Πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστερά», αφού έξι βουλευτές -από τους γνωστούς «πρόθυμους»- απαρνήθηκαν του δικαιώματος στην ελεύθερη βούληση και δίνουν λευκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφος τους να προσμετράται σε αυτήν των 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λυθεί το θέμα της πλειοψηφίας που έχασε το κυβερνών κόμμα μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Όλα έγιναν αιφνιδιαστικά, συντονισμένα και με μια πάγια εντολή από τους Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη, Βασίλη Κόκκαλη, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Οι δύο τελευταίοι μάλιστα, εκτός από την άνευ προηγούμενου εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, σημειώνουν και μια ακόμη πρωτοτυπία. Εκτός από «πρόθυμοι» είναι πια και «δεκανίκια» τόσο για τον Πάνο Καμμένο, όσο και για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού θα προσμετρούνται -ή έτσι θέλουν τουλάχιστον- σε δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες…! Ανάλογα πώς βολεύει, μια θα είναι ΑΝΕΛ, και μια ΣΥΡΙΖΑ…! 

Φυσικά η περίπτωση Παπαχριστόπουλου είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα: Ο ίδιος έχει δηλώσει δεκάδες φορές ότι θα παραιτηθεί, αλλά όλο κάτι πάει στραβά και παραμένει στη Βουλή.

ΝΔ: Ντροπή που δεν έχει προηγούμενο

«Η κοινοβουλευτική ντροπή που παρακολουθούμε δεν έχει προηγούμενο» τόνισε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη Βουλή».

Αντιδράσεις από ΚΙΝΑΛ-Ποτάμι

«Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί» σχολίασε στο Twitter ο Παύλος Χρηστίδης, μόλις έγινε γνωστή η προσχώρηση των 6 στην κυβερνητική πλειοψηφία. «ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί», ανέφερε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Σπύρος Δανέλλης ομολογεί ότι πέρασε στη συμπολίτευση, σχολίασε το Ποτάμι, που διερωτάται γιατί ο βουλευτής δεν τολμάει να πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν ο κ. Δανέλλης είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είχαμε πει ότι πέρασε στη συμπολίτευση. Τώρα το ομολογεί και ο ίδιος ζητώντας από τον Πρόεδρο της Βουλής ,η ψήφος του πάντα και παντού να προσμετράται μαζί με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν τολμάει να το πει ευθέως ότι προσχωρεί άνευ όρων στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως γιατί έχει δεσμευτεί ότι όταν προσχωρήσει σε άλλο κόμμα θα δώσει πίσω την έδρα του, γιατί… αυτός δεν είναι σαν όλους τους άλλους;».