Με το πέναλτι που έβαλε στο 13', απέναντι στη Νότιο Κορέα, ο Νεϊμάρ έκανε ιστορικά σημαίνουσα την παρουσία του στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στο Κατάρ. Ο ηγέτης της εθνικής Βραζιλίας, που νίκησε 4-1 τους Ασιάτες στη φάση των «16» στο «974», επέστρεψε στη δράση μετά τον τραυματισμό του στην πρεμιέρα της «σελεσάο» με τη Σερβία (2-0) και πέτυχε το πέναλτι που κέρδισε ο Ρισάρλισον. 



Με αυτό, και παρά τη μακρόχρονη ιστορία της Βραζιλίας, της μόνης ομάδας που δεν έχει λείψει από Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε ο μόλις τρίτος ποδοσφαιριστής της που σκόραρε σε τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Πελέ, που είναι στο νοσοκομείο, έγινε ο πρώτος το 1970, όταν στο Μεξικό οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του τροπαίου. Ο «Rei» είχε σκοράρει στη Σουηδία, το 1958, όταν και έβαλε έξι γκολ στα τρία τελευταία ματς, το μοναδικό στον προημιτελικό με την Ουαλία, τρία στο 5-2 επί της Γαλλίας στον ημιτελικό και δύο στο 5-2 επί της Σουηδίας στον τελικό. 

Επίσης, είχε σκοράρει ένα στη διοργάνωση του 1962, πριν τραυματιστεί στο δεύτερο παιχνίδι, ένα το 1966, στο 2-0 της «σελεσάο» επί της Βουλγαρίας, ενώ έβαλε τέσσερα γκολ το 1970, με πιο γνωστό το πρώτο της Βραζιλίας στο 4-1 με την Ιταλία, δηλαδή τον τελικό της διοργάνωσης.

Ο δεύτερος είναι ο Ρονάλντο, ο οποίος έβαλέ γκολ το 1998 στη Γαλλία, το 2002 στην Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα (και τα δύο στο 2-0 επί των Γερμανών στον τελικό της Γιοκοχάμα) και το 2006 στη Γερμανία. Το «φαινόμενο» σκόραρε τετράκις στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλό του και οκτώ φορές στο θρίαμβο της Βραζιλίας στην Ασία, ενώ έβαλε άλλα τρία στην τελευταία διοργάνωσή του. Συνολικά, έχει 15 και υπολείπεται ενός του πρώτου σκόρερ, δηλαδή του Μίροσλαβ Κλόζε. 

Με το τέρμα που πέτυχε επί της Νοτίου Κορέας, ο Νεϊμάρ έφτασε τα 76, που σημαίνει ότι χρειάζεται ένα για να φτάσει τον Πελέ στην πρώτη θέση των σκόρερ στην Ιστορία της Βραζιλίας.