Με έντονο άρωμα 2004 και την ιδιαιτερότητα μιας ιστορικής συνύπαρξης με την Τουρκία, η εθνική μας ομάδα έμαθε τους πιθανούς της αντιπάλους στην στην τελική φάση του Euro 2024 που θα διεξαχθεί στη Γερμανία. Η κληρωτίδα της UEFA έστειλε τη «γαλανόλευκη» στο 6ο γκρουπ παρέα με τις ομάδες που είχε αντιμετωπίσει πριν από είκοσι χρόνια στον ημιτελικό και τον τελικό της διοργάνωσης που έγραψε ιστορία (την Πορτογαλία και την Τσεχία) και φυσικά τους γείτονές μας με τους οποίους συνθέτουμε ένα «εκρηκτικό» μείγμα και έναν έξτρα... πονοκέφαλο για τη γερμανική Αστυνομία, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες διαθέτουμε πολύ ισχυρή ομογενειακή εκπροσώπηση στην «οικοδέσποινα» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.  

Όπως αντιλαμβάνεστε, η κλήρωση των ομίλων του μεγάλου ραντεβού του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (το οποίο θα φιλοξενηθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου σε Βερολίνο, Μόναχο, Ντόρτμουντ, Στουτγκάρδη, Γκελζενκίρχεν, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ, Κολωνία και Λειψία) που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο το βράδυ του Σαββάτου και προσέφερε ένα επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες διεθνείς ενόψει των playoffs του Nations League τον προσεχή Μάρτιο. 

Για να μπορέσει η εθνική μας ομάδα να δώσει το παρών στα τελικά στην επέτειο των είκοσι χρόνων από το έπος του 2004, θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια του Καζακστάν και της νικήτριας της αναμέτρησης Γεωργίας - Λουξεμβούργου που θα διεξαχθούν 21 και 26/3.

Αναλυτικά οι έξι όμιλοι της τελικής φάσης του Euro 2024:

Α' όμιλος: Γερμανία, Ουγγαρία, Σκωτία, Ελβετία
Β' όμιλος: Ισπανία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία
Γ' όμιλος: Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία
Δ' όμιλος: Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Νικήτρια Playoffs A'
Ε' όμιλος: Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Νικήτρια Playoffs B' 
ΣΤ' όμιλος: Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία, ΕΛΛΑΔΑ ή άλλη Νικήτρια Playoffs Γ' 

Η Ελλάδα, πάντως, είχε ιδιαίτερα έντονη παρουσία στην εντυπωσιακή τελετή της κλήρωσης που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, καθώς η βραδιά ξεκίνησε υπό τους ήχους των «αθάνατων» μελωδιών του Βαγγέλη Παπαθανασίου. 

Ανάμεσα στα «ιερά τέρατα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που παρέλασαν στη σκηνή (Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Στιβ ΜακΜάναμαν, Μπρίαν Λάουντρουπ, Τόμας Ροτζίσκι, Ρικάρντο Κουαρέσμα, Μπλεζ Ματουιντί, Γουέσλι Σνάιντερ, Σάμι Κεντίρα, Νταβίδ Σίλβα) βρισκόταν και ο «ήρωας του 2004», ο Άγγελος Χαριστέας που μπορεί να μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά στη Γερμανία με τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης, ωστόσο έγραψε ιστορία με τα γκολ του στα γήπεδα της Πορτογαλίας στη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Για να είμαστε ειλικρινείς βέβαια, την παράσταση από τους θρύλους της «στρογγυλής θεάς» έκλεψε η εκθαμβωτική συμπαρουσιάστρια της βραδιάς, Έστερ Σέντλατζεκ, που απέσπασε το θαυμασμό των παρευρισκομένων.