από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που την τελευταία εικοσαετία εργάζεται ως καθηγητής φιλόλογος στα Εκπαιδευτήρια ∆ούκα. Παλιός ΟΝΝΕ∆ίτης, ο κ. Μπαλέρµπας ήταν µέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Νεολαίας στα µέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ στη συνέχεια συµµετείχε στη Γραµµατεία Πολιτικού Σχεδιασµού της Ν.∆. και σε άλλα κοµµατικά όργανα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 2/2/2019