Υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

Παρότι ο πρωθυπουργός σκεφτόταν οι ευρωεκλογές να γίνουν µε λίστα, εντέλει διατηρήθηκε ο σταυρός προτίµησης, προκειµένου να τρέξουν οι υποψήφιοι και να ενισχυθεί η συµµετοχή. Εστω και έτσι, έχει τεράστια σηµασία τα πρόσωπα που θα επιλέξουν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. ∆ιότι, κακά τα ψέµατα, η Ελλάδα είχε µία από τις χειρότερες ευρωοµάδες, όπως δείχνουν, εκτός των άλλων, οι σοβαρές δικαστικές περιπέτειες που αντιµετωπίζουν ο καταδικασµένος Λαγός, η Εύα Καϊλή, ο Γιώργος Κύρτσος, ο Αλέξης Γεωργούλης κ.λπ. Η εικόνα µε τους προαναφερθέντες όχι µόνο δεν αποτελεί τιµή για τη χώρα, αλλά την ντροπιάζει στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο να µπουν στα ψηφοδέλτια σοβαρά πρόσωπα, µε επιστηµονική κατάρτιση και γνώση και όχι διάφοροι τηλεµαϊντανοί, που µπορεί να φέρνουν ψήφους, αλλά στο τέλος της ηµέρας γελοιοποιούν τη χώρα και δεν παράγουν και κανένα σοβαρό πολιτικό αποτέλεσµα.

Προτάσεις

Τις προάλλες, η στήλη «Big mouth» του powergame.gr αποκάλυψε πως ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυµεί σφόδρα να έχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον εθελοντή διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο. Ο εν λόγω, όµως, µοιάζει µε πολύφερνη νύφη, καθώς το όνοµά του συζητείται και στους κόλπους της «Νέας Αριστεράς».

Διπλωματία

Ο ρόλος της εκκλησιαστικής διπλωµατίας είναι σηµαντικός, γι’ αυτό και επισηµαίναµε τη σηµασία της ενθρόνισης του νέου µητροπολίτη Μεξικού, Ιάκωβου, την περασµένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη από τον Οικουµενικό Πατριάρχη, Βαρθολοµαίο. Το «παρών» στην ενθρόνιση, εκτός του πρέσβη της Αµερικής, Τζ. Τσούνη, αλλά και πλήθους επιχειρηµατιών και τραπεζιτών, έδωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για την οικονοµική διπλωµατία, Κώστας Φραγκογιάννης. Να σηµειωθεί ότι στο ποίµνιο του Ιάκωβου, πέραν του Μεξικού, συµπεριλαµβάνονται η Βενεζουέλα, ο Παναµάς (σ.σ.: Πρόσφατα η Ελλάδα απέκτησε πρεσβεία στον Παναµά), όπως και τα νησιά της Καραϊβικής. Ηδη, πάντως, ο νέος µητροπολίτης Μεξικού έχει αναπτύξει στενές σχέσεις µε σηµαντικούς Ελληνες επιχειρηµατίες -κάποιους εκ των οποίων συναντά αυτές τις ηµέρες στην Αθήνα-, που δραστηριοποιούνται στις χώρες της Λατινικής Αµερικής.

Στήριξη

Η «Νέα Αριστερά» στηρίζει πλήρως την πολυσυζητηµένη εκδήλωση µε Τεµπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη. Είναι χαρακτηριστικό πως, προκειµένου να σταλούν και τα σχετικά µηνύµατα στην εκδήλωση, θα παρευρεθεί (και) ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, Κώστας Καρπόζηλος.

Υποκρισία

∆ιάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν τον πήχη ενόψει των ευρωεκλογών. Οπως, για παράδειγµα, ο Απόστολος Πάνας, ο οποίος σηµείωσε πως δεν αρκεί η δεύτερη θέση, αλλά έχουν σηµασία και τα ποσοστά. Ενδεχοµένως να έχει δίκιο, ωστόσο θα ήταν χρήσιµο αν είχε την αντίστοιχη λογική για το κόµµα του πριν από τις εθνικές εκλογές. Το επισηµαίνουµε διότι, προκειµένου να εκλεγεί βουλευτής στη Χαλκιδική, έβαζε βέτο για κάθε πρόσωπο που θα µπορούσε να τον απειλήσει. Με αποτέλεσµα το ψηφοδέλτιο του κόµµατος να είναι εντελώς αδύναµο στον νοµό.

Καλοτάξιδο

Ο δικηγόρος Μιχάλης Τριανταφυλλίδης είναι ένας ενεργός πολίτης της Θεσσαλονίκης, ενώ οι παλαιότεροι τον θυµούνται ως ένα από τα πιο αγαπηµένα πολιτικά παιδιά του Λεωνίδα Κύρκου. Ο Τριανταφυλλίδης συνέγραψε το ενδιαφέρον βιβλίο «Τουρκία-Ελλάδα-Ευρώπη» (εκδόσεις «Επίκεντρο»), το οποίο θα παρουσιαστεί στις 7 Μαρτίου στην Αθήνα από τους Χρήστο Στυλιανίδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη, Ινώ Αφεντούλη και Ρούλα Καµιναρά.

Στα ΜΜΕσα

∆εν γνωρίζουµε αν ασκήθηκαν πιέσεις στην «Εφηµερίδα των Συντακτών» για αναβολή της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά. Αυτό που ξέρουµε σίγουρα είναι πως η διεύθυνση της εφηµερίδας έχει αποφασίσει να κάνει και άλλες εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις.

Φαντάρος

Πιθανότατα την Παρασκευή 1η Μαρτίου θα περάσει ο Στέφανος Κασσελάκης την πύλη του στρατοπέδου του Αυλώνα για να εκπληρώσει την 20ήµερη στρατιωτική του θητεία. Το ίδιο διάστηµα θα είναι σε εξέλιξη η διακόσµηση και η επίπλωση του σπιτιού που αγόρασε στην οδό Λεβέντη, στο Κολωνάκι.

Quiz: Ποιος κορυφαίος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έπνεε µένεα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, µε αφορµή τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρωθυπουργός µε τον ∆. Τεµπονέρα;


Η αλλαγή της Σβίγκου και το unfair

Ειληµµένη µοιάζει η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για αντικατάσταση της Ράνιας Σβίγκου από τη θέση της γραµµατέως του κόµµατος. Το Συνέδριο, άλλωστε, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για να τοποθετήσει στη θέση αυτή ένα πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης του, µιας και µε τη Σβίγκου δεν έχει βρει κοινούς κώδικες. ∆εν ισχύει το ίδιο µε τον αναπληρωτή γραµµατέα, Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος θα παραµείνει στη θέση του. Η εξέλιξη αυτή, πάντως, θα είναι, όπως λένε κοµµατικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά unfair για την κυρία Σβίγκου, καθώς επέλεξε να παραµείνει στο κόµµα, παρότι ήταν πολλά χρόνια µε την τάση που αποχώρησε και δηµιούργησε τη «Νέα Αριστερά».

Αναγγελία

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, η επίσηµη ανακοίνωση του κόµµατος του Ανδρέα Λοβέρδου θα γίνει στις 4 Μαρτίου. Ο πρώην υπουργός είναι σε διαδικασία εύρεσης υποψηφίων για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, κοιτώντας στελέχη και πρώην βουλευτές µε τους οποίους είχε ταύτιση απόψεων.