Μετά την αποκάλυψη του Γουστάβο Πογέτ, προπονητή με τον οποίο η εθνική Ελλάδας πορεύεται για να προκριθεί  για τον Μαουρίτσιο Ταρίκο και τους οκτώ μήνες που του χρωστά η ΕΠΟ, η πληροφόρηση θέλει τον Ουρουγουανό τεχνικό να μετρά αντιστρόφως ως τεχνικός της εθνικής ομάδας. Ο Πογέτ φέρεται να τα έχει σπάσει με τους ιθύνοντες τη ομοσπονδία, με αποτέλεσμα την εκτίμηση ότι το «διαζύγιο» είναι θέμα χρόνου. Μάλιστα, ονόματα -τα οποία πάντως θα γινόταν να υπάρχουν ως υποψία και χωρίς να επιβεβαιώνονται- έχουν ακουστεί, δηλαδή αυτά του Φερνάντο Σάντος και του Μανόλο Χιμένεθ

Ο μεν Σάντος δεν εργάζεται εδώ και 11 μήνες, άμα τη απολύσει του μετά τον αποκλεισμό της εθνικής Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, την ήττα 1-0 από το Μαρόκο στα προημιτελικά, ωστόσο προσφάτως τόνισε ότι θέλει να επιστρέψει σε σύλλογο, ο δε Χιμένεθ είναι σύμβουλος στη Σέρο Πορτένιο από την Παραγουάη και φυσικά είναι προσβάσιμος σε προτάσεις, ειδικά από γνώριμη γλώσσα.

Ο Γουστάβο Πογέτ είχε ως στόχο να δουλέψει με την εθνική ομάδα και να παρουσιάσει ένα πειθαρχημένο σύνολο το οποίο θα πήγαινε στην τελική φάση του Euro 2024, αλλά σε καμία περίπτωση έχει την Ελλάδα ως την κορυφή της καριέρας του. Η διαφωνία, όμως, που έφερε μια ψυχρότητα η οποία έχει φτάσει σε επίπεδο πάγου, με αποτέλεσμα ο Πογέτ να μην έχει οποιαδήποτε επαφή με τα μέλη της Ομοσπονδίας, ήρθε καθώς το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε αυτομάτως. 

Οι όροι της συμφωνίας φέρεται να είχαν τοποθετηθεί ως εξής: ο Γουστάβο Πογέτ υπέγραψε ένα συμβόλαιο που τον κρατά στο τιμόνι της εθνικής Ελλάδας ως το τέλος του 2023. Αν προκρινόταν στα τελικά του Euro 2024, που θα γίνει από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου στη Γερμανία, μέσα από τους ομίλους των προκριματικών, το συμβόλαιό του αυτομάτως θα ανανεωνόταν. Αυτό δεν συνέβη. Δικλίδα ασφαλείας επίσης ήταν η πρόκριση στα τελικά του Nations League, μέσω της οποίας το συμβόλαιό του θα επεκτεινόταν, επίσης αυτομάτως, ως τα τέλη Μαρτίου. Η Εθνική το πέτυχε, όμως ο Πογέτ ήθελε να γίνει επέκταση ως και το καλοκαίρι. Συζήτηση με την ΕΠΟ δεν διημείφθη, με αποτέλεσμα ο Ουρουγουανός, σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα, να πει ότι θα είναι... άνεργος από την 1η Απριλίου και ουσιαστικά να αυτοπροτείνεται για τον πάγκο της εθνικής Ιρλανδίας. 

Επιπλέον, ο ομοσπονδιακός τεχνικός νιώθει προδομένος και από την έλλειψη στήριξης της ΕΠΟ σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον Κώστα Φορτούνη, καθώς ούτε δημοσίως ούτε ιδιωτικώς φέρεται να πήρε το μέρος του. Τουναντίον, τόσο στην περίπτωση του αρχηγού του Ολυμπιακού όσο και στη μη κλήση του Γιάννη Κωνσταντέλια, από την Ομοσπονδία πήραν το μέρος των ποδοσφαιριστών και φυσικά στον Πογέτ, ο οποίος είναι μία ισχυρή προσωπικότητα και ένας προπονητής που αποφασίζει και διατάζει, δεν άρεσε αυτό. 

Δεν θα είναι παράδοξο αν την επόμενη Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, δηλαδή μία μέρα μετά το τελευταίο παιχνίδι της Εθνικής για τους προκριματικούς του Euro 2024 εντός έδρας με τη Γαλλία, ο Γουστάβο Πογέτ είτε απολυθεί είτε παραιτηθεί και δημοσίως. Θα είναι δύσκολο να κάνει προετοιμασία για τα μπαράζ της 21ης (στην «OPAP Arena») και πιθανώς της 26ης Μαρτίου, στο πλαίσιο της τελικής φάσης του Nations League, ενώ οι σχέσεις του με την ΕΠΟ διακρίνονται από σιγή ιχθύος και μια αδιαφορία στο όριο της αντιπάθειας. Αυτή η σχέση, όσο κι αν στην ΕΠΟ οι πράξεις μπορεί να καθορίζονται μέχρι και από τη διάθεση μετά το πρωινό ξύπνημα, μπορεί να μη γίνεται να πάει πολύ μακριά, αν και τα στελέχη της Ομοσπονδίας θα βάλουν τα κεφάλια τους σε λαιμητόμο, εφόσον αλλάξουν προπονητή και στραβώσουν τα μπαράζ, ακόμα κι αν δημοσιοποιηθεί "διαζύγιο" με υπαιτιότητα Πογέτ.