«Άκαρπες όσες προσπάθειες έχουν γίνει για την ΑΕΠΙ - Για εμάς τους δημιουργούς είναι δύο φορές πιο σημαντικό τα τραγούδια μας να γίνονται επιτυχία σε ξένες χώρες»...

Θέλει τα έργα του να μιλούν για εκείνον και όχι ο ίδιος. Δεν είναι στον χαρακτήρα του να αυτοαποκαλείται με τίτλους. Το αφήνει στον κόσμο...

Έχει γράψει τραγούδια για όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες, από Ρέμο, Νταλάρα και Βίσση μέχρι Θεοδωρίδου, Πλούταρχο, Μπάση, Κουρκούλη κ.ά., αλλά, όπως εκμυστηρεύθηκε μιλώντας στη στήλη, έρχονται κι άλλες δυνατές συνεργασίες, αλλά δεν θέλει να αποκαλύπτει κάτι πριν να είναι 100% σίγουρος.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της εποχής μας και έχει στην κατοχή του πάνω από 50 πλατινένιους και χρυσούς δίσκους. Τα τραγούδια του έχουν ξεπεράσει πολλές φορές τα σύνορα της χώρας μας, αφού έχουν παίξει σε Λίβανο, Βουλγαρία, Τουρκία, Ισραήλ και Σερβία, βάζοντάς τον στον διεθνή χάρτη.

Δείτε ακόμα: Λαμπερή η πρεμιέρα του συνθέτη Κυριάκου Παπαδόπουλου στη μουσική σκηνή «Οδός Λυσίου»


«Για εμάς τους δημιουργούς είναι δύο φορές πιο σημαντικό τα τραγούδια μας να γίνονται επιτυχία σε ξένες χώρες. Η αναγνώριση είναι διπλή όταν εγώ γράψω μία μελωδία και αυτή μπορεί να αγγίξει τον κάθε άνθρωπο που ζει στον Λίβανο, στην Τουρκία, στο Ισραήλ, στη Σερβία.

Με κάνει να νιώθω υπερήφανος και συγχρόνως δύο και τρεις φορές δικαιωμένος». Αυτό το διάστημα παρουσιάζει κάθε Πέμπτη τα τραγούδια του στις ζωντανές του εμφανίσεις στη μουσική σκηνή «Οδός Λυσίου», Λυσίου και Μνησικλέους 22, στην Πλάκα.

«Θα είναι μία όμορφη μουσική, λαϊκή παράσταση, με όμορφα τραγούδια, τα οποία αγαπήσαμε, από το 1995 έως και σήμερα.

Υπάρχει μαζί μου μια αξιόλογη ομάδα μουσικών, όπως και τέσσερις καταπληκτικοί ερμηνευτές, η Τζωρτζίνα Καραχάλιου, η Μαρία Ιωαννίδου, ο Χάρης Χαλαμούτης και guest star ο Κώστας Καραφώτης.

«Ως επί το πλείστον, θα έχω πολλές επιτυχίες μου όπως: “Φεύγοντας”, “Δυόμισι”, “Έντεκα παρά”, “Νύχτες μοναξιάς”, “Τόσα δειλινά”, “Πες το μου ξανά” κ.ά.».


Για το αν υπήρξαν καλλιτέχνες που τους βοήθησε και ήταν αγνώμονες, απαντά: «Σίγουρα μέσα σε αυτή την πορεία υπήρχαν και υπάρχουν αγνώμονες καλλιτέχνες, τους οποίους βοήθησα.

Έμαθα, όμως, πολλά πράγματα με τα χρόνια και λειτουργώ πλέον διαφορετικά, γιατί απλά δεν υπάρχει λόγος να κρατάω κακία σε όλους αυτούς τους οποίους βοήθησα, αλλά δεν υπήρχε προς εμένα η οφειλόμενη ευγνωμοσύνη για την ευεργεσία που δέχτηκαν. Να είναι καλά. Όποιοι κι αν είναι».

Για την κρίση, αλλά και το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, αναφέρει:

«Περάσαμε και περνάμε μια από τις χειρότερες εποχές του επαγγέλματός μας. Υπάρχει μεγάλη διάσταση και διάσπαση μεταξύ των δημιουργών, κάτι το οποίο δεν μας ωφελεί και, δυστυχώς, από αυτό βγαίνουν κερδισμένοι μόνον οι χρήστες.

Όσον αφορά, τώρα, τα πνευματικά δικαιώματα και αν ένας δημιουργός μπορεί να ζήσει ή όχι στην Ελλάδα από αυτά, απαντώ κατηγορηματικά πως δεν γίνεται να ζήσει. Είναι γνωστή εδώ και χρόνια η υπόθεση με την ΑΕΠΙ και όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι τώρα απέβησαν άκαρπες. Ευελπιστώ πως στο μέλλον θα αλλάξουν τα πράγματα».



Η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα άλλαξε κάτι στη ζωή και την καλλιτεχνική του δράση;

«Επί της ουσίας, δεν έχει διαφοροποιήσει κάτι στη ζωή μου μέχρι στιγμής. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι, αν κι εφόσον οι δεσμεύσεις της σημερινής πλέον κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το άλυτο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων υλοποιηθούν, κοινώς πάρουν σάρκα και οστά, θα δώσουν ένα θετικό πρόσημο, επιτέλους, στην καλλιτεχνική μας πορεία, όσον αφορά και την οικονομική μας αποκατάσταση».